Έκθεση Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Εξελίξεις στον Τομέα της Ενέργειας και του Περιβάλλοντος

Έκθεση Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Εξελίξεις στον Τομέα της Ενέργειας και του Περιβάλλοντος
Energia.gr
Παρ, 14 Αυγούστου 2009 - 08:54
Στις εξελίξεις στον τομέα της Ενέργειας και του Περιβάλλοντος αναφέρεται σε ειδικό κεφάλαιο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην Έκθεση της για την εφαρμογή της Πολιτικής Ανταγωνισμού της ΕΕ το 2008, όπως και στο θέμα των μέτρων διευκόλυνσης στο θέμα των κρατικών ενισχύσεων, ώστε να ενισχυθούν οι επιχειρήσεις, γενικά και να αντιμετωπίζουν με όσο το δυνατό λιγότερες απώλειες την κρίση.

Στις εξελίξεις στον τομέα της Ενέργειας και του Περιβάλλοντος  αναφέρεται σε ειδικό κεφάλαιο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην Έκθεση της για την  εφαρμογή της Πολιτικής Ανταγωνισμού  της ΕΕ το 2008, όπως και στο θέμα των μέτρων διευκόλυνσης στο θέμα  των κρατικών ενισχύσεων, ώστε να ενισχυθούν οι επιχειρήσεις, γενικά και να αντιμετωπίζουν με όσο το δυνατό λιγότερες απώλειες την κρίση.

 Όπως αναφέρει, μεταξύ άλλων  η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην έκθεση της η δέσµη μέτρων για την εσωτερική αγορά ενέργειας που προτάθηκε από την Επιτροπή στις 19 Σεπτεμβρίου 2007 αποτέλεσε αντικείμενο έντονων συζητήσεων µεταξύ των τριών θεσµικών οργάνων το 2008. Το Κοινοβούλιο διατύπωσε τις γνώµες του σε πρώτη ανάγνωση σχετικά µε τη δέσµη αυτή στη διάρκεια του καλοκαιριού (στις 18 Ιουνίου για τον ηλεκτρισµό και στις 9 Ιουλίου για το αέριο).

Το Συμβούλιο Ενέργειας κατέληξε σε πολιτικό συμβιβασμό στις 10 Οκτωβρίου. Στις 23 Ιανουαρίου η Επιτροπή παρουσίασε µια δέσµη σημαντικών προτάσεων για την υλοποίηση των φιλόδοξων δεσμεύσεων που είχε αναλάβει η ΕΕ σχετικά µε την καταπολέμηση της κλιµατικής αλλαγής και την προώθηση της ανανεώσιμης ενέργειας µέχρι το 2020 και τα µμετέπειτα έτη. Το Δεκέμβριο, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο, συντασσόμενα πλήρως µε τις προτάσεις της Επιτροπής, κατέληξαν σε συμφωνία όσον αφορά τους στόχους, που θα καταστούν νοµικά δεσμευτικοί έως το 2020.

 Συμφωνήθηκε να μειωθούν οι εκπομπές αερίων θερμοκηπίου κατά 20%, να θεσπιστεί µερίδιο 20% για την ανανεώσιµη ενέργεια, και να βελτιωθεί η ενεργειακή απόδοση κατά 20%. Η συμφωνία περιλάµβανε την αναθεώρηση του συστήματος εµπορίας των εκποµπών, τη συµµετοχή στην προσπάθεια µμείωσης εκτός του συστήµατος εµπορίας των εκποµπών, δεσµευτικούς εθνικούς στόχους για το µερίδιο της ανανεώσιμης ενέργειας που παράγεται, νοµικό πλαίσιο που προωθεί τις ασφαλείς για το περιβάλλον τεχνολογίες δέσμευσης και αποθήκευσης του άνθρακα, καθώς και συναφείς προτάσεις για τις εκπομπές CO2
από αυτοκίνητα και την ποιότητα των καυσίµων.

Τα µέτρα αυτά θα συμβάλουν ώστε η Ευρώπη να µμετατραπεί σε οικονοµία χαµηλής κατανάλωσης άνθρακα και θα αυξήσουν την ασφάλεια εφοδιασµού της.

