Ο σταθμός παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος με λιγνίτη στο Μπελτσατόφ της Πολωνίας είναι η βιομηχανική μονάδα με τις μεγαλύτερες εκπομπές διοξειδίου στην Ευρώπη. Σύμφωνα με τον διευθυντή της, Γιασέκ Κατσορόφσκι, θα αναγκαστεί να αγοράσει δικαιώματα εκπομπών μέχρι 20 εκατ. τόνους με ορίζοντα το 2013. Αποτελεί έτσι ένα παράδειγμα προς αποφυγή για τις οικονομίες των κρατών-μελών.

Ο σταθμός παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος με λιγνίτη στο Μπελτσατόφ της Πολωνίας είναι η βιομηχανική μονάδα με τις μεγαλύτερες εκπομπές διοξειδίου στην Ευρώπη. Σύμφωνα με τον διευθυντή της, Γιασέκ Κατσορόφσκι, θα αναγκαστεί να αγοράσει δικαιώματα εκπομπών μέχρι 20 εκατ. τόνους με ορίζοντα το 2013. Αποτελεί έτσι ένα παράδειγμα προς αποφυγή για τις οικονομίες των κρατών-μελών, αλλά ταυτόχρονα και ένα δείγμα της λειτουργίας του συστήματος εμπορίας ρύπων της Ένωσης.

Το Μπελτσατόφ στη Κεντρική Πολωνία, ισχύος 4.450MW, απελευθέρωσε το 2008 31 εκατ. τόνους διοξειδίου στην ατμόσφαιρα, ποσότητα μεγαλύτερη κατά 4 εκατ. τόνους από τα όρια που έχει θέσει η Ε.Ε. Ακόμα και με τις μειωμένες ενεργειακές ανάγκες στη διάρκεια της οικονομικής κρίσης, το εργοστάσιο και πάλι θα χρειαστεί 14-20 εκατ. τόνους σε δικαιώματα την περίοδο 2008-2012 με βάση το ευρωπαϊκό σύστημα.

Ο κ. Κατσορόφσκι ανέφερε πως:

«Έχουμε ήδη αγοράσει 15.000 πιστοποιητικά την περασμένη χρονιά. Διαθέτουμε αποθεματικά για την κάλυψη του ελλείμματος σε δικαιώματα για το 2008, πάντως δεν χρειάζεται να αγοράσουμε περισσότερα τώρα, καθώς υπολογίζονται σε έναν πενταετή χρονικό ορίζοντα».

Σημαντικό είναι πάντως ότι από το 2013 οι μολυντές στην Ευρώπη θα πρέπει να αγοράζουν τα δικαιώματα αυτά στην ελεύθερη αγορά και οι τιμές τους αναμένεται να αυξηθούν σημαντικά.

Τέλος, σε μια προσπάθεια μείωσης των ρύπων του, οι υπεύθυνοι του σταθμού του Μπελτσατόφ σκοπεύουν να εγκαταστήσουν το πρώτο σύστημα δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα (CCS) στην Πολωνία.