Ο ΔΕΣΦΑ δεσμεύθηκε ότι θα τροφοδοτεί την Βουλγαρία με ποσότητες αερίου που μπορεί να φτάσουν και το 1 δισεκατομμύριο κυβικά μέτρα ετησίως, χρησιμοποιώντας τις εγκαταστάσεις της αναβαθμισμένης Ρεβυθούσας. Η χώρα μας σήμερα βρίσκεται σε ένα ισχυρό γεωπολιτικό σταυροδρόμι. Η ενέργεια αναδεικνύεται σε παράγοντα-κλειδί για τη διαμόρφωση νέων ισορροπιών, για την ανάπτυξη των χωρών, για τη σταθερότητα στον πλανήτη.
Ο ΔΕΣΦΑ δεσμεύθηκε ότι θα τροφοδοτεί την Βουλγαρία με ποσότητες αερίου που μπορεί να φτάσουν και το 1 δισεκατομμύριο κυβικά μέτρα ετησίως, χρησιμοποιώντας τις εγκαταστάσεις της αναβαθμισμένης Ρεβυθούσας.

Η χώρα μας σήμερα βρίσκεται σε ένα ισχυρό γεωπολιτικό σταυροδρόμι. Η ενέργεια αναδεικνύεται σε παράγοντα-κλειδί για τη διαμόρφωση νέων ισορροπιών, για την ανάπτυξη των χωρών, για τη σταθερότητα στον πλανήτη.

Το φυσικό αέριο ειδικότερα, αναδεικνύεται ως το μοντέρνο καύσιμο του 21ου αιώνα, της νέας ενεργειακής εποχής. Τα πολύτιμα αποθέματά του, στις γωνιές της γης, ορίζουν τις αφετηρίες των νέων ενεργειακών δρόμων και των νέων γεωπολιτικών δυναμικών.

Ταυτόχρονα, οι αυξανόμενες ανάγκες των χωρών, η απελευθέρωση των ευρωπαϊκών αγορών, η απεξάρτηση από τις συμβατικές μορφές ενέργειας αλλάζουν τους συσχετισμούς και δημιουργούν νέες ευκαιρίες στο διεθνή ανταγωνιστικό στίβο.

Η χρονιά που διανύουμε αποτελεί κομβικό σημείο για την Ελλάδα, αλλά και για την Ευρώπη. Η χάραξη των νέων αγωγών και η δημιουργία στρατηγικών συνεργασιών συνιστούν τη μεγάλη πλέον πρόκληση.

Ο ρόλος του ΔΕΣΦΑ, ως Διαχειριστή του Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου, κατοχυρώνεται ως πρωταγωνιστικός στην πολιτική της Ε.Ε. που προωθείται ώστε να διασφαλίσει τόσο τις απαιτούμενες ποσότητες αερίου για την ευρωπαϊκή ήπειρο τα επόμενα χρόνια, όσο και τη χάραξη νέων δρόμων προμήθειας και όδευσης του καυσίμου από τις πηγές της Ανατολής στα καταναλωτικά κέντρα της Δύσης.

Ο South Stream και ο ITGI

Ήδη ο ΔΕΣΦΑ συμμετέχει ισότιμα δίπλα στους ισχυρότερους ενεργειακούς εταίρους του πλανήτη στην κατασκευή του ελληνικού τμήματος του αγωγού South Stream, ενός μεγαλόπνοου σχεδίου στο οποίο συμμετέχουν η ρωσική Gazprom και η ιταλική ΕΝΙ, καθώς και η Βουλγαρία, η Σερβία, η Ουγγαρία και, φυσικά, η χώρα μας.

Η προ διμήνου υπογραφή της βασικής συμφωνίας, δρομολόγησε τη σύσταση της κοινής ελληνορωσικής εταιρείας που θα έχει υπό την ευθύνη της το σχεδιασμό, κατασκευή και λειτουργία του ελληνικού τμήματος, καθώς και την εκπόνηση της μελέτης σκοπιμότητας για το συγκεκριμένο έργο η οποία αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος του έτους.

Επιπλέον, για την υλοποίηση του έργου του ITGI, (τουρκοελληνοϊταλικός αγωγός), ο ΔΕΣΦΑ έχει αναλάβει την κατασκευή του χερσαίου τμήματος του αγωγού. Αυτή τη χρονική περίοδο βρίσκεται σε εξέλιξη ο διαγωνισμός για την επιλογή της εταιρείας που θα εκπονήσει το βασικό σχεδιασμό (Front End Engineering Design).

