Την αύξηση της δυναμικότητας μεταφοράς του αγωγού φυσικού αερίου South Stream στα 63 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα αποφάσισε σήμερα η ετήσια συνέλευση των μετόχων της Gazprom, ώστε οι ποσότητες που θα μεταφέρονται μέσω του συγκεκριμένου αγωγού να αντιστοιχούν, το 2015, στο 35% της συνολικής τροφοδοσίας της Ευρώπης με φυσικό αέριο από τη Ρωσία. Αυτά επισήμανε ο διευθύνων σύμβουλος του ρωσικού ενεργειακού κολοσσού, κ. Αλεξέι Μίλερ, στα πλαίσια μίας γενικότερης αναθεώρησης της στρατηγικής της εταιρείας με στόχο την ενίσχυση της θέσης ως προμηθευτή της ευρωπαϊκής ενεργειακής αγοράς

Την αύξηση της δυναμικότητας μεταφοράς του αγωγού φυσικού αερίου South Stream στα 63 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα αποφάσισε σήμερα η ετήσια συνέλευση των μετόχων της Gazprom, ώστε οι ποσότητες που θα μεταφέρονται μέσω του συγκεκριμένου αγωγού να αντιστοιχούν, το 2015, στο 35% της συνολικής τροφοδοσίας της Ευρώπης με φυσικό αέριο από τη Ρωσία. Αυτά επισήμανε ο διευθύνων σύμβουλος του ρωσικού ενεργειακού κολοσσού, κ. Αλεξέι Μίλερ, στα πλαίσια μίας γενικότερης αναθεώρησης της στρατηγικής της εταιρείας με στόχο την ενίσχυση της θέσης ως προμηθευτή της ευρωπαϊκής ενεργειακής αγοράς.

Παράλληλα, το ανώτατο στέλεχος της Gazprom δήλωσε προς τους μετόχους ότι την επόμενη εβδομάδα αναμένεται η υπογραφή νέων σημαντικών συμφωνιών με το Αζερμπαϊτζάν, κατά την διάρκεια της επίσκεψης του Ρώσου προέδρου κ. Ντμίτρι Μεντβέντεφ στη χώρα. Κατά την επίσκεψη αυτή, ο κ. Μεντβέντεβ αναμένεται να ζητήσει από την αζερική πλευρά να δεσμευθεί ότι θα διοχετεύσει τις ποσότητες φυσικού αερίου της χώρας προς τους ρωσικούς αγωγούς και όχι τους ανταγωνιστικούς τους, με τελικό προορισμό το ευρωπαϊκό καταναλωτικό κοινό.

Υπενθυμίζεται ότι το Αζερμπαϊτζάν έχει ήδη συμβόλαια για τροφοδοσία της Τουρκίας με περίπου 8 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα και σχεδιάζει υπερδιπλασιασμό της παραγωγής του μέχρι το 2015, ενώ, όπως υποστηρίζουν αναλυτές, το αζέρικο φυσικό αέριο θα επιτρέψει στη Ευρώπη να δικαιολογήσει την κατασκευή του αγωγού Nabucco, που στόχο έχει να μειώσει την ενεργειακή εξάρτηση της Ευρώπης από τη Μόσχα.

«Η αναζήτηση διαφοροποίησης εκ μέρους της Ευρώπης είναι κατανοητή, αλλά δεν πρέπει να γίνει φετίχ», είπε ο κ. Μίλερ, ενώ πρόσθεσε ότι η Ευρώπη, αποπειρώμενη να διαφοροποιήσει τις πηγές τροφοδοσίας, ενδέχεται να καταλήξει σε δυσάρεστη έκπληξη, καθώς, όπως επισήμανε με νόημα «θα υπάρξει πολλή διαφοροποίηση και λίγη αξιοπιστία και σταθερότητα».

Όσον αφορά τις οφειλές της Ουκρανίας, εξέφρασε την ελπίδα ότι θα πληρώσει τις ποσότητες φυσικού αερίου που προμηθεύθηκε τον Ιούνιο, απευχόμενος επανάληψη της κρίσης, που βίωσε η Ευρώπη τον Ιανουάριο. Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι, αργότερα εντός της ημέρας, θα συναντηθεί με τον επικεφαλής της ουκρανικής εταιρίας φυσικού αερίου Naftogaz κ. Ολεχ Ντούμπινα.

Τη Δευτέρα, θα διεξαχθούν συνομιλίες μεταξύ Gazprom, Naftogaz, διεθνών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για να βρεθεί τρόπος να γεμίσουν οι αποθηκευτικές εγκαταστάσεις της Ουκρανίας ώστε να διασφαλιστεί η ομαλή τροφοδοσία της ευρωπαϊκής αγοράς τον χειμώνα. Ο κ. Μίλερ είπε ότι ελπίζει ότι θα εξευρεθεί συμβιβασμός που θα βοηθήσει την Ουκρανία να συγκεντρώσει το ποσό των 4 δισ. δολαρίων που χρειάζεται, όπως υποστηρίζει το Κίεβο.

Διέξοδος διαφάνηκε, εξάλλου, στο πρόβλημα στις σχέσεις της Ρωσίας με τη Λευκορωσία, τη δεύτερη σημαντικότερη μετά την Ουκρανία οδό του ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη. Ο πρώτος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Λευκορωσίας είπε ότι το Μινσκ θα αποπληρώσει τις καθυστερούμενες οφειλές πριν από τα τέλη του 2009 και ζήτησε από την Gazprom να αναβάλει για το 2014, αντί του 2011, την εξίσωση των τιμών που ισχύουν για τη γείτονα της Ρωσίας με τις ευρωπαϊκές εξαγωγικές τιμές (μείον τους φόρους και τα τέλη μεταφοράς).

Ο διευθύνων σύμβουλος της Gazprom είπε επίσης ότι η ρωσική εταιρία ελπίζει να ελέγχει, μέχρι το 2011, το 10% περίπου της βρετανικής αγοράς φυσικού αερίου και προέβη στην εκτίμηση ότι οι τιμές του αργού πετρελαίου και φυσικού αερίου θα συνεχίσουν πιθανά την ανοδική πορεία τους, διότι «το κατώτατο σημείο είναι ήδη παρελθόν».