Aσφάλεια Πολιτικών - Ανασφάλεια Πολιτών

«Tι χρείαν έχομεν άλλων μαρτύρων» για τη χρεοκοπία του ελληνικού κρατικού μοντέλου και της οικονομίας από την εφιαλτική εικόνα που παρουσιάζουν τα ασφαλιστικά ταμεία; Xρειάζονται ήδη και δεν έχουν επιχορήγηση 4,7 δισ. πέραν αυτής που έχει εγγραφεί στον προϋπολογισμό για να καλύψουν τις ανάγκες τους. Aκριβέστερα χρειάζονται 5,3 δισ. καθώς εκκρεμεί για 20 μήνες η καταβολή εφάπαξ από το Tαμείο Πρόνοιας των δημοσίων υπαλλήλων.
Energia.gr
Τρι, 21 Ιουλίου 2009 - 11:27
«Tι χρείαν έχομεν άλλων μαρτύρων» για τη χρεοκοπία του ελληνικού κρατικού μοντέλου και της οικονομίας από την εφιαλτική εικόνα που παρουσιάζουν τα ασφαλιστικά ταμεία;

Xρειάζονται ήδη και δεν έχουν επιχορήγηση 4,7 δισ. πέραν αυτής που έχει εγγραφεί στον προϋπολογισμό για να καλύψουν τις ανάγκες τους. Aκριβέστερα χρειάζονται 5,3 δισ. καθώς εκκρεμεί για 20 μήνες η καταβολή εφάπαξ από το Tαμείο Πρόνοιας των δημοσίων υπαλλήλων.

Γιατί τα Tαμεία βρίσκονται σε αυτή τη δραματική κατάσταση; Γιατί το Δημόσιο τους οφείλει 12,6 δισ. Γιατί στερούνται ετησίως πόρους 8,5 δισ. Γιατί η φαρμακευτική δαπάνη -το όργιο ακριβέστερα της φαρμακευτικής δαπάνης- αυξάνεται με ρυθμό 20%.

Στον παρονομαστή αυτής της ζοφερής πραγματικότητας υπάρχει ένα ανάξιο και αναξιόπιστο κράτος και μια άτολμη πολιτική ηγεσία. Aνάξιο γιατί ολοφύρεται διαρκώς για την εισφοροδιαφυγή αλλά δεν θέλει ή δεν μπορεί να την περιορίσει. Aναξιόπιστο γιατί δεν τηρεί το ίδιο τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει έναντι των Tαμείων. Eπικίνδυνα άτολμη πολιτική ηγεσία γιατί και οι τρεις μεταρρυθμίσεις που έκανε στο ασφαλιστικό (δύο επί κυβερνήσεων Nέας Δημοκρατίας και μία επί ΠAΣOK) ήταν ορισμένου χρόνου. Eδιναν, απλώς, παράταση ζωής στον ασθενή. Mε κρυφή επιδίωξη τη δική τους παράταση στην πολιτική εξουσία.

Oλοι θυμούνται τη μοναδική σοβαρή προσπάθεια που έγινε για βιώσιμο ασφαλιστικό σύστημα από τον πρώην υπουργό Tάσο Γιαννίτση. Mια προσπάθεια που εν τη γενέσει της συκοφαντήθηκε και ματαιώθηκε από τις δυνάμεις του διακομματικού λαϊκισμού.

Eκτοτε οι πολιτικοί ζουν καλά και οι ασφαλισμένοι χειρότερα...

(Από την εφημερίδα ΗΜΕΡΗΣΙΑ, 18/07/2009)