Ανάμεσα στους ομιλητές του 3ου Ενεργειακού Διαλόγου ΝΑ Ευρώπης, που διοργάνωσε με ιδιαίτερη επιτυχία το Ινστιτούτο Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης (ΙΕΝΕ) στη Θεσσαλονίκη στις 18 και 19 Ιουνίου συγκαταλέγεται και ο Δρ. Ευάγγελος Λεκατσάς, Πρόεδρος του Διαχειριστή Ελληνικού Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΣΜΗΕ)
Ανάμεσα στους ομιλητές του 3ου Ενεργειακού Διαλόγου ΝΑ Ευρώπης, που διοργάνωσε με ιδιαίτερη επιτυχία το Ινστιτούτο Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης (ΙΕΝΕ) στη Θεσσαλονίκη στις 18 και 19 Ιουνίου συγκαταλέγεται και ο Δρ. Ευάγγελος Λεκατσάς, Πρόεδρος του Διαχειριστή Ελληνικού Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΣΜΗΕ).

Τίτλος της ομιλίας του Δρος Λεκατσά ήταν “Energy Co-operation SEE Energy Community Treaty States” και εκφωνήθηκε στα πλαίσια της 4ης Συνεδρίας με τίτλο θέμα “Towards an Integrated Electricity and Gas Market”.

Ο Δρ. Λεκατσάς είναι Πρόεδρος του ΔΕΣΜΗΕ από τον Μάιο του 2004 και από τον Αύγουστο του 2006 μέλος του Συμβουλίου Εθνικής Ενεργειακής Στρατηγικής (ΣΕΕΣ).

Ο Δρ. Ευάγγελος Λεκατσάς είναι Μηχανολόγος-Ηλεκτρολόγος ΕΜΠ (1964) και Διδάκτωρ της αυτής σχολής του ΕΜΠ (1971). Διετέλεσε Επιμελητής και εν συνεχεία Ειδικός Επιστήμων στο ΕΜΠ (1966-87). Μηχανικός της ΔΕΗ από το 1969, ενώ το 1990 διορίστηκε Διευθυντής του Τμήματος Σχεδιασμού της Επιχείρησης. Το 1993 έγινε Γενικός Διευθυντής του Συστήματος Μεταφοράς. Από το 1994 συμμετείχε στην επιτροπή της ΔΕΗ για την μελέτη της οδηγίας ΙΕΜ και συνέβαλε στην διαμόρφωση του ελληνικού νόμου για την καθιέρωσε της ελεύθερης αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας στην χώρα μας. 

Ο Δρ. Λεκατσάς έχει μεγάλη εμπειρία σε θέματα διεθνών διασυνδέσεων. Έχει ασχοληθεί με την μελέτη της διασύνδεσης συνεχούς ρεύματος ανάμεσα στην Ελλάδα και την Ιταλία, ενώ συμμετείχε για πάνω από 12 έτη (1974-1986) στις εργασίες της Συντονιστικής Επιτροπής για την Ανάπτυξη της Διασύνδεσης των Ηλεκτρικών Δικτύων των Βαλκανικών Κρατών. Έχει, επίσης διατελέσει μέλος της UNIPEDE/EURELECTRIC.

Διετέλεσε, επίσης, μέλος του Δ.Σ και Γενικός Γραμματέας του Πανελληνίου Συλλόγου Διπλωματούχων Μηχανολόγων Ηλεκτρολόγων (1982-1986), και έχει επανειλημμένα εκλεγεί μέλος της Αντιπροσωπείας του ΤΕΕ (1984-2000). Στην περίοδο 1987-1990 διετέλεσε Πρόεδρος του 1ου Διαμερίσματος του Δήμου Αθηναίων. 

Είναι, τέλος, συγγραφέας τριών βιβλίων («Εισαγωγή εις την Θεωρίαν των Μικροκυματικών Στοιχείων», εκδόσεις Σελλούντος, Αθήνα 1979, «Θέματα Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας», έκδοση ΔΕΗ, Αθήνα 1985 και «Οικονομική Ανάλυση Ηλεκτρικών Συστημάτων», έκδοση ΤΕΕ, Αθήνα 2000), πλήθους επιστημονικών άρθρων και μελετών καθώς και άρθρων κοινωνικού,  πολιτικού και οικονομικού περιεχομένου.