Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ, κ. Τάκης Αθανασόπουλος, με πρόσφατη επιστολή του προς το Συμβούλιο Εθνικής Ενεργειακής Στρατηγικής (ΣΕΕΣ), επιμένει στην ανάγκη διαφοροποίησης του ενεργειακού ισοζυγίου της ΔΕΗ (και κατ’ επέκταση της χώρας) με τη συμμετοχή σε αυτό του λιθάνθρακα, όπου βάσει του αρχικού σχεδιασμού της Επιχείρησης προβλέπονταν δύο μονάδες, 700-800 MW η κάθε μία, μία στο Αλιβέρι (όπου υπάρχουν έτοιμες εγκαταστάσεις εκφόρτωσης και αποθήκευσης), αλλά και στη Λάρυμνα.
Ο κ. Αθανασόπουλος ζητά επανεξέταση της πρόχειρης, και μάλλον ψηφοθηρικής απόφασης, του Υπουργού Ανάπτυξης κ. Κ. Χατζηδάκη, τον περασμένο Φεβρουάριο βάσει της οποίας απέκλεισε τη χρήση λιθάνθρακα με μοναδικό επιχείρημα την προστασία του περιβάλλοντος, και χωρίς καν να προτείνει εναλλακτική λύση για την κάλυψη των φορτίων βάσης. Η δε απόφαση του κ. Χατζηδάκη έμμεσα εστρέφετο και κατά της συνεχιζόμενης χρήσης λιγνίτη, αφού με την ακύρωση των λιθανθρακικών μονάδων υποβαθμίζεται αυτόματα και όλο το ενδιαφέρον για χρήση τεχνολογίας CCT για αντιμετώπιση των εκπεμπόμενων ρύπων από τις λιγνιτικές μονάδες.
Το δίλημμα «λιθάνθρακας ή πυρηνικά» θέτει ο Πρόεδρος της ΔΕΗ, κ. Τάκης Αθανασόπουλος, προς τα αρμόδια όργανα και την πολιτική ηγεσία του YΠAN, εμμένοντας στον αρχικό σχεδιασμό της για ένταξη του «απαγορευμένου» καυσίμου στο ενεργειακό της ισοζύγιο.
Στην επιστολή του προς το ΣEEΣ ο κ. Aθανασόπουλος υποστηρίζει επίσης ότι δεν υπάρχει άλλο διαθέσιμο καύσιμο για μονάδες βάσης, δεδομένης της έλλειψης διαθεσιμότητας φυσικού αερίου και ως εκ τούτου εάν η πολιτεία επιμείνει στην απαγόρευση του λιθάνθρακα τότε θα πρέπει να εξετάσει εκ νέου τη δυνατότητα χρήσης πυρηνικής ενέργειας. Το δίλημμα προς την πολιτική ηγεσία είναι σαφέστατο και τίθεται ξεκάθαρα ως πίεση για την υπαναχώρησή της στο θέμα του λιθάνθρακα. Με την τοποθέτηση αυτή, ο κ. Aθανασόπουλος επιστρέφει ουσιαστικά το αδιέξοδο που δημιουργήθηκε με την απόφαση απαγόρευσης του λιθάνθρακα στον ίδιο τον υπουργό, μεταθέτοντάς του εμμέσως πλην σαφώς ευθύνες για τα όποια προβλήματα επάρκειας σε ηλεκτρισμό προκύψουν τα επόμενα χρόνια. O κ. Aθανασόπουλος φέρεται αποφασισμένος να μην προχωρήσει σε καμία υποκατάσταση του λιθάνθρακα με άλλο καύσιμο, όπως το φυσικό αέριο, το οποίο φέρεται να μη διατίθεται εγκαίρως για τις προγραμματισμένες ήδη δύο μονάδες στο Αλιβέρι και στη Μεγαλόπολη.