Σημαντική ήταν η παρουσίαση του κ. Μιχάλη Θωμαδάκη, αντιπροέδρου της ΡΑΕ στα πλαίσια του 3ου Ενεργειακού Διαλόγου ΝΑ Ευρώπης, ο οποίος έδωσε μια συνολική εικόνα της αγοράς φυσικού αερίου στην περιοχή της Nοτιοανατολικής Ευρώπης.

Σημαντική ήταν η παρουσίαση του κ. Μιχάλη Θωμαδάκη, αντιπροέδρου της ΡΑΕ στα πλαίσια του 3ου Ενεργειακού Διαλόγου ΝΑ Ευρώπης, ο οποίος έδωσε μια συνολική εικόνα της αγοράς φυσικού αερίου στην περιοχή της Nοτιοανατολικής Ευρώπης. Ως ένας εκ των ομιλητών στην ενότητα «Προς μια Ενοποιημένη Αγορά Ηλεκτρισμού και Αερίου» εστίασε την προσοχή του στο ανεπαρκές νομικό πλαίσιο, στην έλλειψη κατάλληλων υποδομών αλλά και στους νέους ενεργειακούς διαδρόμους που σχεδιάζονται στην ευρύτερη περιοχή.

Ο κ. Θωμαδάκης στην ομιλία του κατά τη διάρκεια της διάσκεψης που διοργάνωσε το Ινστιτούτο Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης (ΙΕΝΕ) στη Θεσσαλονίκη (18 και 19 Ιουνίου), τόνισε επίσης ότι τα επόμενα χρόνια η ζήτηση αερίου στην ευρύτερη περιοχή θα αυξηθεί κατακόρυφα, δυσανάλογα ίσως με τις προσφερόμενες ποσότητες των προμηθευτών, ενώ υπογράμμισε τον καθοριστικό ρόλο που θα μπορούσε να παίξει η Ελλάδα ως διαμετακομιστικός σταθμός. Τέλος ο κ. Θωμαδάκης αναφέρθηκε στον φαύλο κύκλο που δημιουργείται από την ανεπαρκή νομοθεσία, τον χαμηλό ρυθμό επενδύσεων, τη μειωμένη προσφορά και ως εκ τούτου τις υψηλές τιμές των ενεργειακών προϊόντων.

Ο Μιχάλης Θωμαδάκης είναι ο αντιπρόεδρος της ελληνικής Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) από το Νοέμβριο του 2005. Προηγουμένως διετέλεσε διευθυντής στο Τμήμα Ενεργειακού Σχεδιασμού και Διεθνών Σχέσεων της Αρχής από το 2002. Επίσης, από το 1997 είναι λέκτορας σε θέματα τεχνολογίας φυσικού αερίου στο μεταπτυχιακό τμήμα του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ).

Προτού εργαστεί στην ΡΑΕ ο κος Θωμαδάκης ήταν τομεάρχης στην ελληνική Δημόσια Επιχείρηση Αερίου (ΔΕΠΑ), υπεύθυνος για τις συμβάσεις και τον σχεδιασμό της μεταφοράς φυσικού αερίου. Από το 1995 που ξεκίνησε την εργασία του στη ΔΕΠΑ, ασχολήθηκε από τη θέση του διευθυντή για τις προμήθειες φυσικού αερίου με τους αγωγούς και το υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG), καθώς επίσης και στην ανάπτυξη της υπόγειας αποθήκευσης αερίου και στην καθιέρωση τελών μεταφοράς.

Οι σπουδές του περιλαμβάνουν πτυχίο μηχανολόγου από το ΕΜΠ (1986) και διδακτορικό από το ίδιο ίδρυμα στον Υπολογισμό της Αεροδυναμικής (1992). Επίσης διαθέτει MBA από την ελληνική Εταιρεία Διοίκησης Επιχειρήσεων (2001). Έχει εργαστεί ως ερευνητής στον τομέα του Υπολογισμού Δυναμικής Υγρών στο τμήμα Μηχανολογίας του Πολυτεχνείου του Μάντσεστερ από το 1993 ως το 1995. Τέλος, έχει δημοσιεύσει πάνω από 20 εργασίες σε επιστημονικά περιοδικά και διεθνή συνέδρια.