Βάθος και διάρκεια θα έχει η οικονομική κρίση στις χώρες της ΝΑ Ευρώπης, σύμφωνα με τους οικονομολόγους της Διεύθυνσης Οικονομικών Μελετών και Προβλέψεων της Efg Eurobank. Οπως εκτιμούν, η ύφεση στην οποία εισήλθαν οι χώρες της Νέας Ευρώπης αποδείχθηκε πιο βαθιά απ' ό,τι αρχικά αναμενόταν για το 2009 και θα διαρκέσει και το 2010.

Βάθος και διάρκεια θα έχει η οικονομική κρίση στις χώρες της ΝΑ Ευρώπης, σύμφωνα με τους οικονομολόγους της Διεύθυνσης Οικονομικών Μελετών και Προβλέψεων της Efg Eurobank. Οπως εκτιμούν, η ύφεση στην οποία εισήλθαν οι χώρες της Νέας Ευρώπης αποδείχθηκε πιο βαθιά απ' ό,τι αρχικά αναμενόταν για το 2009 και θα διαρκέσει και το 2010. Σημείο καμπής για την οικονομική δραστηριότητα στις χώρες αυτές είναι το δεύτερο τρίμηνο του έτους. Εάν δεν υπάρξει νέα επιδείνωση του επενδυτικού κλίματος παγκοσμίως ή στις οικονομίες της Βαλτικής, «τα χειρότερα εκτιμάται ότι έχουν παρέλθει».

Η καταλυτική, όπως σημειώνεται, παρέμβαση των διεθνών οργανισμών με επικεφαλής το ΔΝΤ και η βελτίωση του διεθνούς επενδυτικού κλίματος συνέβαλαν στη σταθεροποίηση των τοπικών νομισμάτων και αγορών, με συνέπεια να απομακρυνθεί η πιθανότητα μιας απότομης διακοπής χρηματοδότησης των ελλειμμάτων τρεχουσών συναλλαγών και αναχρηματοδότησης του εξωτερικού τους χρέους. Ωστόσο, η επιδείνωση των συνθηκών εξωτερικής χρηματοδότησης έχει ως αποτέλεσμα τη σημαντική μείωση των κεφαλαιακών εισροών, που με τη σειρά της οδήγησε στην ταχύτατη συρρίκνωση των ελλειμμάτων τρεχουσών συναλλαγών. Στοιχείο που προβληματίζει είναι το γεγονός ότι η οικονομική ύφεση οδήγησε σε σημαντική επιδείνωση των δημοσιονομικών μεγεθών, καθ' υπέρβαση των προβλεπόμενων επιπέδων τους από τις συμφωνίες που έχουν συνάψει με το ΔΝΤ.

Αναλυτικότερα, σημαντική συρρίκνωση της τάξης του 6,3% το 2009, εμφανίζει η αγορά της Βουλγαρίας, αλλά η προσοχή των αγορών εστιάζεται στη διατηρησιμότητα του νομισματικού καθεστώτος της χώρας. Η νεοεκλεγείσα κυβέρνηση στηρίζει πολιτικά το καθεστώς επιτροπής συναλλάγματος, αλλά τόσο η μείωση των κεφαλαιακών εισροών και η σημαντική πραγματική υπερτίμηση του τοπικού νομίσματος μαζί με το μειούμενο δημοσιονομικό πλεόνασμα, εγείρουν ανησυχίες για τη βιωσιμότητά του. Οι οικονομολόγοι της Eurobank εκτιμούν πάντως ότι, με βάση τις υπάρχουσες συνθήκες στις διεθνείς αγορές, το σενάριο της διατήρησης του υπάρχοντος νομισματικού καθεστώτος έχει τη μεγαλύτερη πιθανότητα.

- Σε βαθιά ύφεση βρίσκεται η οικονομία της Ρουμανίας, που συρρικνώθηκε κατά 6,5%, με συνέπεια τη σημαντική υπέρβαση του στόχου για το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού στο 4,6% του ΑΕΠ. Το τοπικό νόμισμα μπορεί να παραμείνει υπό σημαντική πίεση στην περίπτωση που δεν αποκατασταθεί η δημοσιονομική πειθαρχία.

- Η ύφεση αναμένεται να είναι βαθιά στην Τουρκία για πρώτη φορά από την οικονομική κρίση του 2001. Η οικονομία αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 5,5% το 2009, αλλά να σημειώσει μια ήπια ανάκαμψη της τάξεως του 1% το 2010 η οποία θα είναι και μεγαλύτερη του μέσου όρου της περιοχής της Νέας Ευρώπης.

Παρά το γεγονός ότι η κερδοφορία των τραπεζών αυξήθηκε κατά τη διάρκεια των πέντε πρώτων μηνών του έτους, τα σημάδια της κρίσης είναι εμφανή στη μείωση των ρυθμών πιστωτικής επέκτασης που έχουν υποχωρήσει αισθητά παρά την αυξημένη ρευστότητα στον κλάδο και τις μειώσεις επιτοκίων.

- Αν και η χρηματοοικονομική κρίση χτύπησε έντονα και την Πολωνία με σημαντική υποτίμηση του νομίσματός της και έλλειψη ρευστότητας στη διατραπεζική αγορά, εντούτοις, η χώρα είναι σε καλύτερη οικονομική κατάσταση από τους γείτονές τους.

Εχει θετικό ρυθμό ανάπτυξης, 0,8% το πρώτο τρίμηνο και το ζητούμενο είναι οι προοπτικές της εγχώριας ζήτησης.

- Η κρίση στην Ουκρανία εκδηλώθηκε με σφοδρότητα και μείωση της οικονομικής δραστηριότητας, άνω του 20% στο πρώτο τρίμηνο. Το πιο τρωτό σημείο παραμένουν οι δημοσιονομικές ανισορροπίες, ενώ στα θετικά είναι η μείωση των πληθωριστικών πιέσεων.

(Από την εφημερίδα Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 11/08/2009)