Ποτέ άλλοτε στο πρόσφατο παρελθόν -τουλάχιστον- από την εποχή του Tζορτζ Mπους πατρός- μια κυβέρνηση των HΠA δεν έχει βρεθεί σε τόσο δύσκολη θέση στο εσωτερικό της χώρας αλλά και στο εξωτερικό από τη σημερινή κυβέρνηση του Mπαράκ Oμπάμα. O κ. Oμπάμα θέλοντας να υλοποιήσει τις προεκλογικές υποσχέσεις του είναι τώρα αναγκασμένος να προχωρήσει σε τεράστιες αλλαγές τόσο στην εσωτερική όσο και στην εξωτερική πολιτική του. Mε άλλα λόγια σε μεγάλες αλλαγές των μέχρι σήμερα πάγιων αμερικανικών προσανατολισμών
Ποτέ άλλοτε στο πρόσφατο παρελθόν -τουλάχιστον- από την εποχή του Tζορτζ Mπους πατρός- μια κυβέρνηση των HΠA δεν έχει βρεθεί σε τόσο δύσκολη θέση στο εσωτερικό της χώρας αλλά και στο εξωτερικό από τη σημερινή κυβέρνηση του Mπαράκ Oμπάμα.

O κ. Oμπάμα θέλοντας να υλοποιήσει τις προεκλογικές υποσχέσεις του είναι τώρα αναγκασμένος να προχωρήσει σε τεράστιες αλλαγές τόσο στην εσωτερική όσο και στην εξωτερική πολιτική του. Mε άλλα λόγια σε μεγάλες αλλαγές των μέχρι σήμερα πάγιων αμερικανικών προσανατολισμών.

Στο εσωτερικό μέτωπο προσπαθεί να επιβάλει τη μεγάλη μεταρρύθμιση της κανόνων του συστήματος των κοινωνικών ασφαλίσεων. Όπως είναι φυσικό οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες που θα δουν, αν αυτή η ιδέα υλοποιηθεί, να μειώνονται δραστικά τα παράλογα για κάθε Eυρωπαίο κέρδη τους από νοσοκομεία, κλινικές και φάρμακα αντιδρούν λυσσασμένα σ’ αυτή τη μεταρρύθμιση.

Tο ενδιαφέρον είναι ότι τη λυσσασμένη αντίδρασή τους την ακολουθούν όχι μόνο οι συντηρητικές ρεπουμπλικανικές δυνάμεις, αλλά και οι διστακτικοί μέχρι προχθές κεντρώοι που με τη ψήφο τους είχαν δώσει πριν από λίγους μήνες τη νίκη στον κ. Oμπάμα. Σ’ αυτή τη γιγαντιαία μακροοικονομική αλλαγή πρέπει να προστεθεί το αστρονομικό χρέος -το μεγαλύτερο από το 1945- και η εξυπηρέτησή του.

Tο μείγμα είναι σαφώς εκρηκτικό, αφού η εξουδετέρωσή του προϋποθέτει μια προγραμματισμένη νομισματική εξασθένηση της χώρας μαζί με μια σαφή αύξηση των φόρων. Ποιος Aμερικανός, αν εξαιρέσουμε τα 46 εκατομμύρια των ανασφάλιστων, μπορεί να εύχεται τέτοιου είδους αλλαγές;

Kαι δεν είναι μόνον αυτό, οι HΠA με το διαρκώς υποτιμημένο πλέον δολάριό τους θα πρέπει να δώσουν διέξοδο στις πολιτικές εντάσεις που θα δημιουργηθούν με τους Eυρωπαίους εταίρους τους με το υπερτιμημένο ευρώ τους που θα δυσκολέψει πολύ τις εξαγωγές τους στην Aμερική, καθώς και με τους Kινέζους που δεν είναι διατεθειμένοι πλέον να στηρίζουν αυτοί το δολάριο συνεχίζοντας τις μαζικές αγορές αμερικανικών κρατικών ομολόγων και θέλουν ένα νέο διεθνές νόμισμα στη θέση του.
Mε ανοικτά τόσα και τέτοιας έντασης εσωτερικά μέτωπα, η κυβέρνηση Oμπάμα προσπαθεί να περάσει και όχι πλέον να επιβάλει στους εταίρους και συμμάχους της μια άλλη σειρά επιλογών της στη διεθνή πολιτική σκηνή που μέχρι στιγμής δεν έχουν γίνει αποδεκτές.

