«Η Ελλάδα Μεταξύ των Καλύτερα Προετοιμασμένων Χωρών για μια Ενδεχόμενη Κρίση στο Φ. Αέριο»

«Η Ελλάδα Μεταξύ των Καλύτερα Προετοιμασμένων Χωρών για μια Ενδεχόμενη Κρίση στο Φ. Αέριο»
energia.gr
Παρ, 17 Ιουλίου 2009 - 09:55
Η Δανία, η Ελλάδα, η Γερμανία και το Βέλγιο είναι οι καλύτερα προετοιμασμένες χώρες για την αντιμετώπιση μιας ενδεχόμενης μελλοντικής κρίσης στον τομέα του φυσικού αερίου, δήλωσε χθες ο Ευρωπαίος επίτροπος για θέματα ενέργειας Άντρις Πίμπαλγκς, με την ευκαιρία της έγκρισης του νέου κανονισμού για την ασφάλεια εφοδιασμού με φυσικό αέριο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή
Η Δανία, η Ελλάδα, η Γερμανία και το Βέλγιο είναι οι καλύτερα προετοιμασμένες χώρες για την αντιμετώπιση μιας ενδεχόμενης μελλοντικής κρίσης στον τομέα του φυσικού αερίου, δήλωσε χθες ο Ευρωπαίος επίτροπος για θέματα ενέργειας Άντρις Πίμπαλγκς, με την ευκαιρία της έγκρισης του νέου κανονισμού για την ασφάλεια εφοδιασμού με φυσικό αέριο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

«Τα ευκολότερα βήματα είναι για τη Δανία, αλλά και η Ελλάδα τα πηγαίνει πολύ καλά. Η Γερμανία είναι σε εξαιρετικό επίπεδο. Το Βέλγιο τα πηγαίνει θαυμάσια - όλες αυτές οι χώρες που έχουν αξιοπρεπή δυναμικότητα αποθήκευσης», δήλωσε ο κ. Πίμπαλγκς. Σύμφωνα με τον Ευρωπαίο επίτροπο, οι Βαλτικές χώρες αντιμετωπίζουν τις μεγαλύτερες προκλήσεις. Ειδικότερα, οι δύο χώρες στις οποίες πρέπει να γίνουν οι μεγαλύτερες επενδύσεις είναι η Λιθουανία και η Σλοβενία.

Ο νέος κανονισμός που εγκρίθηκε χθες από την Κομισιόν προβλέπει την κήρυξη «κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την κοινότητα» στην περίπτωση που η Ε.Ε. απολέσει ποσοστό μεγαλύτερο του 10% των εισαγωγών φυσικού αερίου. Σε αυτή την περίπτωση, οι χώρες της Ε.Ε. θα πρέπει να συνδράμουν η μία την άλλη, εξασφαλίζοντας απρόσκοπτη διασυνοριακή ροή φυσικού αερίου.

Μέχρι τα τέλη Μαρτίου του 2014, τα κράτη-μέλη θα πρέπει να διασφαλίσουν ώστε η υποδομή τους να είναι επαρκώς διαφοροποιημένη για την αντιμετώπιση μιας διακοπής της τροφοδοσίας για χρονικό διάστημα έως και 60 ημερών σε συνθήκες παγετού. Επιπλέον, θα ζητηθεί από τις χώρες-μέλη να έχουν ολοκληρώσει αποτίμηση κινδύνων και σχέδια χειρισμού έκτακτων καταστάσεων μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2010.