Διευρύνει η Κίνα το προβάδισμά της σε σχέση με την Ευρώπη, τη Ρωσία και το Ιράν ως προς την πρόσβαση στα τεράστια αποθέματα φυσικού αερίου του Τουρκμενιστάν, υποσχόμενη δάνειο με ευνοϊκούς όρους ύψους 4 δισ. δολαρίων και εξασφαλίζοντας αύξηση 33% της ροής τουρκμενικού αερίου προς αυτήν, μέσω αγωγού που αναμένεται να λειτουργήσει φέτος

Διευρύνει η Κίνα το προβάδισμά της σε σχέση με την Ευρώπη, τη Ρωσία και το Ιράν ως προς την πρόσβαση στα τεράστια αποθέματα φυσικού αερίου του Τουρκμενιστάν, υποσχόμενη δάνειο με ευνοϊκούς όρους ύψους 4 δισ. δολαρίων και εξασφαλίζοντας αύξηση 33% της ροής τουρκμενικού αερίου προς αυτήν, μέσω αγωγού που αναμένεται να λειτουργήσει φέτος.

Η China National Petroleum κατασκευάζει αγωγό μήκους 8.000 χλμ. για να φέρει φυσικό αέριο από το Τουρκμενιστάν σε πελάτες στην Κίνα. Ενώ η Ρωσία, η Ευρώπη και το Ιράν κάνουν λόγο για κατασκευή καινούργιων οδών μεταφοράς αυτού του ενεργειακού πόρου από το Τουρκμενιστάν, το κινεζικό πρόγραμμα θα είναι ο πρώτος μεγάλος εξαγωγικός αγωγός τουρκμενικού φυσικού αερίου από το 1991.

Σύμφωνα με τον δικτυακό τόπο της κυβέρνησης της κεντρασιατικής χώρας, όπως προβλέπει η συμφωνία που υπεγράφη την περασμένη Τετάρτη, η ετήσια δυναμικότητα μεταφοράς του εν λόγω αγωγού - το πρώτο τμήμα του οποίου θα λειτουργήσει φέτος - αυξήθηκε σε 40 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα, από 30 δισεκατομμύρια προηγουμένως.

«Το επίπεδο στο οποίο έχει φθάσει η εταιρική σχέση μας, η οποία έχει χαρακτήρα μακροπρόθεσμο, ισοτιμίας και αμοιβαιότητας, έχει μεγάλη αξία για μας», είπε στον Τουρκμένο πρόεδρο Γκουρμπανγκουλί Μπερντιμουχαμέντοφ o αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Κίνας Λι Κετσιάνγκ, κατά την επίσκεψή του στην Ασγκαμπάτ.

Εξάλλου, δημοσίευμα στην εφημερίδα Neutral Tourkmenistan υποστηρίζει ότι η Κίνα δεσμεύθηκε για χορήγηση δανείου ύψους 4 δισ. δολαρίων, το οποίο αναλυτές εκτιμούν ότι προορίζεται για την ανάπτυξη του νέου γιγαντιαίου κοιτάσματος φυσικού αερίου Νότιο Γιολοτάν-Οσμάν.

Παράλληλα, όπως μετέδωσε το τουρκμενικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Turkmen Press, γεώτρηση σε μεγάλο βάθος απέδειξε την ύπαρξη καινούργιων αποθεμάτων φυσικού αερίου στο κοίτασμα Μίναρα, του οποίου τα αποθέματα θεωρείτο ότι είχαν εξαντληθεί.

Το εν λόγω κοίτασμα συνορεύει με το κοίτασμα Νότιο Γιολοτάν-Οσμάν, που συγκαταλέγεται μεταξύ των πέντε μεγαλύτερων παγκοσμίως, με αποθέματα έως και 14 τρισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων.

(από www.kathimerini.gr, 26/06/2009)