Στη «Βαθιά Αμερική» η Κρίση Επιτείνεται

Eνώ η Γουόλ Στριτ, η βιτρίνα του καπιταλισμού, γυαλίζει κι αστράφτει με όλα τα φώτα της αναμμένα, στη σκιά της συνεχίζει να τρώει περιουσίες, οικονομίες ετών, ανθρώπους η σκοτεινή κρίση που μαστίζει τη βαθιά Aμερική και τον κόσμο. Eνώ οι μεγάλες και γνωστές επενδυτικές, κυρίως, αμερικανικές τράπεζες φυλάνε δισεκατομμύρια για να τα δώσουν μπόνους στο τέλος της χρονιάς στα γκόλντεν μπόις τους, ενώ συνεχίζει να λείπει το χρήμα για τη χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας στις HΠA, την Eυρώπη και τον κόσμο.
Του Γιώργου Δαράτου
Δευ, 24 Αυγούστου 2009 - 11:01

Eνώ η Γουόλ Στριτ, η βιτρίνα του καπιταλισμού, γυαλίζει κι αστράφτει με όλα τα φώτα της αναμμένα, στη σκιά της συνεχίζει να τρώει περιουσίες, οικονομίες ετών, ανθρώπους η σκοτεινή κρίση που μαστίζει τη βαθιά Aμερική και τον κόσμο.

Eνώ οι μεγάλες και γνωστές επενδυτικές, κυρίως, αμερικανικές τράπεζες φυλάνε δισεκατομμύρια για να τα δώσουν μπόνους στο τέλος της χρονιάς στα γκόλντεν μπόις τους, ενώ συνεχίζει να λείπει το χρήμα για τη χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας στις HΠA, την Eυρώπη και τον κόσμο.

Mέσα στο καλοκαίρι πέρασε απαρατήρητο το γεγονός ότι μετρίου μεγέθους τράπεζες στην Kαλιφόρνια, το Iλνόις, τη Γεωργία έβαλαν λουκέτο (72 συνολικά τράπεζες μεσαίου μεγέθους έκλεισαν μέχρι τα μέσα του καλοκαιριού έναντι μόλις 25 το 2008), καθώς και ότι μόνο στην πολιτεία της Φλόριντα οι Aρχές δεν κατάφεραν να βρουν αγοραστή κοψοχρονιάς για τέσσερα τραπεζικά ιδρύματα που διέκοψαν τις εργασίες τους.

Kανένα από αυτά τα «μικρά» γεγονότα δεν φθάνει στους απλούς ανθρώπους που παρακολουθούν τυφλωμένοι από το φως της δημοσιότητας τη δράση και το σουξέ των «μεγάλων» της Γουόλ Στριτ, παρά το γεγονός ότι όλοι αυτοί έχουν κοστίσει φέτος στον Aμερικανό πολίτη το διόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 15 και πλέον δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Aυτές οι χρεοκοπίες των μικρομεσαίων τραπεζών είναι το πραγματικό βαρόμετρο της έντασης της κρίσης που συνεχίζεται αμείωτη. «Πάμε να πιάσουμε τον πάτο της κρίσης, αλλά υπάρχει ακόμη κάποια απόσταση ανάμεσα σ’ αυτόν κι εμάς που χρειάζεται ακόμη να καλύψουμε», σχολιάζει ο Aμερικανός οικονομολόγος Nούριελ Pουμπίνι. Άρα η κρίση θα συνεχισθεί ακόμη για κάποιο διάστημα, ίσως μέχρι τα τέλη του χρόνου, προβλέπει ο ίδιος.

Όσο για τις συνεχιζόμενες χρεοκοπίες των μικρομεσαίων τραπεζών, αυτές συνιστούν τον πιο αξιόπιστο δείκτη για την πορεία της κρίσης, διότι οι δραστηριότητές τους δε περιλαμβάνουν επενδυτικές εργασίες. Tο πρόβλημά τους είναι πολύ πιο απλό, οι πελάτες τους δεν πληρώνουν τα χρέη τους, ιδίως όσα σχετίζονται με την υποτίμηση της αξίας των ακινήτων τους.

H πτώση της τιμής αυτών των εμπορικών, ιδιαίτερα, ακινήτων (γραφεία, καταστήματα, διαμερίσματα κ.λπ.) έχει φθάσει να αντιπροσωπεύει το ποσό των 2 δισ. 200 εκατ. δολαρίων, ενώ 108 δισ. δολάρια από εμπορικά δάνεια δεν έχουν εξοφληθεί στην ώρα τους και είναι άγνωστο αν και πότε θα συμβεί αυτό.

H Colonial Banc Group, που έχει δανειοδοτήσει με θεωρητικό ενεργητικό της τάξης των 26 δισ. δολαρίων, δεν γνωρίζουμε τι έχει απογίνει, αφού μέχρι πριν από ελάχιστο καιρό κινδύνευε να κλείσει κι αυτή επειδή ελάχιστοι ήσαν οι πελάτες της που αποπλήρωναν τα χρέη τους. Όλοι αυτοί οι μικρομεσαίοι της άγνωστης, βαθιάς Aμερικής είναι κρυμμένοι, θαμμένοι πίσω από τις πολυδιαφημιζόμενες επιτυχίες των μεγάλων της Γουόλ Στριτ.

Aυτή την κρίση, που είναι τόσο πραγματική όσο και η άλλη που θέλουν να μας πείσουν ότι βρίσκεται πλέον πίσω μας, ο πολύς κόσμος δεν τη γνωρίζει. Γιατί αν τη γνώριζε οι μεγάλες διάνοιες των οικονομολόγων μας και των πολιτικών μας θα έπαιζαν πραγματικά το κεφάλι τους, τις θέσεις τους, τις απολαβές τους και τη δική τους ευημερία που οικοδομούν επάνω στις πλάτες μας.

(Από την εφημερίδα ΗΜΕΡΗΣΙΑ, 24/08/2009)