Δημοσιοποιείται, ίσως και εντός της ημέρας, η ετήσια έκθεση για τον μακροχρόνιο ενεργειακό σχεδιασμό του υπό τον κ. Ραφαήλ Μωυσή Συμβουλίου Εθνικής Ενεργειακής Στρατηγικής. Σαφές «όχι», με βάση και τις θέσεις της Πολιτείας, στην χρήση της πυρηνικής ενέργειας και του λιθάνθρακα.

Δημοσιοποιείται, ίσως και εντός της ημέρας, η ετήσια έκθεση για τον μακροχρόνιο ενεργειακό σχεδιασμό του υπό τον κ. Ραφαήλ Μωυσή Συμβουλίου Εθνικής Ενεργειακής Στρατηγικής. Σαφές «όχι», με βάση και τις θέσεις της Πολιτείας, στην χρήση της πυρηνικής ενέργειας και του λιθάνθρακα.

Με αναγκαστική καθυστέρηση περίπου τριών μηνών, καθώς η ένταση της κρίσης είχε καταστήσει παρακινδυνευμένες οποιεσδήποτε προβλέψεις τον Απρίλιο, δίνεται στην δημοσιότητα ίσως και εντός της ημέρας η ετήσια έκθεση του μακροχρόνιου ενεργειακού σχεδιασμού από το Συμβούλιο Εθνικής Ενεργειακής Στρατηγικής (ΣΕΕΣ) του οποίου προϊσταται ο «γκουρού» της ενέργειας κ. Ραφαήλ Μωυσής.

Το ενδιαφέρον για το προτεινόμενο ενεργειακό μίγμα που θα διασφαλίσει την επάρκεια αλλά και την υλοποίηση των στόχων – δεσμεύσεων της χώρας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση (20% διείσδυση των ΑΠΕ στο ενεργειακό ισοζύγιο – 20% εξοικονόμηση ενέργειας – 20% μείωση των εκπεμπόμενων ρύπων διοξειδίου του άνθρακα) είναι, προφανώς, μεγάλο αλλά, ίσως, τα χαρτιά να είναι περισσότερο από κάθε άλλη φορά πιο ανοικτά.

Με δεδομένα τα «ΌΧΙ» της Πολιτείας (κυβέρνηση αλλά και αντιπολίτευση) στην χρήση τόσο του λιθάνθρακα όσο και της πυρηνικής ενέργειας, προφανώς θα ήταν επιπόλαιο και άνευ νοήματος το ΣΕΕΣ να έθετε το ζήτημα. Άλλωστε και στην περσινή έκθεση, το Συμβούλιο ήταν ιδιαίτερα προσεκτικό, κάνοντας λόγο απλώς για «λελογισμένη χρήση του λιθάνθρακα» και για προετοιμασία της Ελλάδας για τις συνθήκες που δημιουργεί η προοπτική χρήσης της πυρηνικής ενέργειας από γειτονικές χώρες.

Επιπλέον, δεν είναι δυνατό να διαφοροποιηθεί η εκτίμηση κατά την οποία το «εθνικό καύσιμο», ο λιγνίτης θα χρησιμοποιείται όλο και λιγότερο στην ηλεκτροπαραγωγή.

Οπότε, ως μονάδες βάσης το βάρος πέφτει, πλέον, ξεκάθαρα στις μονάδες χρήσης φυσικού αερίου, με δεδομένο και το ότι εντός της επόμενης τριετία είναι ορατή σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό η θέση σε λειτουργία ίσως και 5 νέων μονάδων παραγωγής ηλεκτρισμού από τον ιδιωτικό τομέα, ανεξάρτητα προς τις εξελίξεις που σχετίζονται με το επενδυτικό πρόγραμμα της ΔΕΗ.

Στην λογική, λοιπόν, της αυξημένης χρήσης του φυσικού αερίου, εκτιμάται ότι το ΣΕΕΣ θα έχει να μιλήσει τόσο για την ενίσχυση της τροφοδοσίας από τις διάφορες διαθέσιμες πηγές όσο και για την προοπτική αύξησης των δυνατοτήτων αποθήκευσης τόσο στην Ρεβυθούσα (έχει ήδη δρομολογηθεί η δημιουργία και 3ης δεξαμενής υγροποιημένου αερίου στο νησί) όσο και σε άλλα σημεία της χώρας.

Άλλωστε το ΣΕΕΣ ασφαλώς θα λαμβάνει υπ΄όψιν το ότι η κρίση …δεν θα μας συντροφεύει στο διηνεκές, άρα και το ότι η πορεία της εγχώριας κατανάλωσης ηλεκτρισμού δεν θα είναι φθίνουσα.

Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο της έκθεσης του 2008, το βασικό σενάριο αναφερόταν σε ζήτηση της τάξης των 61.080 γιγαβατωρών το 2010, σε 70.280 γιγαβατώρες το 2015 καθώς και σε 79.340 γιγαβατώρες το 2020, στο τέλος της εξεταζόμενης περιόδου. Λογικά, τα νούμερα – ειδικά τα αναφερόμενα σε κοντινότερες χρονικά περιόδους – θα είναι χαμηλότερα…

Στην έκθεση αναμένεται να δίνεται και πάλι ιδιαίτερη έμφαση στην εξοικονόμηση ενέργειας – με βάση την περσινή έκθεση, καταγράφονταν δυνατότητες εξοικονόμησης άνω των 7.000 γιγαβατωρών στο τέλος της δεκαετίας – ως μεγάλο στοίχημα που, μέσω και δράσεων όπως αυτές που ανακοινώνονται το τελευταίο διάστημα (ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων, απόσυρση ενεργοβόρων συσκευών) αλλά και παρεμβάσεων σε σχετικά «παρθένους» τομείς (λ.χ. μεταφορές) μπορεί να κατακτηθεί.

Και, φυσικά, περίοπτη θέση θα έχει η ανάγκη προώθησης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Στον συγκεκριμένο τομέα, σε βραχυπρόθεσμη λογική το ΣΕΕΣ θα κινείται στην κατεύθυνση παρεμβάσεων που θα διευκολύνουν την επενδυτική δραστηριότητα (θεσμικές παρεμβάσεις) αλλά και το «ξεσκαρτάρισμα» των σχεδίων που εκ των πραγμάτων δεν προχωρούν, καταλαμβάνοντας χώρο σε βάρος άλλων).

Σε πιο μεσομακροπρόθεσμη λογική και σε συνάρτηση προς την παρακολούθηση της πορείας της διεθνούς τεχνογνωσίας – η οποία, πάντως, εν προκειμένω έχει ακόμη δρόμο να διανύσει – η έκθεση του Συμβουλίου Εθνικής Ενεργειακής Στρατηγικής είναι λογικό να αναφέρεται και στην ανάγκη ανάπτυξης τεχνολογιών που θα διέπονται από μία υβριδική λογική (συνδυασμός αιολικών φωτοβολταϊκών, αποθήκευσης ενέργειας κλπ).

Τώρα, βέβαια, οι εξελίξεις περί το επενδυτικό πρόγραμμα της ΔΕΗ έρχονται και αναδεικνύουν τον προβληματισμό κατά πόσον είναι εφικτός ένας ενεργειακός προγραμματισμός στην χώρα!

Αλλά, προφανώς, για το αδειοδοτικό χάος, την γραφειοκρατία και τους αστάθμητους παράγοντες (αρχαιολογία, αντιδράσεις κοινής γνώμης, δικαστικές παρεμβάσεις) το ΣΕΕΣ δεν μπορεί να κάνει και πολλά…

(Δημοσιεύεται και στο axiaplus.gr)