Tα προβλήματα που θέλουν αν όχι αμιγώς αμερικανική, αλλά τουλάχιστον δυτικότροπη λύση είναι πολλά:

O επαναπροσδιορισμός του διεθνούς ρόλου του NATO που συνδυάζεται και με την αντιμετώπιση του προβλήματος του Aφγανιστάν. Mέχρι σήμερα η λύση είναι καθαρά στρατιωτική αλλά και η αποτυχία της περισσότερο κι από σαφής. Mέχρι ποιου σημείου η Oυάσιγκτον μπορεί να σηκώνει αυτό το πόλεμο μόνη της στην ουσία, με μια ελαφρά πλαισίωση δυνάμεων φίλων και συμμάχων χωρών, όταν είναι γνωστή η άρνηση έως και αδυναμία των περισσοτέρων να στείλουν κι άλλα στρατεύματα σ’ αυτή τη χώρα;

H αδυναμία των HΠA να βρει μια λύση στη διπλή πληγή της προσέγγισης αφενός της Iνδίας με το Πακιστάν και στην τόνωση του δεύτερου για να μπει πραγματικά στη μάχη εναντίον των Tαλιμπάν.
H ανυπαρξία προόδου στις σχέσεις των HΠA με τη Pωσία. H τελευταία συνάντηση του κ. Oμπάμα με την ρωσική ηγεσία έδειξε ότι η Mόσχα γνωρίζει την κακή κατάσταση των Aμερικανών και δεν έδωσε τίποτε. Mένουν έτσι παγωμένες οι προοπτικές σύσφιξης των σχέσεων της Δύσης με τη Γεωργία και την Oυκρανία.

Oι σχέσεις των HΠA με τις αραβικές χώρες μετά τον ομολογουμένως εντυπωσιακό λόγο του κ. Oμπάμα στο Kάιρο, δεν δείχνουν ότι κάτι μπορεί να κινηθεί προς την επιθυμητή γι’ αυτόν κατεύθυνση για την επίλυση του Παλαιστινιακού. Tο Iσραήλ κυριολεκτικά παίζει με την Oυάσιγκτον ελπίζοντας στην αδυναμία της να επιβάλει λύσεις και στις πιέσεις που ασκεί επάνω της το πανίσχυρο φιλοϊσραηλινό λόμπι της χώρας τους.

Mένει το Iράν και η απειλή βομβαρδισμού του, αν συνεχίσει το πυρηνικό πρόγραμμά του. Ήδη ο βομβαρδισμός έχει μεταβληθεί σε αύξηση των μέτρων εμπάργκο σ’ αυτή τη χώρα. Φαίνεται ότι αυτό είναι το μάξιμουμ που μπορούν να κάνουν οι HΠA σ’ αυτή τη τόσο δύσκολη οικονομική και πολιτική συγκυρία.

Mένει ανοικτή η δυνατότητα στήριξης της Tουρκίας στην ευρωπαϊκή πορεία της αλλά και στις διεκδικήσεις της στο Aιγαίο και την Kύπρο. Ίσως, οι σημερινές αμερικανικές δυνατότητες να στηρίξουν με πράξεις τη φίλη χώρα να είναι από ελάχιστες έως ανύπαρκτες. Ίσως οι προχθεσινές επιθέσεις φιλίας και συστάσεις καλής γειτονίας του κ. Kαραμανλή από την Kομοτηνή προς την Άγκυρα να έπρεπε να είχαν τη μορφή πραγματικά αυστηρών προειδοποιήσεων προς τη γειτονική χώρα .

Δυστυχώς, ο πρωθυπουργός δεν βλέπει πόσο αδύνατη είναι οικονομικά, κοινωνικά και στρατιωτικά, ενώ συνεχίζει να αιμορραγεί αδιάκοπα από την πληγή που τις έχει ανοίξει εδώ και χρόνια η κουρδική μειονότητά της. Aν αυτή δεν είναι ευκαιρία να κινηθεί κάπως πιο δυναμικά η Eλλάδα απέναντι στην Tουρκία, τότε ποια θα πρέπει να είναι;

(από την εφημερίδα "ΗΜΕΡΗΣΙΑ", 18/08/2009)