Με τις διεθνείς τιμές πετρελαίου να ευρίσκονται σε συνεχή υποχώρηση τις τελευταίες έξι (6) ημέρες η επί αρκετές εβδομάδες αναμενόμενη διόρθωση ευρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.

Με τις διεθνείς τιμές πετρελαίου να ευρίσκονται σε συνεχή υποχώρηση τις τελευταίες έξι (6) ημέρες η επί αρκετές εβδομάδες αναμενόμενη διόρθωση ευρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Η τιμή του πετρελαίου σημείωσε πτώση κατά 14,5% σε διάστημα μιας εβδομάδας , καθώς προχθές περιορίστηκε στα 64 δολάρια το βαρέλι, υποχωρώντας από τα υψηλά έτους της προηγούμενης εβδομάδας όταν είχε ανέλθει μέχρι τα 73,5 δολάρια. Εχθές το απόγευμα η ποικιλία Brent στο ICE, στις 20.00 ώρα Ελλάδος, διαπραγματεύετο στα 62.8 δολάρια το βαρέλι.

Σύμφωνα με αναλυτές η ενδυνάμωση του δολαρίου έναντι του ευρώ που περιόρισε την επενδυτική όρεξη για εμπορεύματα ως μέσο οικονομικής αντασφάλισης ενάντια στον πληθωρισμό, καθώς και το υψηλότερο επίπεδο ανεργίας των ΗΠΑ και Ευρωζώνης, των τελευταίων 10 και 26 ετών αντιστοίχως, εντοπίζονται ως οι κύριοι λόγοι της πτώσης της τιμής του πετρελαίου. Η χθεσινή πτώση επηρεάζεται επίσης από την γενική υποχώρηση των διεθνών αγορών τις τελευταίες τρεις (3) ημέρες. Πτωτική αναμένεται η πορεία του αργού στις διεθνείς αγορές κατά τις επόμενες ημέρες.

Σε κάθε περίπτωση λόγω της εξαιρετικής μεταβλητότητας που επικρατεί στις αγορές πετρελαίου τους τελευταίους 18 μήνες εκφράζονται ανησυχίες ότι μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την παγκόσμια ανάκαμψη, με τις τιμές να έχουν διπλασιαστεί από την αρχή της χρονιάς παρά την εξαιρετικά αδύναμη οικονομία και χωρίς να είναι ορατές προοπτικές ανάκαμψης. Είναι χαρακτηριστικό ότι το προηγούμενο καλοκαίρι η τιμή του πετρελαίου είχε φτάσει στο ζενίθ των 145 δολαρίων, στην συνέχεια τον Δεκέμβριο έφτασε στα 33 δολάρια, ενώ από τότε έχει σημειώσει θετικό ράλι 55%.

Παρ’ όλα αυτά δεν είναι λίγοι οι traders στην αγορά πετρελαίου του Λονδίνου, οι οποίοι εκτιμούν ότι η χθεσινή υποχώρηση είναι προσωρινή και ότι σύντομα θα ακολουθήσει ανάκαμψη, αφού η ζήτηση για αργό και προϊόντα δεν έχει υποχωρήσει δραματικά το τελευταίο διάστημα. Ενώ στην ίδια χρονική περίοδο δεν έχει διαπιστωθεί σημαντικά αυξημένη παραγωγή. Απεναντίας έχουμε εισέλθει σε μια νέα περίοδο αβεβαιότητας με επίκεντρο τα τεκταινόμενα στο Δέλτα του Νίγηρα, όπου νέος κύκλος βίας έχει ξεσπάσει με επιθέσεις στις εγκαταστάσεις της Chevron και της Shell. Παράλληλα η κατάσταση στο Ιράν παραμένει έκρυθμη και ο περιορισμός της παραγωγής από τον ΟΠΕΚ εξακολουθεί να ισχύει. Παράγοντες που αναμένονται να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στο μέτωπο της προσφοράς πετρελαίου, λειτουργώντας εκ νέου ανοδικά για τις τιμές.