Με νευρικότητα ξεκίνησαν οι διεθνείς κεφαλαιαγορές τις συναλλαγές, στο β΄ εξάμηνο, καθώς οι ενδείξεις για ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας, που πολλοί προέβλεπαν ότι βρίσκεται επί θύραις, απέχει, ενδεχομένως, αρκετά. Η αλλαγή του κλίματος, καταγράφηκε αμέσως στην ανακοίνωση των στοιχείων για τις καταστάσεις μισθοδοσίας, εκτός του γεωργικού τομέα, των ΗΠΑ
Με νευρικότητα ξεκίνησαν οι διεθνείς κεφαλαιαγορές τις συναλλαγές, στο β΄ εξάμηνο, καθώς οι ενδείξεις για ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας, που πολλοί προέβλεπαν ότι βρίσκεται επί θύραις, απέχει, ενδεχομένως, αρκετά. Η αλλαγή του κλίματος, καταγράφηκε αμέσως στην ανακοίνωση των στοιχείων για τις καταστάσεις μισθοδοσίας, εκτός του γεωργικού τομέα, των ΗΠΑ.

Τα στοιχεία έδειξαν ότι 467.000 αμερικανικές θέσεις εργασίας χάθηκαν τον Ιούνιο, δηλαδή, αριθμός σημαντικά υψηλότερος από τις 350.000 που προβλέπονταν, αρχικά. Ύστερα από σειρά μηνών με το ποσοστό των απωλειών να επιβραδύνεται, τα τελευταία στοιχεία προκάλεσαν μεγάλη απογοήτευση.
Πράγματι, όλα τα βαρόμετρα για τη διάθεση ανάληψης ρίσκου, όπως είναι οι μετοχές, τα εμπορεύματα και τα πιστωτικά παράγωγα διολίσθησαν, ενώ δολάριο, γεν και κρατικά ομόλογα, που θεωρούνται ως σχετικά ασφαλείς επενδύσεις κατέγραψαν άνοδο.Ωστόσο, η πλειονότητα των αναλυτών επισήμανε το γεγονός ότι η θεμελιώδης τάση στα στοιχεία για τις καταστάσεις μισθοδοσίας, εξακολουθεί να υποδηλώνει ελαφρά βελτίωση της αγοράς.

Οι κεφαλαιαγορές κινήθηκαν πτωτικά κατά το μεγαλύτερο διάστημα της προηγούμενης εβδομάδας. Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 διατηρήθηκε σε υψηλά επίπεδα χάρη στην ευεξία των μετοχών των τραπεζών και των μεταλλευτικών εταιρειών, με αποτέλεσμα οι εβδομαδιαίες απώλειές του να περιοριστούν στο 0,2%. Ανάλογα κινήθηκε και ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSE Eurofirst 300 που έκλεισε με μικρές απώλειες ύψους 0,3%.

Στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού, η Wall Street παρέμεινε κλειστή την Παρασκευή, λόγω της αργίας της ημέρας της Εθνικής Ανεξαρτησίας των ΗΠΑ. Ωστόσο, στο τετραήμερο των συναλλαγών έως την Πέμπτη, ο δείκτης Dow Jones πρόλαβε να καταγράψει απώλειες ύψους 1,9%, ενώ οι ζημίες για τον δείκτη αναφοράς S&P 500 ήταν ακόμη υψηλότερες (2,4%).

Στην Ασία, ο δείκτης Nikkei, στο Τόκιο έχασε 0,6% σε εβδομαδιαία βάση, ενώ ο δείκτης Hang Seng, στο Χονγκ Κονγκ κατέγραψε σημαντικές ζημίες ύψους 2,1%. Αντιθέτως, ο σύνθετος δείκτης της Σαγκάης, επιβεβαίωσε τη θέση της ως μια από τις αγορές με τις καλύτερες επιδόσεις στον κόσμο, φέτος, καθώς νέα στοιχεία έδειξαν πως η κινεζική οικονομία θα μπορέσει να ανακάμψει ταχύτερα από ό,τι αρχικά προβλεπόταν.

Ο σύνθετος δείκτης κατέγραψε άλμα ύψους 5,5% για την εβδομάδα που πέρασε, για να αναρριχηθεί στα νέα υψηλά 13μήνου, των 3.088,37 μονάδων. Η νευρικότητα που προκάλεσαν στις κεφαλαιαγορές τα στοιχεία για την αγορά απασχόλησης των ΗΠΑ ήταν καλοδεχούμενη στις αγορές συναλλάγματος, με το δολάριο και το γεν να κερδίζουν σημαντικό έδαφος έναντι των ανταγωνιστών.

Το αμερικανικό νόμισμα κέρδισε 0,8% , σε εβδομαδιαία βάση, έναντι της στερλίνας και κατά 0,3% έναντι του ευρώ. Τέλος, στις αγορές εμπορευμάτων, προέκυψε νέο σκάνδαλο με trader, ο οποίος φέρεται να αγόρασε, την προηγούμενη Τρίτη, συμβόλαια για παραδόσεις αργού πετρελαίου, τύπου Brent, στην τιμή των 73,50 δολαρίων το βαρέλι, που είναι η πιο υψηλή τιμή για το τρέχον έτος.

Ωστόσο, μόλις έγιναν γνωστά τα στοιχεία για τα στρατηγικά αποθέματα καυσίμων, των ΗΠΑ και για την αγορά απασχόλησης, η τιμή του αργού υποχώρησε στην περιοχή των 66 δολαρίων το βαρέλι, καταγράφοντας, δηλαδή, ποσοστιαία μείωση της τάξης του 4,3%. Ακόμη, η τιμή του χαλκού έχασε 1,5% για την εβδομάδα που πέρασε και ο χρυσός υποχώρησε κατά 0,8%, στα 931,20 δολάρια η ουγκιά.

ΗΠΑ: Dow Jones

(από "Financial Times"/εφημερίδα "ΗΜΕΡΗΣΙΑ", 06/07/2009)