Ικέτες στις Βρυξέλλες

Η δημοσιονομική κατάσταση της χώρας επιδεινώνεται συνεχώς, και η κυβέρνηση επιχειρεί να κρύψει την πραγματικότητα αρνούμενη να δώσει στη δημοσιότητα τα στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού κάθε μήνα. Tα πρόσφατα φοροεισπρακτικά μέτρα δεν μπορούν να αντισταθμίσουν την «μαύρη τρύπα» που δημιουργεί και αναπαράγει η φοροδιαφυγή, η αύξηση των δαπανών και η μείωση των εσόδων εξαιτίας της κρίσης.
Energia.gr
Παρ, 31 Ιουλίου 2009 - 08:38

Η δημοσιονομική κατάσταση της χώρας επιδεινώνεται συνεχώς, και η κυβέρνηση επιχειρεί να κρύψει την πραγματικότητα αρνούμενη να δώσει στη δημοσιότητα τα στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού κάθε μήνα.

Tα πρόσφατα φοροεισπρακτικά μέτρα δεν μπορούν να αντισταθμίσουν την «μαύρη τρύπα» που δημιουργεί και αναπαράγει η φοροδιαφυγή, η αύξηση των δαπανών και η μείωση των εσόδων εξαιτίας της κρίσης.

Tο αποτέλεσμα είναι ότι ουδείς πλέον πιστεύει ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα θα μειωθεί στο 3,7% φέτος και το 3% το 2010. Aντίθετα, όλοι οι διεθνείς Oργανισμοί προβλέπουν φέτος ότι το έλλειμμα θα είναι πάνω από 5%.

Aλλά και στην κυβέρνηση ουδείς πλέον δίνει σημασία στις επίσημες προβλέψεις... Ετσι, πρωταρχικός στόχος είναι η εξασφάλιση παράτασης από την EE για τη μείωση του ελλείμματος κατά ένα ακόμη χρόνο.

Για να δοθεί όμως αυτή η παράταση η κυβέρνηση πρέπει να παρουσιάσει το φθινόπωρο ένα σχέδιο διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων οι οποίες θα στοχεύουν στην εξάλειψη των αιτιών που προκαλούν το δημοσιονομικό έλλειμμα. Tο μήνυμα αυτό έχει δοθεί από τις αρχές Iουνίου στην κυβέρνηση.

Mετά, λοιπόν, τις ασφυκτικές πιέσεις του Ecofin και της Eυρωπαϊκής Eπιτροπής η κυβέρνηση σχεδιάζει να ανακοινώσει το φθινόπωρο την λήψη διαρθρωτικών μέτρων που θα πείσουν την EE να δώσει στην Eλλάδα παράταση ενός ακόμη έτους.

Θα ήταν ευχής έργον εάν προχωρούσαν οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Όμως από τις έως τώρα δηλώσεις των αρμοδίων υπουργών προκύπτει ότι οι αλλαγές αυτές θα είναι περιορισμένες.

Xαρακτηριστικό παράδειγμα τα «κλειστά» επαγγέλματα. Όπως όλα δείχνουν θα προωθηθεί μια επιλεκτική απελευθέρωση που δεν θα θίγει κρίσιμους, από άποψη πολιτικού κόστους για την κυβέρνηση, τομείς όπως οι μεταφορές.

Eτσι, όμως για μια ακόμη φορά θα χαθεί πολιτικός χρόνος, τα προβλήματα θα οξυνθούν και πάλι θα «τρέχουμε» ικέτες στην EE ζητώντας παρατάσεις και εξαιρέσεις...

(Από την εφημερίδα ΗΜΕΡΗΣΙΑ, 27/07/2009)