Στις 13 Νοεμβρίου η Επιτροπή εξέδωσε δεύτερη δέσµη για την επισκόπηση της ενεργειακής στρατηγικής, που περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσµα προτάσεων για την ενίσχυση της ασφάλειας του ενεργειακού εφοδιασµού και τονίζει, µεταξύ άλλων, τη σηµασία της λειτουργίας µιας ανταγωνιστικής εσωτερικής αγοράς ενέργειας για την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασµού.

Για να υπάρχουν αγορές ενέργειας που λειτουργούν αποτελεσματικά, οι εισερχόμενες σε αυτές επιχειρήσεις πρέπει να έχουν πρόσβαση στα δίκτυα και τους πελάτες.

Κρατικές Ενισχύσεις – Διευκολύν σεις

Για να στηριχθούν οι συνολικές πολιτικές της Επιτροπής όσον αφορά την Κλιµατική αλλαγή και την ανανεώσιµη ενέργεια, η δέσµη προτάσεων περιλαμβάνει επίσης νέες κατευθυντήριες γραµµές σχετικά µε τις κρατικές ενισχύσεις για την προστασία του περιβάλλοντος, στις οποίες προσδιορίζονται οι όροι υπό τους οποίους ενισχύσεις για την προστασία του περιβάλλοντος µπορεί να θεωρηθούν συµβατές µε τη συνθήκη.

Αυτές οι κατευθυντήριες γραµµές άρχισαν να ισχύουν τον Απρίλιο του 2008

 Τον Ιούλιο, η Επιτροπή εξέδωσε το νέο κανονισµό απαλλαγής κατά κατηγορία, βάσει του οποίου οι κρατικές ενισχύσεις για ανανεώσιµη ενέργεια και ενεργειακή απόδοση απαλλάσσονται από την υποχρέωση κοινοποίησης όταν πληρούνται ορισµένα κριτήρια.

Καθώς η κρίση επιδεινωνόταν, στις αρχές Οκτωβρίου η Επιτροπή αποφάσισε να εγκρίνει κρατικές ενισχύσεις βάσει του άρθρου 87 παράγραφος 3 στοιχείο β) που αφορά τις ενισχύσεις για την άρση σοβαρής διαταραχής της οικονομίας κράτους µέλους.

Μεταξύ άλλων, η Επιτροπή εξέδωσε το «Προσωρινό πλαίσιο για τη λήψη µέτρων κρατικής ενίσχυσης µε σκοπό να στηριχθεί η πρόσβαση στη χρηματοδότηση κατά τη διάρκεια της τρέχουσας χρηματοπιστωτικής και οικονομικής κρίσης»

Αυτό το  πλαίσιο παρέχει στα κράτη µέλη περισσότερες δυνατότητες να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις της πιστωτικής στενότητας στην πραγματική οικονοµία.

Για την επίτευξη αυτών των στόχων, τα κράτη µέλη μπορούν παραδείγματος χάρη, υπό ορισμένες συνθήκες και έως τα τέλη του 2010, να χορηγούν:

– κατ’ αποκοπή ενίσχυση ύψους έως 500.000 ευρώ ανά επιχείρηση για τα επόµενα δύο έτη, µε σκοπό την ανακούφισή τους από τις τρέχουσες δυσκολίες
-κρατικές εγγυήσεις µε µειωµένη προµήθεια για δάνεια
-επιδοτούμενα δάνεια, ιδίως για την παραγωγή «πράσινων» προϊόντων (που
πληρούν τα πρότυπα προστασίας του περιβάλλοντος ή τα υπερβαίνουν)u
– ενίσχυση υπό µορφή επιχειρηματικών κεφαλαίων έως 2,5 εκατοµµύρια ευρώ ανά µμικρομεσαία επιχείρηση (ΜΜΕ) ετησίως (αντί για το τρέχον 1,5 εκατομμύρια ευρώ) σε περιπτώσεις στις οποίες τουλάχιστον το 30% (αντί για το  50% που ισχύει) του κόστους της επένδυσης προέρχεται από ιδιωτικούς επενδυτές.

Επίσης, μειώνεται το βάρος της αποδείξεως για την ύπαρξη αδυναµιών στην αγορά της ασφάλισης των εξαγωγικών πιστώσεων..