Τις τελευταίες εβδομάδες έγινε λόγος στη γειτονική Βουλγαρία για ενδεχόμενη αναθεώρηση της συμμετοχής της στα μεγάλα ενεργειακά σχέδια της ευρύτερης περιοχής. Ενώ είχε γίνει λόγος ακόμα και για ακύρωση της συμμετοχής της Βουλγαρίας, ο Συμεών Ντζανκόφ, νέος υπουργός Ενέργειας και Οικονομίας της κυβέρνησης εμφανίστηκε πιο μετριοπαθής και επικαλέστηκε οικονομικά προβλήματα.

Τις τελευταίες εβδομάδες έγινε λόγος στη γειτονική Βουλγαρία για ενδεχόμενη αναθεώρηση της συμμετοχής της στα μεγάλα ενεργειακά σχέδια της ευρύτερης περιοχής. Ενώ είχε γίνει λόγος ακόμα και για ακύρωση της συμμετοχής της Βουλγαρίας, ο Συμεών Ντζανκόφ, νέος υπουργός Ενέργειας και Οικονομίας της κυβέρνησης εμφανίστηκε πιο μετριοπαθής και επικαλέστηκε οικονομικά προβλήματα τονίζοντας την ανάγκη να εξοικονομηθούν 2 δις ευρώ.

Η πολιτική πραγματικότητα στη Βουλγαρία, όπως έχει διαμορφωθεί μετά τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης, φανερώνει μια αντιρωσική διάθεση εκ μέρους των κομμάτων που υποστήριξαν τον κ. Μπορίσωφ. Συνεπώς, η κυβέρνηση θα πρέπει να φανεί προσεκτική ακροβατώντας ανάμεσα στην ικανοποίηση αυτών των φωνών από τη μια και την υλοποίηση των σημαντικών ενεργειακών έργων από την άλλη.

Τα εν λόγω σχέδια είναι ο αγωγός Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη, ο αγωγός South Stream, καθώς και η κατασκευή του νέου πυρηνικού αντιδραστήρα στο Μπέλενε. Στο πρώτο σχέδιο συμμετέχει και η Ελλάδα, συνεπώς οι πράξεις της βουλγαρικής κυβέρνησης ενδιαφέρουν ιδιαίτερα την κυβέρνηση, η οποία παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις.

Οι Ρώσοι με τη σειρά τους παρενέβησαν μέσω του αντιπροέδρου της Τρανσνέφτ, Βλαντιμίρ Νέμτσοφ, της εταιρείας που έχει αναλάβει τον αγωγό Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη προτείνοντας πιθανές λύσεις. Η επιχείρηση μάλιστα προθυμοποιήθηκε να αναλάβει και το κόστος της συμμετοχής της Βουλγαρίας στο σχέδιο προκειμένου να υλοποιηθεί.

Παρέμβαση όμως έκανε και ο Βούλγαρος πρόεδρος Παρβάνοφ, ο οποίος τόνισε την ανάγκη να συμμετέχει η χώρα του στα σχέδια αυτά και να βρεθεί ιδιωτική χρηματοδότηση εφόσον το κράτος αδυνατεί να παράσχει τους απαιτούμενους πόρους. Δήλωσε σχετικά πως «Εάν θέλουμε η Βουλγαρία να καταστεί ενεργειακό κέντρο στην περιοχή, θα πρέπει να σκεφτούμε πολύ προσεκτικά για το τι πρέπει να κάνουμε».