Μετά από το κλίμα αστάθειας, η τιμή του αργού ανέκαμψε. Το χρηματιστήριο της Μόσχας, το οποίο συνήθως ακολουθεί την τιμή του πετρελαίου, δεν ακολούθησε το παράδειγμα της αγοράς του μαύρου χρυσού. Μέχρι πρόσφατα στο χρηματιστήριο της Μόσχας καταγράφονταν οι καλύτερες επιδόσεις στον κόσμο: μέχρι την 1η Ιουνίου, που ανήλθε στο υψηλότερο επίπεδο, είχε ενισχυθεί κατά 87% φέτος. Από τότε έχει υποχωρήσει κατά 20%
Μετά από το κλίμα αστάθειας, η τιμή του αργού ανέκαμψε. Το χρηματιστήριο της Μόσχας, το οποίο συνήθως ακολουθεί την τιμή του πετρελαίου, δεν ακολούθησε το παράδειγμα της αγοράς του μαύρου χρυσού.

Μέχρι πρόσφατα στο χρηματιστήριο της Μόσχας καταγράφονταν οι καλύτερες επιδόσεις στον κόσμο: μέχρι την 1η Ιουνίου, που ανήλθε στο υψηλότερο επίπεδο, είχε ενισχυθεί κατά 87% φέτος. Από τότε έχει υποχωρήσει κατά 20%.

Όλο και περισσότεροι επενδυτές γυρίζουν την πλάτη στη Ρωσία. Πρώτον, η οικονομία μόλις και κινείται μετά τα πακέτα τόνωσής της από την κυβέρνηση και την ανάκαμψη της τιμής του πετρελαίου.

Πριν από λίγες ημέρες, η Παγκόσμια Τράπεζα έκανε την εκτίμηση ότι η παραγωγή στην Ρωσία θα συρρικνωθεί κατά 7,9% φέτος -πολύ περισσότερο από τις υπόλοιπες χώρες BRIC (Βραζιλία, Ινδία, Κίνα).
Ο Ιγκόρ Σουβάλοφ, αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, προειδοποιεί ότι η πτώση θα είναι 9%. Αυτό δημιουργεί δημοσιονομικά προβλήματα, καθώς τα προβλεπόμενα ελλείμματα το 2009-10 αναμένεται να εξανεμίσουν τα κεφάλαια σταθεροποίησης.

Στο μεταξύ, η Gazprom, η ατμομηχανή της οικονομίας που παρέχει το 20% των εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού, δημιουργεί κλίμα σύγχυσης. Καθώς η ζήτηση και οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη υποχωρούν, η Gazprom επιβεβαίωσε ότι θα μειώσει τις προβλεπόμενες κεφαλαιουχικές δαπάνες για το 2009 κατά 30%.

Η Gazprom προβλέπει ότι η παραγωγή φυσικού αερίου θα μειωθεί κατά 1/10 φέτος φθάνοντας στα επίπεδα του 2001, και ότι θα παραμείνει σ΄ αυτά μέχρι το 2012. Σε άλλους τομείς, οι εταιρείες αναζητούν εναγωνίως κεφάλαια.

Οι ξένες εισροές κεφαλαίων έχουν «παγώσει» και παρά τις προσπάθειες του κράτους να διευκολύνει τις πιστώσεις, τα αυξανόμενα επισφαλή δάνεια των εγχώριων τραπεζών τις κάνουν απρόθυμες να χορηγούν πιστώσεις. Η κυβέρνηση συζητά σχέδιο διάσωσης των τραπεζών, αλλά δεν αναμένεται να ληφθεί απόφαση μέχρι το τέλος του καλοκαιριού.

Τελικά, ο «ρωσικός κίνδυνος» είναι πάντα παρών. Η νορβηγική Telenor εξακολουθεί να αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο να αναγκαστεί να πουλήσει το μερίδιό της στην Vimpelcom που ανέρχεται σε 2 δισ. δολάρια.
Η σουηδική Ikea ματαίωσε τις νέες επενδύσεις της στην Ρωσία, λόγω της διαφθοράς. Εάν η Ρωσία δεν επιλύσει αυτά τα προβλήματα, οι χώρες BRIC θα γίνουν χώρες BIC.

(από την εφημερίδα "ΗΜΕΡΗΣΙΑ", 01/07/2009)