Καθοδική Aναθεώρηση Kατά 3-15% των Eκτιμήσεων για την Κατανάλωση Ηλεκτρισμού

Καθοδική Aναθεώρηση Kατά 3-15% των Eκτιμήσεων για την Κατανάλωση Ηλεκτρισμού
Του Σωτήρη Χιωτάκη/Energia.gr
Πεμ, 30 Ιουλίου 2009 - 08:12
Λιγότερες επενδύσεις σε λιγνιτικές μονάδες, έμφαση στο φυσικό αέριο με «λελογισμένη χρήση» και στις ΑΠΕ προτείνει η έκθεση του ΣΕΕΣ για τον μακροχρόνιο ενεργειακό σχεδιασμό, ο οποίος δεν περιλαμβάνει λιθάνθρακα και πυρηνικά. Επιπλέον, εκτιμά ότι η εξοικονόμηση στην κατανάλωση ενέργειας μπορεί να φτάσει τους 1,963 mtoe στην επόμενη εξαετία
Λιγότερες επενδύσεις σε λιγνιτικές μονάδες, έμφαση στο φυσικό αέριο με «λελογισμένη χρήση» και στις ΑΠΕ προτείνει η έκθεση του ΣΕΕΣ για τον μακροχρόνιο ενεργειακό σχεδιασμό, ο οποίος δεν περιλαμβάνει λιθάνθρακα και πυρηνικά. Επιπλέον, εκτιμά ότι η εξοικονόμηση στην κατανάλωση ενέργειας μπορεί να φτάσει τους 1,963 mtoe στην επόμενη εξαετία.

Αναθεωρεί σε σημαντικό βαθμό τις εκτιμήσεις του για την κατανάλωση ηλεκτρισμού στην χώρα το Συμβούλιο Εθνικής Ενεργειακής Στρατηγικής (ΣΕΕΣ) για τον μακροχρόνιο ενεργειακό σχεδιασμό, η οποία δημοσιοποιήθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης.

Σύμφωνα με το βασικό σενάριο, η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας θα είναι της τάξης των 59.219 γιγαβατωρών για το 2010, εκτίμηση η οποία είναι κατά 3% χαμηλότερη της προηγούμενης και βασίζεται στην πρόβλεψη για πτώση κατά 4,5% συνολικά φέτος της κατανάλωσης ηλεκτρισμού στην χώρα μας.

Μάλιστα, η καθοδική αναθεώρηση υπερβαίνει το 15% στην εκτίμηση που αναφέρεται στο 2020, στο τέλος δηλαδή της περιόδου που καλύπτει η έκθεση, καθώς πλέον γίνεται λόγος για ζήτηση 74.100 γιγαβατωρών, έναντι 87.900 γιγαβατωρών που προβλέπονταν στην περσινή- και προ της εκδήλωσης της οικονομικής κρίσης δημοσιοποιηθείσας - έκθεσης. 

Το ΣΕΕΣ επισημαίνει ότι "η προβλεπόμενη μικρότερη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας και η δυνατότητα πλέον κάλυψής της από τις γνωστές συμβατικές πηγές εκτόπισε το αμφιλεγόμενο θέμα του λιθάνθρακα από τον τρέχοντα μακροχρόνιο ενεργειακό σχεδιασμό". Προσθέτει δε ότι το ζήτημα θα μπορούσε να τεθεί εκ νέου στην περίοδο 2020 –2030, εφόσον έχουν στο μεταξύ αναπτυχθεί οι τεχνολογίες καθαρής χρήσης στερεών καυσίμων και εφόσον η ανάπτυξή τους έχει καταστήσει αποδεκτή μέχρι τότε την χρήση λιθάνθρακα από την κοινωνία. 

Για την πυρηνική ενέργεια, ο πρόεδρος του ΣΕΕΣ κ. Ραφαήλ Μωυσής αναφέρει χαρακτηριστικά στο εισαγωγικό του σημείωμα ότι «συμμορφούμενη προς το κυρίαρχο κοινωνικό και πολιτικό κλίμα, δεν αναφέρεται στην προοπτική χρησιμοποίησης της πυρηνικής ενέργειας, ακόμη και σε ορίζοντα οράματος»…

Επιπλέον η έκθεση δίνει έμφαση στην λελογισμένη, λόγω του ότι αποτελεί εισαγόμενο καύσιμο, χρήση του φυσικού αερίου καθώς και στη σταδιακή μείωση της χρήσης των στερεών καυσίμων (λιγνίτες) στην ηλεκτροπαραγωγή. 

Ακόμη, τονίζεται ότι «η εξοικονόμηση και ορθολογική χρήση της ενέργειας και η εγκατάσταση μεγάλου αριθμού μονάδων ΑΠΕ όλων των μορφών …παραμένουν κρίσιμες προϋποθέσεις για την επίτευξη των στόχων της ενεργειακής στρατηγικής και την αποφυγή της προσφυγής σε άλλες ενεργειακές επιλογές». Υπενθυμίζεται ότι ο εθνικός στόχος αναφέρεται σε διείσδυση κατά 18% των ΑΠΕ στο ενεργειακό ισοζύγιο μέχρι το τέλος της επόμενης δεκαετίας. 

Σχετικά, προτείνεται η ενίσχυση της ανάπτυξης τεχνολογιών αποθήκευσης ηλεκτρισμού αλλά και η ενίσχυση της προοπτικής για την δημιουργία και βιομηχανικών υποδομών κατασκευής τους στην χώρα, ενώ επίσης προτείνεται νομοθετική ρύθμιση για την εφάπαξ αξιολόγηση των αιτήσεων που εκκρεμούν καθώς και την δημοσιοποίηση των περιοχών εκείνων που έχουν κορεσθεί.

Για δε την εξοικονόμηση, εκτιμάται ότι έως το 2015 μπορεί να φτάσει στην τελική ενεργειακή κατανάλωση τους 1,963 mtoe (εκατομμύρια τόνοι ισοδυνάμου πετρελαίου) και να συνοδευτεί από μείωση των εκπεμπόμενων ρύπων κατά 8,41 εκατομμυρίων τόνων διοξειδίου του άνθρακα.

Τέλος, το ΣΕΕΣ θεωρεί ότι θα πρέπει να επιταχυνθούν οι διαδικασίες σε σχέση με τη συγκρότηση του φορέα που θα αναλάβει τον τομέα της έρευνας και εκμετάλλευσης πιθανών κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου καθώς και οι αλλαγές το θεσμικό πλαίσιο, προκειμένου αυτό να καταστεί ελκυστικότερο για τους ενδιαφερόμενους επενδυτές. 

Δείτε εδώ το πλήρες κείμενο της έκθεσης του ΣΕΕΣ.