Οι οικονομολόγοι δείχνουν να συμφωνούν σήμερα σε ένα πράγμα: Οι οικονομίες, λένε, σημείωσαν αυτό που αποκαλείται ο «πυθμένας» (trough) και έτσι, δεν μπορεί, αργά ή γρήγορα θα έλθει και η ανάκαμψη. Οι προοπτικές έχουν βελτιωθεί με καταλύτες τα κίνητρα που δίνουν οι κυβερνήσεις και οι κεντρικές τράπεζες, καθώς επίσης και η αναπλήρωση των αποθεμάτων των επιχειρήσεων
Οι οικονομολόγοι δείχνουν να συμφωνούν σήμερα σε ένα πράγμα: Οι οικονομίες, λένε, σημείωσαν αυτό που αποκαλείται ο «πυθμένας» (trough) και έτσι, δεν μπορεί, αργά ή γρήγορα θα έλθει και η ανάκαμψη. Οι προοπτικές έχουν βελτιωθεί με καταλύτες τα κίνητρα που δίνουν οι κυβερνήσεις και οι κεντρικές τράπεζες, καθώς επίσης και η αναπλήρωση των αποθεμάτων των επιχειρήσεων.

Ορισμένοι οικονομολόγοι αναφέρθηκαν και σε ένα σενάριο που θέλει τη βιομηχανική και μεταποιητική δραστηριότητα να ανακάμπτει δυναμικά, ξεπερνώντας τις σημερινές εκτιμήσεις. Βρισκόμαστε, ανέφεραν, εν μέσω ενός σφοδρού και ακραίου κύκλου αποθεμάτων που προκλήθηκε από την πιστωτική κρίση. Κατά συνέπεια, οποιαδήποτε ανάκαμψη της παγκόσμιας ζήτησης ή και της ευχέρειας χρηματοδότησης θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια πολύ πιο έντονη αναθέρμανση της παραγωγής κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2009, εκπλήσσοντας θετικά καιτις αγορές.

Για την JΡ Μorgan Αsset Μanagement το σενάριο αυτό είναι βεβαίως πιθανόν, παραμένει ωστόσο το ερώτημα κατά πόσον η οποιαδήποτε ανάκαμψη θα ήταν εν τέλει βιώσιμη. Οι προοπτικές για το 2010 εξάλλου επιφυλάσσουν και ισχυρούς αντίθετους ανέμους για τον καταναλωτή: Η ώθηση που προέκυψε από τα δημοσιονομικά κίνητρα θα εκπνεύσει, ενώ μάλιστα θα αυξηθούν οι φορολογικές επιβαρύνσεις, προκειμένου να καλυφθούν οι μεγαλύτερες δαπάνες, και οι τιμές των εμπορευμάτων βρίσκονται σε ανοδική πορεία.

Εξάλλου οι ανησυχίες για τα δημοσιονομικά ελλείμματα θα μπορούσαν να ωθήσουν ανοδικά το κόστος δανεισμού σε περίπτωση που αυξηθούν περαιτέρω οι αποδόσεις των μακροπρόθεσμων ομολόγων. Ολα αυτά δε, θα πρέπει να ληφθούν υπόψη παράλληλα με την ανάγκη που εξακολουθεί να υφίσταται για τη μείωση της δανειακής εξάρτησης των βεβαρημένων με δάνεια νοικοκυριών. Ετσι η συνεχιζόμενη διαδικασία μείωσης της δανειακής επιβάρυνσης (απομόχλευση) των τραπεζών και των νοικοκυριών εμποδίζει μια έντονη οικονομική ανάκαμψη.

Τα δεδομένα δείχνουν λοιπόν ότι, παρά την εμφάνιση των περίφημων «πράσινων βλασταριών», δεν είναι σίγουρο ότι το 2010 θα βρει την παγκόσμια οικονομία γεμάτη με πλούσια άνθη, ενώ η ύφεση ή η μηδενική ανάπτυξη για την ελληνική οικονομία- έστω και αν η χώρα οδηγηθεί σε κυβερνητική αλλαγή στις αρχές του ερχόμενου έτους, όπως εκτίμησε η Νomura-, μάλλον θα έχει συνέχεια.

(από την εφημερίδα "ΤΟ ΒΗΜΑ", 25/06/2009)