Η εκτίμηση της HSBC είναι ότι η παγκοσμιοποίηση του ρένμινμπι έχει ήδη καθυστερήσει, με δεδομένη την άνοδο της οικονομικής ισχύος της Κίνας, η οποία δεν μπορεί να συγκριθεί με τον ρόλο του νομίσματός της στις διεθνείς αγορές. Η Κίνα έχει θέσει ήδη σε εφαρμογή ένα μεγαλεπήβολο σχέδιο, στόχος του οποίου είναι η «παγκοσμιοποίηση» του νομίσματός της, του ρένμινμπι.

Η εκτίμηση της HSBC είναι ότι η παγκοσμιοποίηση του ρένμινμπι έχει ήδη καθυστερήσει, με δεδομένη την άνοδο της οικονομικής ισχύος της Κίνας, η οποία δεν μπορεί να συγκριθεί με τον ρόλο του νομίσματός της στις διεθνείς αγορές.

Η Κίνα έχει θέσει ήδη σε εφαρμογή ένα μεγαλεπήβολο σχέδιο, στόχος του οποίου είναι η «παγκοσμιοποίηση» του νομίσματός της, του ρένμινμπι. Μάλιστα, η διαδικασία ενδέχεται να εξελιχθεί με πολύ μεγαλύτερη ταχύτητα από ό,τι πιστεύουν ορισμένοι, σύμφωνα με εκτιμήσεις της HSBC.

Εφόσον δε το σχέδιο στεφθεί από επιτυχία, θα μπορούσε να οδηγήσει την ετήσια αξία εμπορικών συναλλαγών που θα γίνονται με βάση το ρένμινμπι, μέχρι το 2012, στο ύψος των 2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, ποσό που αντιστοιχεί περίπου στο μισό του κινεζικού ΑΕΠ, έναντι μόλις 10% που είναι το αντίστοιχο ποσοστό σήμερα.

Οι κινήσεις αυτές έρχονται μετά τα αιτήματα που έχει διατυπώσει η Κίνα προς τον υπόλοιπο κόσμο για την υιοθέτηση ενός υπερεθνικού νομίσματος το οποίο θα αντικαταστήσει το δολάριο. «Η Κίνα βρίσκεται σε διαδικασία υλοποίησης ενός φιλόδοξου σχεδίου για την αναβάθμιση του ρόλου του ρένμινμπι στο παγκόσμιο εμπόριο και το χρηματοοικονομικό γίγνεσθαι, με παράλληλη ελάττωση της εξάρτησης από το αμερικανικό δολάριο», δήλωσε ο Κου Χονγκμπίν, επικεφαλής οικονομολόγος της HSBC για την Κίνα. «Πιθανότατα, η διαδικασία αυτή θα πάρει αρκετά χρόνια και θα είναι σταδιακή. Παρ’ όλα αυτά, πιστεύουμε ότι ο ρυθμός ίσως είναι ταχύτερος από ό,τι αναμένεται», πρόσθεσε.

Έχει καθυστερήσει

Η εκτίμηση της HSBC είναι ότι η παγκοσμιοποίηση του ρένμινμπι έχει ήδη καθυστερήσει, με δεδομένη την άνοδο της οικονομικής ισχύος της Κίνας, η οποία δεν μπορεί να συγκριθεί με τον ρόλο του νομίσματός της στις διεθνείς αγορές.

Η τράπεζα θεωρεί πως το κινεζικό ΑΕΠ δεν αποκλείεται να φτάσει τα 4,7 τρισ. δολάρια φέτος, κάτι που σημαίνει ότι είναι πιθανό να εκθρονίσει την Ιαπωνία από τη δεύτερη θέση στη λίστα των ισχυρότερων οικονομιών του κόσμου το 2010, αλλά και να ξεπεράσει τη Γερμανία, η οποία βρίσκεται στη δεύτερη θέση παγκοσμίως όσον αφορά τις εμπορικές συναλλαγές.

Σύμφωνα με το πιλοτικό πρόγραμμα που ανακοίνωσε η Κίνα την περασμένη εβδομάδα, θα επεκταθεί η χρήση του ρένμινμπι ως βάση εμπορικών διακανονισμών ανάμεσα στο Χονγκ Κονγκ και πέντε μεγάλα εμπορικά κέντρα, συμπεριλαμβανομένων της Γουανγκζού και της Σαγκάης.

Επιπλέον, για φέτος, η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας έχει υπογράψει συνολικά συμφωνίες swap αξίας 95 δισ. δολαρίων (650 δισ. ρένμινμπι) με έξι άλλες κεντρικές τράπεζες -της Νότιας Κορέας, της Μαλαισίας, του Χονγκ Κονγκ, της Ινδονησίας, της Αργεντινής και της Λευκορωσίας. Η HSBC σημειώνει, μάλιστα, ότι η Κίνα βρίσκεται σε συνομιλίες και με άλλες κεντρικές τράπεζες, με στόχο τη σύναψη πρόσθετων συμφωνιών swap, με πιθανό στόχο να καλύψουν όλες τις εμπορικές της συναλλαγές με την Ασία, εξαιρουμένης της Ιαπωνίας.

Στη συνέχεια, η επέκταση θα συμπεριλάβει και άλλες αναπτυσσόμενες χώρες, στη Μέση Ανατολή και την Λατινική Αμερική, οι οποίες χρειάζονται ρένμινμπι προκειμένου να πληρώσουν για την εισαγωγή μεταποιητικών προϊόντων από την Κίνα.

(Από την εφημερίδα ΗΜΕΡΗΣΙΑ/Financial Times, 18-19/07/2009)