Τρεις εβδομάδες συμπλήρωσε το νέο «μίνι» ράλι του αργού την περασμένη Παρασκευή (7/8) με τις τιμές για την ποικιλία Brent, για παραδόσεις Σεπτεμβρίου, να έχουν κτυπήσει τα 75+ δολάρια το βαρέλι σε intra day trading στο ICE του Λονδίνου με τις τιμές να υποχωρούν σήμερα (10/8) στα $74 το βαρέλι για το Brent και στα $71 για το WTI στη Νέα Υόρκη.

Τρεις εβδομάδες συμπλήρωσε το νέο «μίνι» ράλι του αργού την περασμένη Παρασκευή (7/8) με τις τιμές για την ποικιλία Brent, για παραδόσεις Σεπτεμβρίου, να έχουν κτυπήσει τα 75+ δολάρια το βαρέλι σε intra day trading στο ICE του Λονδίνου με τις τιμές να υποχωρούν σήμερα (10/8) στα $74 το βαρέλι για το Brent και στα $71 για το WTI στη Νέα Υόρκη. Με τρεις συναπτές εβδομάδες κερδών το αργό και στις δύο άκρες του Ατλαντικού έχει προσφέρει ευκαιρίες για μαζικές τοποθετήσεις τόσο από hedge funds όσο και από πελάτες, διακινητές μεγάλων ποσοτήτων πετρελαιοειδών.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι βασικός παράγων για την ανάκαμψη των τιμών του αργού, από τα χαμηλά των $55 δολαρίων στις αρχές Ιουλίου ήτο η άνοδος των διεθνών χρηματαγορών έτσι που αρκετοί αναλυτές να ομιλούν για βίους παράλληλους, αναφερόμενοι στα χρηματιστήρια και την αγορά πετρελαίου. Εξ’ ίσου σημαντικός παράγοντας για την άνοδο των τιμών του αργού είναι και η ισχυροποίηση του ευρώ έναντι του δολαρίου το οποίο την περασμένη εβδομάδα υποχώρησε στο χαμηλότερο των τελευταίων 10 μηνών, στα 1,42 δολάρια στο ευρώ. Σύμφωνα δε με τη Citigroup, το δολάριο αναμένεται να υποχωρήσει περαιτέρω έναντι του ευρώ λόγω της «ομαλοποίησης» της αγοράς και των εικασιών ότι τι αυξανόμενο έλλειμμα του προϋπολογισμού των ΗΠΑ θα υπονομεύσει το αμερικανικό νόμισμα.

Παρά τη σταθερή ανοδική πορεία των τιμών πετρελαίου το τελευταίο διάστημα, με παράλληλη την ξέφρενη κούρσα πολλών άλλων εμπορευμάτων όπως του χρυσού και της ζάχαρης όπου σημειώθηκαν απανωτά ρεκόρ, οι περισσότεροι αναλυτές εκφράζουν επιφυλάξεις κατά πόσο η ανοδική τάση θα συνεχισθεί όταν οι τιμές του αργού αγγίξουν τα $80 το βαρέλι. Είναι γεγονός, και έχει αποδειχθεί με ιστορικά στοιχεία, ότι όσο αυξάνεται η τιμή του αργού τόσο αυτή εμφανίζει μεγαλύτερη μεταβλητότητα. Όμως παρά την αναμενόμενη εκ νέου διόρθωση η τάση παραμένει ανοδική και αυτό οφείλεται στην αβεβαιότητα που επικρατεί για το εάν το παρόν επίπεδο παγκόσμιας παραγωγής θα μπορέσει να ανταποκριθεί στην εκτιμώμενη αύξηση της ζήτησης αφ’ ης στιγμής ξεκινήσει η παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη, την οποία πολλοί οικονομολόγοι την τοποθετούν πλέον για το β΄ εξάμηνο του 2010. Προς αυτήν την κατεύθυνση ιδιαίτερα ανησυχητικές είναι οι επισημάνσεις του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας του ΙΕΑ, ο οποίος τονίζει ότι η τιμή του πετρελαίου «τρέχει» με ρυθμούς γρηγορότερους από τους αναμενόμενους και με την παγκόσμια παραγωγή αργού να κορυφώνεται μέχρι το 2020, δηλαδή μία δεκαετία πιο σύντομα από αυτή που προέβλεπε ο Οργανισμός σε προηγούμενες εκθέσεις του.

Εκτιμώντας ότι οι διεθνείς τιμές του αργού έχουν επανέλθει σε «λογικά» για τα μέτρα του επίπεδα ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών χωρών, ο OPEC, έχει σιωπηλά άρει τις αυστηρές ποσοστώσεις του επί της παραγωγής των μελών του, αφού η παραγωγή σήμερα στα 26,3 εκατ. βαρέλια την ημέρα είναι σχεδόν 1,5 εκατ. βαρέλια άνω του συμφωνηθέντος πλαφόν. Οι χώρες μέλη προσπαθούν βέβαια εκ του ασφαλούς να επωφεληθούν από τις σχετικά υψηλές τιμές για να αυξήσουν τα  έσοδά τους χωρίς όμως να προχωρούν σε μαζικές αποκλίσεις από τα συμφωνηθέντα όρια, φοβούμενες μία νέα κατάρρευση των τιμών.

Με την ζήτηση να εξακολουθεί να παραμένει σε χαμηλά επίπεδα όπου παρά την προσωρινή ανάκαμψη της ζήτησης στην Κίνα, σε παγκόσμιο επίπεδο αυτή εκτιμάται ότι θα είναι μειωμένη το 2009 κατά 1,5 εκατ. βαρ/ημέρα σε σύγκριση με πέρυσι, η παρούσα αυξητική τάση στις διεθνείς τιμές αποδίδεται σε συγκυριακούς λόγους και σε εκτιμήσεις για μελλοντικές ελλείψεις. Το ερώτημα παραμένει εάν αυτοί οι λόγοι αποτελούν σοβαρές αιτίες για τη διατήρηση των τιμών στα σημερινά επίπεδα.