Ανάμεσα στις σημαντικές παρουσιάσεις που πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια του 3ου Ενεργειακού Διαλόγου Νοτιοανατολικής Ευρώπης που διοργάνωσε το ΙΕΝΕ στη Θεσσαλονίκη τον περασμένο Ιούνιο, ιδιαίτερα σημαντική ήταν η συμμετοχή του Αλεξέι Μπιτεριάκοφ, υπεύθυνου της διεύθυνσης Συμβολαίων και Τιμολόγησης της Gazprom Export.

Ανάμεσα στις σημαντικές παρουσιάσεις που πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια του 3ου Ενεργειακού Διαλόγου Νοτιοανατολικής Ευρώπης που διοργάνωσε το ΙΕΝΕ στη Θεσσαλονίκη τον περασμένο Ιούνιο, ιδιαίτερα σημαντική ήταν η συμμετοχή του Αλεξέι Μπιτεριάκοφ, υπεύθυνου της διεύθυνσης Συμβολαίων και Τιμολόγησης της Gazprom Export. Το ενδιαφέρον ήταν έντονο, καθώς επρόκειτο για την πρώτη συμμετοχή του γνωστού ρωσικού ενεργειακού ομίλου σε διοργάνωση του ελληνικού ινστιτούτου.

Ο κ. Μπιτεριάκοφ τόνισε την αισιοδοξία της Gazprom όσον αφορά στη ζήτηση φυσικού αερίου στην Ευρώπη, και ειδικά στη ΝΑ Ευρώπη, εκτιμώντας ότι οι αγορές της περιοχής θα παραμείνουν οι ταχύτερα αναπτυσσόμενες. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Gazprom, οι προμήθειες αερίου προς τη ΝΑ Ευρώπη ανήλθαν το 2008 σε 36,0 δισ. κυβικά μέτρα, εξαιρουμένης της Τουρκίας. Ως αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης, η κατανάλωση στην Ευρώπη υποχώρησε το τέταρτο τρίμηνο του 2008 κατά 6,9% και το πρώτο τρίμηνο του 2009 κατά 5,6%. Αναφερόμενος, τέλος, στον αγωγό South Stream, o κ. Μπιτεριάκωφ τοποθέτησε τον χρόνο ολοκλήρωσης της κατασκευής του στα μέσα του 2015.

Ο Αλεξέι Μπιτεριάκοφ, διευθυντής Συμβολαίων και Τιμολόγησης, ξεκίνησε να εργάζεται στην Gazprom το 2003 όταν προσλήφθηκε στην VNIIGAZ, έναν από τους επιστημονικούς φορείς της εταιρείας. Από το 2005, ο κ. Μπιτεριάκοφ εργάζεται στην Gazprom Export, όπου ήταν μέλος της Επιχειρηματικής Ανάπτυξης και στη συνέχεια προσχώρησε στο τμήμα Συμβολαίων και την Τιμολόγησης.

Ο κ. Μπιτεριάκοφ ειδικεύεται στην έρευνα και ανάλυση της αγοράς φυσικού αερίου, με έμφαση στις ευρωπαϊκές και κινεζικές αγορές. Επιπλέον, είχε ενεργό συμμετοχή σε ειδικά προγράμματα, όπως το αναπτυξιακό Gazprom’s Carbon και την εκστρατεία επαναπροώθησης των εξαγωγών.