Κάτω από έναν απαστράπτοντα ήλιο εγκαινιάστηκε, την Πέμπτη, νοτίως του Βερολίνου, το μεγαλύτερο γερμανικό - και δεύτερο μεγαλύτερο παγκοσμίως - ηλιακό πάρκο. Το πάρκο φωτοβολταϊκών πινάκων στο Λιμπερόζε, σε έδαφος της πρώην Ανατολικής Γερμανίας, θα έχει παραγωγή 53 μεγαβάτ ετησίως, ισχύ που ισοδυναμεί με την κάλυψη των αναγκών 15.000 νοικοκυριών.

Κάτω από έναν απαστράπτοντα ήλιο εγκαινιάστηκε, την Πέμπτη, νοτίως του Βερολίνου, το μεγαλύτερο γερμανικό - και δεύτερο μεγαλύτερο παγκοσμίως - ηλιακό πάρκο.

Το πάρκο φωτοβολταϊκών πινάκων στο Λιμπερόζε, σε έδαφος της πρώην Ανατολικής Γερμανίας, θα έχει παραγωγή 53 μεγαβάτ ετησίως, ισχύ που ισοδυναμεί με την κάλυψη των αναγκών 15.000 νοικοκυριών, όπως διευκρινίζουν οι διαχειρίστριες εταιρίες Juwi-Gruppe και First Solar. Η λειτουργία του πάρκου θα επιτρέψει τη μείωση εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά περίπου 35.000 τόνους ετησίως.

Το ηλιακό πάρκο, μεγέθους 210 γηπέδων ποδοσφαίρου και στο οποίο έχουν τοποθετηθεί 500.000 πίνακες φωτοβολταϊκών, κατασκευάστηκε σε περιοχή όπου στο παρελθόν εκτελούσε γυμνάσια ο Κόκκινος Στρατός, με κόστος άνω των 160 εκατομμυρίων ευρώ.

«Αυτό το πάρκο αποδεικνύει ότι οι γερμανικές επιχειρήσεις μπορούν να επιτύχουν, όταν εργάζονται από κοινού», τόνισε, κατά την τελετή των εγκαινίων, ο Γερμανός υπουργός Μεταφορών, κ. Βόλφγκανγκ Τίφενζεε, ο οποίος είναι παράλληλα αρμόδιος για θέματα οικονομικής ανάπτυξης των κρατιδίων της πρώην Ανατολικής Γερμανίας.

«Έχουμε επίγνωση ότι δεν έχει νόημα να ανταγωνιστούμε την Κίνα για φθηνότερη δυνατή βιομηχανική παραγωγή», παραδέχθηκε ο κ. Τίφενζεε, τονίζοντας ότι «η Γερμανία πρέπει να επικεντρωθεί στα πλεονεκτήματά της στον τομέα της έρευνας και των τεχνολογικών εξελίξεων».

Μετά από πολυετή ταχύτατη ανάπτυξη, η γερμανική βιομηχανία ηλιακής ενέργειας αντιμετωπίζει πλέον αδυσώπητο ανταγωνισμό από την Κίνα και πολλές γερμανικές κατασκευάστριες εταιρίες φωτοβολταϊκών κυττάρων υποχρεώθηκαν να κλείσουν ή να μειώσουν την παραγωγή τους. Οι κινεζικές ανταγωνίστριες εταιρίες δεν επωφελούνται μόνον από τα φθηνά εργατικά χέρια, αλλά και από την πτώση που καταγράφει η τιμή του πυριτίου, της πρώτης ύλης για τον κλάδο.

(από την εφημερίδα "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ", 22/8/2009)