Μία από τις σημαντικές ομιλίες στο πρόσφατο συνέδριο "3rd South East Europe Energy Dialogue", το οποίο πραγματοποίησε το ΙΕΝΕ στις 18 και 19 Ιουνίου 2009, ήτο αυτή του Δρ. Ιωάννη Αμπατζή, γεωλόγου και μηχανικού πετρελαίου. Η παρουσίαση του Δρ. Ι. Αμπατζή αφορούσε το υπό εξέλιξη επενδυτικό πρόγραμμα με στόχο την αύξηση παραγωγής πετρελαίου στο μοναδικό εν λειτουργία πετρελαϊκό κοίτασμα της Ελλάδας στον Πρίνο.
Ο Δρ. Ιωάννης Αμπατζής διαθέτει τριακονταετή επαγγελματική εμπειρία ως γεωλόγος και μηχανικός ταμιευτήρων πετρελαίου, έχοντας εργαστεί επί σειρά ετών σε μεγάλες εταιρείες πετρελαίου.
Απέκτησε τη σημαντική διεθνή εμπειρία του εργαζόμενος σε εταιρείες όπως η
Amoco (Δανία και ΗΠΑ), η
Danop-
Danerco
–
DONG-
Maersk
Oil &
Gas
–
DUC
(Δανία),
Statoil (Δανία και Νορβηγία),
Norsk
Hydro, Ελληνικά Πετρέλαια, Καβάλα
Oil,
Petro
Vietnam,
Vietnam
Petroleum
Institute,
Petronas,
Lemigas,
CNOOC,
Sinopec και άλλες.
Έχει διατελέσει Επικεφαλής Σύμβουλος Γεωφυσικών Επιστημών στο Ινστιτούτο Γεωλογικών Ερευνών Δανίας και Γροιλανδίας (
GEUS Institute), το οποίο υπάγεται στο υπουργείο Ενέργειας και Κλίματος της Δανίας. Εκεί ο Δρ. Αμπατζής διηύθυνε τον Τομέα Διαδραστικής Ανάλυσης και επίσης ήταν υπεύθυνος για τον σχεδιασμό μιας σειράς διακρατικών και ευρέως φάσματος σχεδίων σχετικά με την ενέργεια, με έμφαση στην Ανάπτυξη Δυναμικού και την Μεταφορά Τεχνογνωσίας σε αναπτυσσόμενες χώρες.
Από το 1997, ο Δρ. Ιωάννης Αμπατζής έχει διευθύνει μεγάλο αριθμό γεωφυσικών μελετών στην λεκάνη του Δυτικού Πρίνου στο Βόρειο Αιγαίο. Έχει εκπονήσει την ανάλυση των διαθέσιμων τρισδιάστατων σεισμικών δεδομένων και έχει κατασκευάσει τους δομικούς χάρτες των κοιτασμάτων του Πρίνου, του Βόρειου Πρίνου και του κοιτάσματος Έψιλον, με βάση τους οποίους έγιναν γεωτρήσεις στην περιοχή. Η εργασία του έχει συνεισφέρει στην αναγνώριση αρκετών νέων στόχων που η μελλοντική τους εκμετάλλευση μπορεί να οδηγήσει σε νέες ανακαλύψεις στη λεκάνη του Δυτικού Πρίνου.
Ο Δρ. Αμπατζής είναι κάτοχος τίτλου σπουδών Γεωλογίας και Γεωφυσικής από το Πανεπιστήμιο Αθηνών, καθώς και μεταπτυχιακού τίτλου με υποτροφία από το Ινστιτούτο Γεωφυσικής της Κοπεγχάγης στη Δανία, όπως επίσης και διδακτορικού τίτλου.