Η Ελλάδα Βιάστηκε, η Ε.Ε. Άργησε...

Η Κομισιόν δεν κρύβει τη δυσαρέσκειά της επειδή η ελληνική κυβέρνηση, χωρίς να την προειδοποιήσει και ενημερώσει ως όφειλε, ανάγγειλε μονομερώς τη δέσμη των εθνικών μέτρων για την προστασία του πληθυσμού από τη νέα γρίπη.
Του Γ. Δαράτου
Τρι, 4 Αυγούστου 2009 - 10:57
Η Κομισιόν δεν κρύβει τη δυσαρέσκειά της επειδή η ελληνική κυβέρνηση, χωρίς να την προειδοποιήσει και ενημερώσει ως όφειλε, ανάγγειλε μονομερώς τη δέσμη των εθνικών μέτρων για την προστασία του πληθυσμού από τη νέα γρίπη.

Την ώρα μου όλοι εμείς προσπαθούμε να συντονίσουμε τις εθνικές πολιτικές στο θέμα της γρίπης, οι Έλληνες αγνοώντας όλη αυτή την προσπάθεια, ανακοινώνουν, λες και δεν υπάρχουν άλλοι Ευρωπαίοι που ενδιαφέρονται για το ζήτημα αυτό, τα δικά τους μέτρα χωρίς να έχει προηγηθεί κάποια συνεννόηση γι' αυτά, δήλωσε εκπρόσωπος της Επιτροπής, ο οποίος παραδέχθηκε βέβαια ότι σε τέτοια θέματα προστασίας της υγείας την αρμοδιότητα την έχουν τα κράτη-μέλη και όχι η Ένωση.

Πρέπει επίσης να λεχθεί ότι η πρόθεση της κυβέρνησης να εμβολιάσει όλους ανεξαιρέτως τους Έλληνες βρίσκει σκεπτικούς τους εμπειρογνώμονες της Κομισιόν ως προς την αποτελεσματικότητα του μέτρου, αλλά και τη δυνατότητα να υλοποιηθεί, αφού 12 εκατ. πολίτες, λένε, και με δύο δόσεις εμβολίου ο καθένας σημαίνει 24 εκατομμύρια δόσεις. Πού θα τις βρει η Ελλάδα μέσα σ' αυτό τον παγκόσμιο σάλο για να εμβολιασθούν τουλάχιστον σ' όλες τις χώρες οι ευπαθείς πληθυσμιακές ομάδες;..

Παρά ταύτα, η Επιτροπή και ειδικότερα οι υπηρεσίες της αρμόδιας για την υγεία επιτρόπου Αντρούλας Βασιλείου προσπαθούν να εναρμονίσουν στο βαθμό του δυνατού όλες αυτές τις εθνικές πολιτικές. Και για τον λόγο αυτό, η κ. Βασιλείου θα υποβάλει στις χώρες-μέλη στις 16 Σεπτεμβρίου ειδικές εκθέσεις για τα μέτρα που πρέπει να λάβουν όλες μαζί και οι 27 κυβερνήσεις, για να ελέγξουν κατά το δυνατόν την επερχόμενη πανδημία. (στρατηγική εμβολιασμών, δημόσιες συμβάσεις για τη συλλογική αγορά από πολλές χώρες εμβολίων, υγειονομική διαδικασία έγκρισης και αδειοδότησης του νέου εμβολίου, ενημέρωση του κοινού κ.λπ.)

Ήδη μπορεί κανείς να μιλήσει για καθυστέρηση της Κοινότητας σ' αυτό τον αγώνα δρόμου, αν ληφθεί υπόψη ότι αυτές τις εκθέσεις της Κομισιόν θα τις συζητήσουν, τροποποιήσουν και ενδεχομένως υιοθετήσουν οι αρμόδιοι υπουργοί Υγείας στην έκτακτη σύνοδό τους στις 12 Οκτωβρίου, όταν, πιθανότατα, θα είναι πολύ αργά. Από τα 27 κράτη-μέλη μόλις τα μισά, τα 13, έχουν στείλει στην Κομισιόν τα πρώτα σχέδιά τους για την αναχαίτιση αυτής της γρίπης. Τα παράπονα όμως της Κομισιόν για την έλλειψη ενημέρωσης θα πρέπει να τα σκεφθεί πριν απ' όλους η ίδια. Με άλλα λόγια, ο τρόπος που επικοινωνεί με την ευρωπαϊκή κοινή γνώμη τον τελευταίο καιρό είναι επιεικώς ανεπαρκής. Παράδειγμα: Τη περασμένη Παρασκευή συνεδρίασαν στις Βρυξέλλες τα μέλη της αρμόδιας επιτροπής για την υγειονομική ασφάλεια. Η ανακοίνωση που έβγαλαν οι υπηρεσίες της Κομισιόν είναι κυριολεκτικά ένα επικοινωνιακό «τίποτε». Κι ας έθεσαν οι Βρετανοί προς συζήτηση το σχέδιο-πρότασή τους για να καθυστερήσει το άνοιγμα των σχολείων στην Ευρώπη τουλάχιστον μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου. Η καθυστέρηση αυτή, λένε οι Βρετανοί, θα μπορούσε να επιβραδύνει το ρυθμό εξάπλωσης της γρίπης. Τα παιδιά δεν διαθέτουν τα απαραίτητα αντισώματα, θεωρούνται μια από τις πλέον ευπαθείς πληθυσμιακές ομάδες απέναντι στη νέα ασθένεια και στη συνέχεια, πηγαίνοντας σχολείο θα μολυνθούν, και θα μεταδώσουν τη γρίπη πρώτα στις οικογένειές τους και κατόπιν στον υπόλοιπο κόσμο.

Η βρετανική πρόταση φαίνεται να «κολλάει» σήμερα σε διάφορα οικονομικής φύσης προβλήματα που θα δημιουργήσει το παρατεταμένο κλείσιμο των σχολείων (επιβράδυνση οικονομικής δραστηριότητας κ.λπ.) και που φαίνεται ότι κανένας δεν θέλει ν' αναλάβει το βάρος τους, ιδιαίτερα μέσα σ' αυτή τη μεγάλη οικονομική κρίση. Για όλη αυτή την ενδοκοινοτική συζήτηση της Παρασκευής και όλα τα ενδιαφέροντα ζητήματα-προβλήματα με τα οποία ασχολήθηκαν οι εθνικοί και κοινοτικοί εμπειρογνώμονες, κανείς στις Βρυξέλλες δεν θέλησε να κάνει το παραμικρό σχόλιο ή να δώσει στην ευρωπαϊκή κοινή γνώμη κάποιες πληροφορίες. Μας θεωρούν αυτοί, οι μεγάλοι, έξυπνοι και ώριμοι, μικρά παιδιά.

(Από την εφημερίδα ΗΜΕΡΗΣΙΑ, 03/08/2009)