Η μονάδα Ras Laffan του Κατάρ, που παράγει το 1/4 της παγκόσμιας παραγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου, δεν θα υπήρχε χωρίς το στοίχημα ενός ανθρώπου. Ο Φαϊζάλ Αλ Σουαΐντι, επικεφαλής της εταιρείας φυσικού αερίου του Κατάρ, της Qatargas, στοιχημάτισε πριν από μία δεκαετία πως μια σημαντική αύξηση της παραγωγής θα δημιουργούσε μια αγορά αρκετά μεγάλη για το σημαντικότερο κεφάλαιο της χώρας του.

Η μονάδα Ras Laffan του Κατάρ, που παράγει το 1/4 της παγκόσμιας παραγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου, δεν θα υπήρχε χωρίς το στοίχημα ενός ανθρώπου. Ο Φαϊζάλ Αλ Σουαΐντι, επικεφαλής της εταιρείας φυσικού αερίου του Κατάρ, της Qatargas, στοιχημάτισε πριν από μία δεκαετία πως μια σημαντική αύξηση της παραγωγής θα δημιουργούσε μια αγορά αρκετά μεγάλη για το σημαντικότερο κεφάλαιο της χώρας του. Κανείς δεν εμπορευόταν φυσικό αέριο το 1971, όταν είδε το φως το μεγαλύτερο κοίτασμα στον κόσμο.

Αργότερα, αναπτύχθηκε μια περιφερειακή αγορά στην ανατολική Ασία, αλλά το φυσικό αέριο παρέμενε ο φτωχός συγγενής του πετρελαίου χωρίς παγκόσμια αγορά. Τη δεκαετία του 1990 ανέλαβε να την δημιουργήσει ο ίδιος με τρία βήματα. Πρώτον, με την ανέγερση της μονάδας Ras Laffan και την πλήρη συνεργασία με ξένους εταίρους.

Οι Shell, Total και Exxon Mobil έγιναν συνεργάτες του. Δεύτερον, με τη στροφή στις μακρινές χώρες που θα παρουσίαζαν μεγάλη ζήτηση στο μέλλον. Και τέλος, με τη δημιουργία ενός στόλου πλοίων για τη μεταφορά φυσικού αερίου, διπλάσιων σε μέγεθος από τα αντίστοιχα της εποχής. Σήμερα, μαζί με μια άλλη εταιρεία του Κατάρ, την RasGas, η Qatargas κυριαρχεί στην παγκόσμια αγορά υγροποιημένου φυσικού αερίου.

(Από την εφημερίδα Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 25/07/2009)