Στην πρόσφατη, δε, επίσκεψή του στο Μιλάνο ο υπουργός Ανάπτυξης, Κωστής Χατζηδάκης ανακοίνωσε την έναρξη της μελέτης για τη δυνατότητα διπλής ροής του ITGI, στην οποία από ελληνικής πλευράς θα συνεισφέρει ο ΔΕΣΦΑ. Η πρωτοβουλία αυτή καταδεικνύει τον ηγετικό ρόλο της χώρας μας κατά το βασικό σχεδιασμό της πολιτικής αγωγών.

H τροφοδοσία της Βουλγαρίας από τη Ρεβυθούσα

Ωστόσο, η πρόσφατη υπογραφή της ελληνοβουλγαρικής συμφωνίας για τον IGB, τον αγωγό διπλής ροής που θα συνδέει την Κομοτηνή με την Stara Zagora φέρνει για μία ακόμη φορά στο προσκήνιο τις εγκαταστάσεις υγροποιημένου φυσικού αερίου του ΔΕΣΦΑ στη Ρεβυθούσα, οι οποίες πλέον επιτρέπουν στη χώρα μας την ανάδειξή της σε ρόλο όχι μόνο ενεργειακού κόμβου διαμετακόμισης φυσικού αερίου, αλλά και σε ρόλο τροφοδότη γειτονικών χωρών με φυσικό αέριο.

Στο πλαίσιο της συγκεκριμένης συμφωνίας ο ΔΕΣΦΑ δεσμεύθηκε ότι θα τροφοδοτεί τη Βουλγαρία με ποσότητες αερίου που μπορεί να φτάσουν και το 1 δισεκατομμύριο κυβικά μέτρα ετησίως, χρησιμοποιώντας τις εγκαταστάσεις της αναβαθμισμένης Ρεβυθούσας, οι οποίες, άλλωστε, στη διάρκεια της προ εξαμήνου εκδηλωθείσας ρωσοουκρανικής κρίσης, όχι μόνο κάλυψαν, χωρίς να δημιουργηθεί οποιαδήποτε έλλειψη, τις εγχώριες καταναλώσεις, αλλά και τροφοδότησαν για δύο ημέρες απρόσκοπτα τη γειτονική χώρα με φυσικό αέριο. Η χώρα μας πλέον εγγυάται την ενεργειακή ασφάλεια της ευρύτερης περιοχής.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σε διεθνές επίπεδο αποδίδεται όλο και μεγαλύτερη σημασία στις εγκαταστάσεις αποθήκευσης φυσικού αερίου, οι οποίες διασφαλίζουν την τροφοδοσία των καταναλωτών σε περιπτώσεις διακοπής της ροής του καυσίμου στους αγωγούς που διέρχονται του εδάφους αρκετών κρατών.

Εξ ου και η καταρχήν συμφωνία στην οποία κατέληξαν πρόσφατα στο Βουκουρέστι η ελληνική με τη ρουμανική πλευρά, η οποία πέραν της αντιμετώπισης του συνδέσεων Ελλάδας - Βουλγαρίας, Βουλγαρίας - Ρουμανίας και Ρουμανίας - Ουγγαρίας ως ενιαίου συστήματος αγωγών, παραπέμπει και στην απόκτηση πρόσβασης της χώρα μας στις σημαντικές εγκαταστάσεις αποθήκευσης φυσικού αερίου που διαθέτει η Ρουμανία.

Με άλλα λόγια, η Ελλάδα μετέτρεψε τις διμερείς συνδέσεις ως μέρος της δημιουργίας ενός ενιαίου περιφερειακού συστήματος τροφοδοσίας. Αυτός ο στόχος βρίσκεται στον πυρήνα της ενεργειακής μας πολιτικής.

Μετά την προ τριετίας αναβάθμιση των εγκαταστάσεων υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στη Ρεβυθούσα, η οποία έδωσε τη δυνατότητα αποθήκευσης ποσοτήτων ικανών να καλύψουν χωρίς νέο εφοδιασμό τις εγχώριες καταναλώσεις επί μία εβδομάδα και πλέον, στο τέλος Μαΐου ανατέθηκε στη γαλλική μελετητική εταιρεία Sofregaz κατόπιν της σχετικής διαγωνιστικής διαδικασίας, η εκπόνηση τεχνικής μελέτης σκοπιμότητας για την κατασκευή τρίτης δεξαμενής αποθήκευσης υγροποιημένου φυσικού αερίου στη Ρεβυθούσα. Ήδη έχει υπογραφεί η σχετική σύμβαση και η μελέτη αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το τέλος Σεπτεμβρίου του τρέχοντος έτους.

Στη μελέτη θα εξεταστούν η σκοπιμότητα για την εγκατάσταση 3ης δεξαμενής LNG στη Ρεβυθούσα που θα αυξήσει κατά 70% την αποθηκευτική ικανότητα του σταθμού, η περαιτέρω αύξηση του ρυθμού αεριοποίησης (send-out rate) κατά περίπου 40% και η παροχή δυνατότητας φόρτωσης βυτιοφόρων LNG (Track Unloading Facilities).

