Η Σουηδία, που ασκεί την εξάμηνη προεδρία στην Ε. Ένωση, ετοιμάζεται να συγκαλέσει ένα έκτακτο, άτυπο ευρωπαϊκό Συμβούλιο Κορυφής στα μέσα Σεπτεμβρίου. Στόχος της σουηδικής προεδρίας είναι σε αυτό το έκτακτο Συμβούλιο Κορυφής οι 27 κοινοτικοί ηγέτες να συμφωνήσουν στις κοινές θέσεις που θα παρουσιάσει η ίδια εκ μέρους της Κοινότητας στο G 20 που θα γίνει στις 24-25 Σεπτεμβρίου στο Πίτσμπουργκ των ΗΠΑ.
Η Σουηδία, που ασκεί την εξάμηνη προεδρία στην Ε. Ένωση, ετοιμάζεται να συγκαλέσει ένα έκτακτο, άτυπο ευρωπαϊκό Συμβούλιο Κορυφής στα μέσα Σεπτεμβρίου. Στόχος της σουηδικής προεδρίας είναι σε αυτό το έκτακτο Συμβούλιο Κορυφής οι 27 κοινοτικοί ηγέτες να συμφωνήσουν στις κοινές θέσεις που θα παρουσιάσει η ίδια εκ μέρους της Κοινότητας στο G 20 που θα γίνει στις 24-25 Σεπτεμβρίου στο Πίτσμπουργκ των ΗΠΑ. Η πιθανότερη ημερομηνία για την πραγματοποίηση αυτού του συμβουλίου κορυφής που θα πάρει τη μορφή ενός δείπνου εργασίας των «27» στις Βρυξέλλες, είναι γύρω στις 16 Σεπτεμβρίου ακριβώς δηλαδή μετά την πρώτη, ύστερα από τις καλοκαιρινές διακοπές, διήμερη σύνοδο του συμβουλίου των ΥΠΕΞ της Ένωσης (13-14/9).

Η ανακοίνωση της τελικής απόφασης της Στοκχόλμης για την πραγματοποίηση ή όχι αυτής της έκτακτης Συνόδου Κορυφής αναμένεται να γίνει πριν ή μετά ακριβώς από τον Δεκαπενταύγουστο.

Η οργάνωση αυτής της συνάντησης κορυφής εξαρτάται από το περιεχόμενο της ημερήσιας διάταξης των εργασιών (ατζέντα) του G 20, εξήγησε ο εκπρόσωπος Τύπου του Σουηδού υπουργού Οικονομίας Άντερς Μποργκ.

Από όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι σήμερα το G 20 θα συζητήσει κυρίως την πρόοδο που έχει σημειωθεί στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στις χρηματοπιστωτικές αγορές και τις νέες δομές που χρειάζονται για την επιτήρηση της δράσης τους.

Στην ίδια συνάντησή τους οι 20-22 ηγέτες του G 20, δηλαδή των πιο αναπτυγμένων χωρών του κόσμου μαζί με αυτούς των μεγάλων αναπτυσσόμενων χωρών όπως είναι η Κίνα, η Βραζιλία και η Ινδία, θα συζητήσουν αν και πώς θα πρέπει να αρχίσει η αποκλιμάκωση των εκτάκτων εθνικών προγραμμάτων στήριξης των οικονομιών που αρχίζουν να δείχνουν σημάδια εξόδου από την παγκόσμια κρίση. Ήδη, η σουηδική προεδρία έχει προγραμματίσει μια άτυπη συνάντηση (γεύμα εργασίας) των 27 υπουργών Οικονομίας στις 2 Σεπτεμβρίου για να ρυθμίσουν τις κοινές θέσεις τους πριν από το έκτακτο G 20 των υπουργών Οικονομίας στις 4-5 Σεπτεμβρίου στο Λονδίνο για να προετοιμάσουν την ατζέντα του κανονικού G 20 του Πίτσμπουργκ.

Διπλωματικές πηγές στις Βρυξέλλες υποστηρίζουν ότι αυτή η σύνοδος του G 20 συνιστά και μια εξαιρετική ευκαιρία για να συζητήσουν οι ηγέτες του τις κλιματικές αλλαγές ενόψει της παγκόσμιας συνόδου για το κλίμα που διοργανώνει ο ΟΗΕ το Δεκέμβριο στην Κοπεγχάγη. Οι ίδιες πηγές δεν αποκλείουν να τεθούν προς συζήτηση σε αυτό το έκτακτο ευρωπαϊκό συμβούλιο κορυφής των Βρυξελλών δύο ακόμη θέματα που απασχολούν τους 27 ηγέτες , την χρηματοδότηση της Ουκρανίας για να μπορέσει να αγοράσει φυσικό αέριο από τη Ρωσία προκειμένου να αντιμετωπίσει τον επερχόμενο χειμώνα καθώς και τις εξελίξεις στο Ιράν μετά τις τελευταίες προεδρικές εκλογές σε αυτή τη χώρα και την αναγγελία ότι θα συνεχίσει την ανάπτυξη του πυρηνικού προγράμματός του.

(Από την εφημερίδα ΗΜΕΡΗΣΙΑ, 08/08/2009)