Η Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βιοντίζελ (ΕΒΒ) εξέδωσε την ετήσια ανάλυσή της για την παραγωγή και την παραγωγική δυναμικότητα της Ε.Ε όπου υπογραμμίζεται η αναγκαιότητα άμεσης προώθησης των εθνικών σχεδίων από τις χώρες μέλη της Ε.Ε προκειμένου οι παραγωγοί βιοντίζελ της Ε.Ε. να αποκτήσουν την απαραίτητη εμπιστοσύνη για να φέρουν πίσω στην παραγωγή όλη την ανενεργή παραγωγική δυναμικότητα.
Η Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βιοντίζελ (ΕΒΒ) εξέδωσε την ετήσια ανάλυσή της για την παραγωγή και την παραγωγική δυναμικότητα της Ε.Ε όπου υπογραμμίζεται η αναγκαιότητα άμεσης προώθησης των εθνικών σχεδίων από τις χώρες μέλη της Ε.Ε  προκειμένου οι παραγωγοί βιοντίζελ της Ε.Ε. να αποκτήσουν την απαραίτητη εμπιστοσύνη για να φέρουν πίσω στην παραγωγή όλη την ανενεργή παραγωγική δυναμικότητα.

Η παραγωγή βιοντίλελ διπλασιάστηκε το 2008 και συγκεκριμένα το 2008 ανήλθε στα 7,7 εκατ. τόνους (αύξηση κατά 35,7%), πολύ περισσότερο από την αντίστοιχη αύξηση του 16,8% στα 5,7 εκ.τόνους του 2007. Ωστόσο, η ΕΒΒ επισημαίνει ότι η παραγωγή αυτή ήταν φτωχή συγκριτικά με τα δύο προηγούμενα έτη, όταν είχε αυξηθεί 65% και 54% αντίστοιχα, αλλά και πολύ χαμηλότερη από τα επίπεδα που οι παραγωγοί ευελπιστούσαν να επιτύχουν εάν δεν μεσολαβούσε η τακτική ντάμπινγκ από τις ΗΠΑ.

«Η αύξηση της παραγωγής βιοντίζελ το 2007 και 2008 εξακολουθεί να υπολείπεται του φιλόδοξου στόχου της Ε.Ε. για άμβλυνση των κλιματικών αλλαγών όπως αναφέρεται στην πρόσφατα δημοσιευθείσα Οδηγία για Ανανεώσιμη Ενέργεια (RED)», σύμφωνα πάντα με την έκθεση της ΕΒΒ.

Μέχρι τον Ιούλιο του 2009, η Ε.Ε. διέθετε 276 μονάδες βιοντίζελ με παραγωγική δυναμικότητα που προσέγγιζε τα 21 εκ. τόνους. Όμως, περίπου το ήμισυ των εργοστασίων εξακολουθούν να είναι ανενεργά. Ο στόχος για χρήση 10% βιοκαυσίμων στα συμβατικά καύσιμα μέχρι το 2020 προϋποθέτει την παραγωγή τουλάχιστον 30 έως 35 εκ. τόνων βιοντίζελ.

«Η επιβολή της Οδηγίας RED τον προηγούμενο μήνα σε συνδυασμό με τα προγράμματα στήριξης που έχουν ήδη τεθεί σε ισχύ σε επίπεδο χωρών-μελών δείχνουν ότι, αντίθετα με την κατάσταση που επικρατεί αυτή τη στιγμή στις ΗΠΑ, η Ε.Ε. και οι χώρες-μέλη της έχουν τη δυνατότητα να δημιουργήσουν ένα πραγματικό πλαίσιο στήριξης για την ανάπτυξη βιοντίζελ και βιοκαυσίμων», αναφέρεται στην έκθεση της ΕΒΒ.

Ωστόσο, υπάρχει η ανάγκη για ένα ενιαίο νομοθετικό πλαίσιο στην Ε.Ε. και στις χώρες μέλη της. Γι΄αυτό και η ενσωμάτωση σε προσχέδιο νόμου των εθνικών σχεδίων μέχρι τον Ιούνιο του 2010 θα αποτελέσει θετική εξέλιξη για την ανάπτυξη της παραγωγής βιοντίζελ στην Ε.Ε. με την προϋπόθεση ότι οι χώρες μέλη θα «σέβονται το πλαίσιο και το πνεύμα της RED».