Ο ΔΕΣΦΑ, με δεδομένη την εμπειρία στην κατασκευή, εκμετάλλευση και λειτουργία εγκαταστάσεων LNG, μελετά την κατασκευή LNG Terminal στην Κρήτη, εφόσον η ΔΕΗ [DEHr.AT]  επιλέξει τη δημιουργία μονάδας ηλεκτροπαραγωγής στη νήσο, αλλά και σε οποιαδήποτε περιοχή της χώρας κριθεί σκόπιμο, στο πλαίσιο της υλοποίησης της Εθνικής Ενεργειακής Πολιτικής. Επιπλέον, πρόκειται να μελετήσει στο άμεσο μέλλον τη σκοπιμότητα κατασκευής υπόγειων αποθηκευτικών χώρων.

Ο ΔΕΣΦΑ με τη συγκεκριμένη πολιτική έχει ως στόχο να εγγυηθεί την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας μας παρέχοντας υψηλής ποιότητας υπηρεσίες στους χρήστες του εθνικού συστήματος φυσικού αερίου.

Το τρίπτυχο «ασφάλεια -εργαζόμενοι -περιβάλλον»

Ο ΔΕΣΦΑ έχει υιοθετήσει το τρίπτυχο «κανένα ατύχημα, καμία βλάβη στους ανθρώπους, καμία καταστροφή στο περιβάλλον» η οποία διέπει όλες μας τις δραστηριότητες και λειτουργίες.

Οι εγκαταστάσεις του ΔΕΣΦΑ έχουν κατασκευαστεί, πιστοποιηθεί και λειτουργούν με βάση τα υψηλότερα πρότυπα ασφαλείας. Οι άνθρωποι οι οποίοι είναι υπεύθυνοι για τις διάφορες λειτουργίες είναι κατάλληλα εκπαιδευμένοι και εφαρμόζουν απόλυτα τα πρότυπα αυτά.

Άλλωστε η εταιρεία υλοποιεί προγράμματα συνεχούς εκπαίδευσης με στόχο την ανάπτυξη των δεξιοτήτων και των ικανοτήτων των ανθρώπων της. Παράλληλα εφαρμόζει πρακτικές και εργαλεία διοίκησης (π.χ. στοχοθέτηση και παρακολούθηση αποτελεσμάτων) που προάγουν την αποτελεσματικότητα και αποδοτικότητα συνεισφέροντας προς το στόχο παροχής οικονομικά αποδοτικών υπηρεσιών.

Επιπλέον, οι καινοτόμες εφαρμογές της εταιρείας μας για την προστασία του περιβάλλοντος συμβάλλουν στην αντιμετώπιση των αέριων ρύπων. Ένα παράδειγμα που αξίζει να αναφερθεί είναι η κατασκευή και λειτουργία, εδώ και μερικούς μήνες, της μονάδας συμπαραγωγής ηλεκτρισμού θερμότητας ισχύος 13 μεγαβάτ με την οποία επιτυγχάνεται η αποφυγή εκπομπής στην ατμόσφαιρα 22.000 τόνων CO2 , 522 τόνων SO2, 5 τόνων CO και 35 τόνων NOx ετησίως από τους ρύπους που παράγονταν.

Επιπρόσθετα, ο ΔΕΣΦΑ διαχειριζόμενος το πιο φιλικό προς το περιβάλλον συμβατικό καύσιμο υιοθετεί πρόσθετες πολιτικές αξιοποίησης των καθαρών μορφών ενέργειας. Δρομολογεί την εφαρμογή προγραμμάτων εξοικονόμησης ενέργειας, τοποθετώντας φωτοβολταϊκά στις εγκαταστάσεις του.

Ιδιαίτερη δε έμφαση έχει δοθεί στον τομέα εταιρικής κοινωνικής ευθύνης με προγράμματα ενημέρωσης και στήριξης των τοπικών κοινωνιών στις περιοχές των οποίων διέρχεται ο αγωγός.

Εφαρμόζοντας καινοτόμες τεχνολογίες, εργαζόμενοι με αυστηρά χρονοδιαγράμματα, κτίζουμε τους νέους αγωγούς και ανοίγουμε τους νέους δρόμους φυσικού αερίου, που φέρνουν το πολύτιμο καύσιμο του 21ου αιώνα στους πολίτες της Ελλάδας και της Ευρώπης.


ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ, διευθύνων σύμβουλος του ΔΕΣΦΑ - Διαχειριστή Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου.

(Από την εφημερίδα Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ, 03/08/2009)