Μπουργκάς; Αλεξανδρούπολη

Με το που σχημάτισε κυβέρνηση ο νέος πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ, έπιασε αναμμένα κάρβουνα στα χέρια του. Ο ίδιος μάλλον θα προτιμούσε να ξεκινήσει στο προνομιακό για εκείνον πεδίο, αυτό της πάταξης της διαφθοράς και της εγκληματικότητας, όμως του προέκυψε το ακανθώδες θέμα των αγωγών.
Tου Σταύρου Τζίμα
Παρ, 14 Αυγούστου 2009 - 09:15

Με το που σχημάτισε κυβέρνηση ο νέος πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ, έπιασε αναμμένα κάρβουνα στα χέρια του. Ο ίδιος μάλλον θα προτιμούσε να ξεκινήσει στο προνομιακό για εκείνον πεδίο, αυτό της πάταξης της διαφθοράς και της εγκληματικότητας, όμως του προέκυψε το ακανθώδες θέμα των αγωγών.

Και επ’ αυτού, τα νέα από τη Σόφια για την Αθήνα δεν είναι καθόλου καλά.

Μολονότι ο ισχυρός άντρας επισήμως δηλώνει ότι «όλοι οι αγωγοί είναι καλοί για μας», άλλα λένε δημοσίως υπουργοί της κυβέρνησής του και στελέχη του κόμματός του για τον πετρελαιαγωγό Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολης.

Ο υπουργός Οικονομικών Συμεών Τζιάνκοφ, πρότεινε την αναθεώρηση του έργου, η κατασκευή του οποίου είναι ν’ αρχίσει την ερχόμενη άνοιξη και να περατωθεί στα τέλη του 2011. Ο συνάδελφός του επί της Ενέργειας και του Τουρισμού Τράιτσο Τράικοφ δήλωσε πως πρέπει να ζυγιστούν τα υπέρ και τα κατά του σχεδίου, ενώ ο πρόεδρος της επιτροπής Οικονομίας και Ενέργειας του κοινοβουλίου Μάρτιν Ντιμιτρόφ είπε ότι δεν τον θέλουν οι κάτοικοι του Μπουργκάς γιατί θα πληγεί ο τουρισμός και οι κάτοικοι του Πομόριε (Αγχίαλος) διότι θα περάσει από τον αρχαιολογικό τους χώρο! Είναι σαφές ότι η Σόφια κάνει νερά στο θέμα του αγωγού, ενάμιση μόλις χρόνο από την υπογραφή των ενεργειακών συμφωνιών –οι άλλες δυο αφορούσαν τον Sout Stream και το πυρηνικό εργοστάσιο του Μπέλενε– παρουσία του Βλαντιμίρ Πούτιν και του Κώστα Καραμανλή στην βουλγαρική πρωτεύουσα. Το ερώτημα είναι γιατί η νέα κυβέρνηση σπεύδει από τις πρώτες κιόλας ημέρες ζωής της να εκπέμψει τόσο αντιφατικά μηνύματα.

Είναι μεγάλο το κόστος ή μήπως η Βουλγαρία αλλάζει ρότα και συντάσσεται πλήρως με τους Αμερικανούς στο εν εξελίξει παιγνίδι των αγωγών στην περιοχή εις βάρος της ρωσικής επιρροής; Οπως και να έχει το πράγμα, το πολυδιαφημισμένο, από την δική μας πλευρά ως η ραχοκοκαλιά που θα μας δέσει με τα μεγάλα ενεργειακά δίκτυα και θα ενισχύει γεωστρατηγικά τη θέση μας στην περιοχή, έργο φαίνεται ότι μπαίνει σε περιπέτειες.

Υπάρχουν νέα δεδομένα, δυστυχώς αρνητικά για μας. Η κυβέρνηση Μπορίσοφ, διακατεχόμενη από ρωσοφοβία ορθώνει εμπόδια, ενώ η συμμετοχή της Ρωσίας στον πετρελαιαγωγό Σαμψούντας - Τσεϊχάν μάλλον αδειάζει αυτόν του Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολης. Με έμμεσο τρόπο, εξάλλου, ο Πούτιν το διαμήνυσε από την Αγκυρα λέγοντας πως αν η Βουλγαρία δεν ακολουθήσει την μέχρι τώρα πολιτική της στο ενεργειακό, απλώς θα μείνει εκτός σχεδίων.

Την ίδια ώρα, η Αθήνα παρακολουθεί μάλλον παθητικά τις εξελίξεις περιοριζόμενη σε κάποιες ανακοινώσεις όταν θα έπρεπε τουλάχιστον δυο υπουργοί της να ετοιμάζουν τις βαλίτσες για την Σόφια και τη Μόσχα ή να έχουν πάει ήδη. Εκτός και αν έχει αρχίσει και η ίδια να κάνει δεύτερες σκέψεις για το έργο.
 
 
(Από την εφημερίδα Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 13/08/2009)