ΣΙΓΚΑΠΟΥΡΗ. Οι υπολογισμοί σύμφωνα με τους οποίους το μόνιμα παγωμένο έδαφος της Αρκτικής είναι ωρολογιακή βόμβα κατά του παγκόσμιου κλίματος, δυστυχώς έπεσαν έξω. Τα πράγματα είναι ακόμη χειρότερα από ό,τι πίστευαν οι επιστήμονες. Νέα έρευνα διαπιστώνει ότι το διοξείδιο του άνθρακα και το μεθάνιο που παραμένει επί χιλιάδες χρόνια εγκλωβισμένο στα παγωμένα εδάφη του Καναδά, της Αλάσκας, της Σιβηρίας, της Γροιλανδίας και της Νορβηγίας είναι διπλάσιο σε ποσότητα από αυτό που θεωρούνταν ώς τώρα

ΣΙΓΚΑΠΟΥΡΗ. Οι υπολογισμοί σύμφωνα με τους οποίους το μόνιμα παγωμένο έδαφος της Αρκτικής είναι ωρολογιακή βόμβα κατά του παγκόσμιου κλίματος, δυστυχώς έπεσαν έξω. Τα πράγματα είναι ακόμη χειρότερα από ό,τι πίστευαν οι επιστήμονες.

Νέα έρευνα διαπιστώνει ότι το διοξείδιο του άνθρακα και το μεθάνιο που παραμένει επί χιλιάδες χρόνια εγκλωβισμένο στα παγωμένα εδάφη του Καναδά, της Αλάσκας, της Σιβηρίας, της Γροιλανδίας και της Νορβηγίας είναι διπλάσιο σε ποσότητα από αυτό που θεωρούνταν ώς τώρα. Οσο η παγκόσμια θερμοκρασία ανεβαίνει και τα εδάφη αυτά ξεπαγώνουν, τόσο μεγαλύτερες ποσότητες αερίων διαρρέουν στην ατμόσφαιρα, ενισχύοντας ακόμη περισσότερο τους μηχανισμούς που οδηγούν στην υπερθέρμανση.

Απειλή, ο άνθρακας

«Η έρευνα δείχνει ότι η ποσότητα άνθρακα στα εδάφη γύρω από τον Βόρειο Πόλο έχει υποτιμηθεί δραματικά», δήλωσε ο Πεπ Κάναντελ, εκτελεστικός διευθυντής του Παγκοσμίου Προγράμματος Ανθρακα στο κρατικό αυστραλιανό ερευνητικό ινστιτούτο CSIRO. «Τεράστιες ποσότητες άνθρακα αποθηκευμένες σε παγωμένα εδάφη είναι όλο και πιο κοντά στο να διαρρεύσουν στην ατμόσφαιρα». Η μελέτη δημοσιεύεται στο τελευταίο τεύχος της επιθεώρησης Globan Biogeochemical Cycle. Τα νέα δεδομένα προήλθαν μετά τετραετή έρευνα στοιχείων από νέες εξορύξεις και από αδημοσίευτα στοιχεία της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών.

Τα παγωμένα εδάφη που δεν βρίσκονται κοντά στην επιφάνεια δεν κινδυνεύουν να ξεπαγώσουν τόσο όσο τα επιφανειακά εδάφη. «Οι προβλέψεις δείχνουν ότι σχεδόν όλα τα μονίμως παγωμένα επιφανειακά εδάφη θα έχουν ξεπαγώσει ώς το τέλος του αιώνα, εκθέτοντας έτσι μεγάλες αποθήκες άνθρακα στην αποσύνθεση και στην απελευθέρωση αερίων του θερμοκηπίου».

Απελευθέρωση αερίων

Οταν βγει από την «κατάψυξη», η οργανική ύλη που έχει συσσωρευθεί επί εκατομμύρια χρόνια στα εδάφη αυτά θα αρχίσει να αποσυντίθεται, απελευθερώνοντας στην ατμόσφαιρα αέρια που θα ανεβάσουν ακόμη περισσότερο τη θερμοκρασία, οδηγώντας σε ακόμη μεγαλύτερη απόψυξη κ.ο.κ. Εξάλλου, οι λίμνες που δημιουργούνται από τον λιωμένο πάγο μεταφέρουν τη θερμότητα σε βαθύτερα στρώματα εδάφους τα οποία επίσης αποψύχονται.

Ανοδος της θερμοκρασίας

Σύμφωνα με τον Καναντέλ, αν αποψυχθεί μόλις το 10% των παγωμένων εδαφών, θα απελευθερωθεί στην ατμόσφαιρα το ισοδύναμο 80ppm διοξειδίου του άνθρακα. Δηλαδή, μόλις το 10% αυτών των παγωμένων εδαφών είναι σε θέση να ανεβάσει την παγκόσμια θερμοκρασία κατά 0,7 βαθμούς Κελσίου επιπλέον.

Σημειώνεται ότι οι αχανείς εκτάσεις της αρκτικής, που καταλαμβάνουν το 16% της ξηράς του πλανήτη, απελευθερώνουν ήδη σημαντικές ποσότητες μεθανίου, αερίου που προκαλεί το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Συγκεκριμένα, το ένα τρίτο του μεθανίου που καταλήγει στην ατμόσφαιρα προέρχεται από την Αρκτική.

Η καύση ορυκτών καυσίμων εξαιτίας της ανθρώπινης δραστηριότητας ενισχύει με καταστροφικό τρόπο τους φυσικούς αυτούς μηχανισμούς. Υπενθυμίζεται ότι τον 19ο αιώνα, στην ατμόσφαιρα υπήρχαν 280ppm διοξειδίου του άνθρακα, ενώ σήμερα υπάρχουν 385 ppm και η περιεκτικότητα συνεχώς αυξάνεται.

Το μόνιμα παγωμένο έδαφος λιώνει

(από την εφημερίδα "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ", 02/07/2009)