Η πρώτη μέρα του Συνεδρίου της ΙΕΝΕ στη Θεσσαλονίκη ολοκληρώθηκε με μια σειρά παρουσιάσεων, με θέμα το ρόλο των Βαλκανικών χωρών στη διαμετακόμιση ενέργειας προς την Ε.Ε καθώς και τις διαδρομές πετρελαίου και φυσικού αερίου προς την Ευρώπη. Συγκεκριμένα ο κ. Gokhan Yardim,γενικός διευθυντής της τουρκικής ADG Natural Gas Cosultancy Company, υπογράμμισε τον σημαντικό ρόλο της Τουρκίας στη ΝΑ Ευρώπη

Η πρώτη μέρα του Συνεδρίου της ΙΕΝΕ στη Θεσσαλονίκη ολοκληρώθηκε με μια σειρά παρουσιάσεων, με θέμα το ρόλο των Βαλκανικών χωρών στη διαμετακόμιση ενέργειας προς την Ε.Ε καθώς και τις διαδρομές πετρελαίου και φυσικού αερίου προς την Ευρώπη.

Γνωστός από την περυσινή και εφετινή συμμετοχή του στο SE Europe Energy Dialogue, ο κ. Gokhan Yardim, γενικός διευθυντής της τουρκικής ADG Natural Gas Cosultancy Company, υπογράμμισε τον σημαντικό ρόλο της Τουρκίας στη ΝΑ Ευρώπη και τα στρατηγικά της συμφέροντα, μιλώντας στο 3rd SEE Energy Dialogue. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε, η κατανάλωση φυσικού αερίου στη χώρα του ανήλθε το 2008 σε 36,8 δισ. κυβικά μέτρα, με το δίκτυο να εξυπηρετεί πλέον συνολικά 56 πόλεις. Όπως τόνισε ο κ. Yardim, η ζήτηση στην Τουρκία καλύπτεται από συνολικά έξι πηγές (spotLNG, Νιγηρία, Ιράν, Αλγερία, Αζερμπαϊτζάν και Ρωσία). Μόνο και μόνο η μεγάλη κατανάλωση και ζήτηση φυσικού αερίου προσδίδουν ένα ιδιαίτερο ειδικό βάρος στην αγορά φυσικού αερίου της Τουρκίας, ετόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Yardim

Ο Gokhan Yardim γεννήθηκε το 1955 και είναι απόφοιτος χημικός μηχανικός του Πολυτεχνείου Μέσης Ανατολής της Άγκυρας (1979) ενώ κατέχει και μεταπτυχιακό τίτλο. Ξεκίνησε τη σταδιοδρομία του στην Αρχή Αερίου, Ηλεκτρισμού και Νομικού Πλαισίου της Άγκυρας ως μηχανικός στο εργοστάσιο φυσικού αερίου της πόλης. Εργάστηκε στο σχέδιο για μετατροπή νάφθας σε φυσικό αέριο.

Το 1983 ο κ. Yardim μεταπήδησε στην Botas (εταιρεία αγωγών πετρελαίου) όπου έγινε Αρχιμηχανικός, Διευθυντής, Επικεφαλής του τμήματος φυσικού αερίου και εν τέλει το 1999 Διευθύνων Σύμβουλος. Συμμετείχε στις συμβάσεις για αγορά αερίου με τις εταιρείες Gazexport, Sonatrach, NIGC, Socar, EMG, NLNG και LNG Cargos. Επίσης, ολοκλήρωσε τις συμφωνίες για προμήθεια φυσικού αερίου στα εργοστάσια παραγωγής ενέργειας με βάση τα οικονομικά μοντέλα BOT (κατασκευή-λειτουργία-μεταφορά) και BO (κατασκευή-λειτουργία).

Εκτός από τα παραπάνω, ο Gokhan Yardim οργάνωσε και διοίκησε την ευθύνη λειτουργίας του πρώτου δικτύου αγωγών φυσικού αερίου στην Τουρκία. Στη διάρκεια της θητείας του στην ηγεσία της Botas υπογράφτηκε η Συμφωνία για τον Αγωγό Αργού Πετρελαίου Baku Tbilisi Ceyhan, υλοποιήθηκε η παροχή φυσικού αερίου σε 55 πόλεις και κατασκευάστηκε η πρώτη εγκατάσταση Υπόγειας Αποθήκευσης Αερίου.

Ο Gokhan Yardim επιπλέον διετέλεσε Πρόεδρος της Turusgaz (τουρκο-ρωσική εταιρεία αερίου) και της Gaztransit (εταιρεία μεταφοράς αερίου ουκρανικών, ρωσικών και τουρκικών συμφερόντων). Προέδρευσε επίσης της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για τη Μεταφορά και Χρήση Φυσικού Αερίου στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Οικονομικής Επιτροπής στη Γενεύη την περίοδο 1993-1994, καθώς και στην οργανωτική επιτροπή του Συμποσίου του ΟΗΕ για τις αγορές αερίου στην επικράτεια της Επιτροπής στην Κωνσταντινούπολη.

Μετά την απόσυρσή του από τη θέση του συμβούλου στο τουρκικό υπουργείο ενέργειας το 2005 εργάζεται στην ADG Anadolu Natural Gas Consultancy Trade Limited, με έδρα την Άγκυρα, ως συνέταιρος και διευθυντής.