Το ισχυρό ευρώ υποχρεώνει τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις να προχωρήσουν σε σημαντικές περικοπές των δαπανών τους προκειμένου να ανταγωνιστούν τους αντιπάλους τους στις ΗΠΑ και τον υπόλοιπο κόσμο, υπό τον φόβο ότι ενδέχεται να υπάρξει μειωμένη ζήτηση για τα προϊόντα τους όταν έρθει η ώρα της ανάκαμψης
Το ισχυρό ευρώ υποχρεώνει τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις να προχωρήσουν σε σημαντικές περικοπές των δαπανών τους προκειμένου να ανταγωνιστούν τους αντιπάλους τους στις ΗΠΑ και τον υπόλοιπο κόσμο, υπό τον φόβο ότι ενδέχεται να υπάρξει μειωμένη ζήτηση για τα προϊόντα τους όταν έρθει η ώρα της ανάκαμψης.

Το ευρώ, που έχει ενισχυθεί σημαντικά έναντι του δολαρίου από τον περασμένο Μάρτιο, καθιστά δύσκολη τη ζωή των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων, όπως δήλωσε στους Financial Times ο Πέερ Φραντσέσκο Γκουαρκουαλίνι, διευθύνων σύμβουλος του ιταλικού αμυντικού ομίλου Finmeccanica. «Οφείλουμε να επιβιώσουμε από αυτή την κατάσταση... Πρέπει να μειώσουμε το κόστος μας και να ενισχύσουμε την αποτελεσματικότητά μας», τόνισε χαρακτηριστικά. Οικονομικοί αναλυτές εκτιμούν ότι ακόμη και όταν υπάρξει ανάκαμψη, το ισχυρό ευρώ θα αποτελέσει καταδίκη για τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις, ιδιαίτερα εκείνες που στηρίζονται κατά κύριο λόγο στις εξαγωγές.

«Σαφώς θα αποτελέσει αντίβαρο στην ανάκαμψη», υποστηρίζει η Τζούλιαν Κάλοου, υπεύθυνης ευρωπαϊκής οικονομικής πολιτικής της Barclays Capital. «Η αεροναυπηγική βιομηχανία αποτιμάται κατά κύριο λόγο σε δολάρια, οπότε θα υποστεί πλήγμα. Το ίδιο ισχύει και για την αυτοκινητοβιομηχανία, τη βιομηχανία χάλυβα και τον κλάδο των χημικών. Είναι μεγάλο πρόβλημα», όπως επισημαίνει.

Από Ιταλία και Γερμανία

Ο Αντριου Βατ, ερευνητής του European Trade Union Institute, θεωρεί ότι περισσότερο ευάλωτες σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο είναι οι επιχειρήσεις από την Ιταλία και τη Γερμανία. «Πού μπορούν να εξάγουν τα προϊόντα τους; Τι πρέπει να κάνουν για να αντεπεξέλθουν στην κρίση;

Η πραγματική απάντηση είναι ότι δεν μπορούν να κάνουν απολύτως τίποτα, καθώς το ευρώ παρουσιάζει σημαντική ενίσχυση έναντι της στερλίνας και του δολαρίου», αναφέρει χαρακτηριστικά. BMW και η Volkswagen συμπεριλαμβάνονται μεταξύ των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων που έχουν χάσει δισ. ευρώ τα τελευταία χρόνια λόγω της ισχύος του ενιαίου ευρωπαϊκού νομίσματος. Ως εκ τούτου οι γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες αλλά και επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε άλλους κλάδους έχουν υποχρεωθεί να προχωρήσουν σε σημαντικές περικοπές κόστους και αναδιάρθρωση των δραστηριοτήτων τους.

Ο Ντίτερ Ζέτσερ, διευθύνων σύμβουλος της Daimler, θεωρεί ότι «Η πορεία του νομίσματος αποτελεί ένα διαρκές μάθημα για εμάς. Οφείλουμε συνεχώς να στεκόμαστε στο ύψος των περιστάσεων και να βελτιωνόμαστε και αυτό ακριβώς είναι που μας διατηρεί σε φόρμα».

Αρκετές μεγάλες ευρωπαϊκές επιχειρήσεις, όπως η VW και η ThyssenKrupp, δημιουργούν εγκαταστάσεις στις ΗΠΑ προκειμένου να αντισταθμίσουν τη νομισματική έκθεσή τους και εκμεταλλευόμενες τα σημαντικά κίνητρα που προσφέρει η αμερικανική κυβέρνηση. Η EADS, ο κορυφαίος ευρωπαϊκός όμιλος αεροναυπηγικής, θα προχωρήσει στην κατασκευή εργοστασίου στις ΗΠΑ στην περίπτωση που κερδίσει τον διαγωνισμό για την κατασκευή ενός νέου αεροσκάφους ανεφοδιασμού για λογαριασμό του αμερικανικού στρατού.

Ο κ. Γκουαρκουαλίνι αναφέρει ότι το ενδεχόμενο αυτό εξετάζει σοβαρά και η Finmeccanica για να ενισχύσει περαιτέρω την παρουσία της στην αμερικανική αγορά.

Ευρώ έναντι δολαρίου


(από "Financial Times"/εφημερίδα "ΗΜΕΡΗΣΙΑ", 11-12/07/2009 )