Δηλώσεις Εκπροσώπων της Gazprom για το Ζήτημα της Πληρωμής της Ουκρανίας για το Φυσικό Αέριο

Δηλώσεις Εκπροσώπων της Gazprom για το Ζήτημα της Πληρωμής της Ουκρανίας για το Φυσικό Αέριο
energia.gr
Τρι, 7 Ιουλίου 2009 - 18:25
Σε δηλώσεις του σχετικά με την πληρωμή της Ουκρανίας για το φυσικό αέριο ο κ. Σεργκέι Κουπριάνοφ, εκπρόσωπος της OAO Gazprom, επισήμανε τα ακόλουθα: «Αληθεύει πως η Naftogaz Ukrainy πλήρωσε όλο το ποσό για τις προμήθειες φυσικού αερίου που αφορούσαν στο μήνα Ιούνιο. Πρόκειται για μια θετική εξέλιξη, παρόλο που αναμέναμε να συμβεί τον προηγούμενο μήνα, λόγω της πολύ χαμηλής ροής φυσικού αερίου, η οποία έφτασε τα 33 εκ. κυβικά μέτρα (million cubic meters)...
Σε δηλώσεις του σχετικά με την πληρωμή της Ουκρανίας για το φυσικό αέριο ο κ. Σεργκέι Κουπριάνοφ, εκπρόσωπος της OAO Gazprom, επισήμανε τα ακόλουθα:

«Αληθεύει πως η Naftogaz Ukrainy πλήρωσε όλο το ποσό για τις προμήθειες φυσικού αερίου που αφορούσαν στο μήνα Ιούνιο. Πρόκειται για μια θετική εξέλιξη, παρόλο που αναμέναμε να συμβεί τον προηγούμενο μήνα, λόγω της πολύ χαμηλής ροής φυσικού αερίου, η οποία έφτασε τα 33 εκ. κυβικά μέτρα (million cubic meters). Μάλιστα την πρώτη εβδομάδα του Ιουλίου η Ουκρανία τετραπλασίασε τη ροή φυσικού αερίου, αυξάνοντας τη ζήτησή της στα 120 εκ. κυβικά μέτρα (million cubic meters).

Προφανώς, το μεγαλύτερο μέρος των προμηθειών αερίου δεν πωλείται στους καταναλωτές αλλά φυλάσσεται σε υπόγειες αποθηκευτικές εγκαταστάσεις αερίου. Η πληρωμή στις αρχές του Αυγούστου θα αποτελέσει μια συμβολική κίνηση τόσο για την Ουκρανική εταιρεία όσο και για τις χώρες που ενδιαφέρονται να διαμετακομίσουν φυσικό αέριο μέσω του εδάφους της Ουκρανίας.

Εξάλλου, η συμφωνία για κοινή χρηματοδότηση της Naftogaz, για την οποία η πλευρά της Ρωσίας πιέζει εδώ και αρκετό καιρό, δεν έχει ακόμα επιτευχθεί.»  

Επίσης, κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης των Μετόχων, στις 26 Ιουνίου, ο Πρόεδρος της Διοικητικής Επιτροπής της Gazprom, κ. Αλεξέι Μίλλερ δήλωσε: «η κατάσταση όσον αφορά στην πληρωμή του Ιουνίου δεν θα είναι τόσο κρίσιμη, όσο ήταν αυτή που αφορούσε στο μήνα Μάιο ή αυτή που θα αφορά στον Ιούλιο. Η Ουκρανία υποτίθεται ότι θα αντλούσε 3,4 bcm αερίου (τον Ιούνιο), αλλά στην ουσία άντλησε 1,1 bcm αερίου, ποσό που είναι λιγότερο και από το ένα τρίτο του προβλεπόμενου μεγέθους, βάση συμβολαίου. Η Naftogaz Ukrainy, ωστόσο,  μας διαβεβαίωσε γραπτώς, ότι σίγουρα θα λάβουμε την πληρωμή για το συγκεκριμένο ποσό.»

Ο κ. Μίλλερ υπενθύμισε για μια ακόμη φορά, ότι η Gazprom δεν ενδιαφέρεται για επανάληψη της κρίσης που συνέβη στις αρχές του 2009: «Κανείς δε θέλει να βιώσει μια ακόμα κρίση, σαν αυτή που συνέβη στις αρχές του χρόνου», συμπληρώνοντας ότι «αυτό που συνέβη ήταν μια μεγάλη ανατροπή. Ελπίζουμε πως θα δοθεί μια ολοκληρωμένη λύση για την αγορά φυσικού αερίου».