Να Συνεργασθούν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ

Έχει επανειλημμένως τονιστεί ότι οι συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί στην Ελλάδα αντιμετωπίζονται μόνο με τολμηρές αποφάσεις και μεταρρυθμίσεις. Οι δισταγμοί, οι καθυστερήσεις, οι «ήπιες» προσεγγίσεις δεν θα λύσουν τα προβλήματα. Είναι πράγματι έτσι.
του Στέφανου Μάνου
Τρι, 25 Αυγούστου 2009 - 15:36

Έχει επανειλημμένως τονιστεί ότι οι συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί στην Ελλάδα αντιμετωπίζονται μόνο με τολμηρές αποφάσεις και μεταρρυθμίσεις. Οι δισταγμοί, οι καθυστερήσεις, οι «ήπιες» προσεγγίσεις δεν θα λύσουν τα προβλήματα. Είναι πράγματι έτσι.

Δεν πρέπει όμως να νομιστεί ότι θα λυθούν τα προβλήματα με μερικές τολμηρές αποφάσεις που θα ληφθούν μια φορά. Χρειάζεται χρόνος και συνέπεια και συνεχείς διορθωτικές αποφάσεις στο πλαίσιο ενός γενικότερου σχεδίου. Οι τολμηρές αποφάσεις δεν μπορεί να είναι μια στιγμιαία αναλαμπή, αλλά μόνιμη αλλαγή κυβερνητικής συμπεριφοράς.

Αν συμφωνεί κάποιος με την παραπάνω εκτίμηση, θα πρέπει να συμφωνήσει ότι η προσφυγή σε πρόωρες εκλογές –τον Οκτώβριο π.χ.– θα ήταν πράξη μεγάλης ανευθυνότητας.

Το ΠΑΣΟΚ ζητεί επίμονα τη διεξαγωγή εκλογών επειδή, όπως ισχυρίζεται, η Ελλάδα χρειάζεται μια νέα κυβέρνηση που με νωπή εντολή θα αντιμετωπίσει τα προβλήματα. Θεωρητικά έχει δίκιο. Στην πραγματικότητα όμως γνωρίζουμε από τις συνεχείς δημοσκοπήσεις ότι το ΠΑΣΟΚ θα προηγηθεί μεν, αλλά δεν θα μπορέσει να συγκεντρώσει κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Την πραγματικότητα αυτή τη γνωρίζει καλύτερα από όλους η ίδια η κυβέρνηση. Τα αποκαλυπτόμενα στοιχεία του σκανδάλου Siemens θα τείνουν να περιορίσουν περαιτέρω την απήχηση και των δύο κομμάτων προς όφελος της αποχής και των κομμάτων διαμαρτυρίας.

Την επομένη προώρων εκλογών δεν θα μπορεί να σχηματιστεί μονοκομματική κυβέρνηση. Δεν είναι απαραιτήτως κακό. Το σωστό θα ήταν να συνεργασθούν το ΠΑΣΟΚ με τη ΝΔ για να αντιμετωπίσουν από κοινού τα προβλήματα. Αλλά με νικητή των εκλογών την αποχή, θα μπορέσουν να πείσουν και να συγκυβερνήσουν; Όσο δεν έχει ξεκαθαρίσει το σκάνδαλο Siemens, δεν κινδυνεύουν να χαρακτηριστούν ως συνεταίροι στην κυβέρνηση και στη μίζα; Θα συμφωνήσουν να μη προκαλέσουν ξανά εκλογές με αφορμή την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας;

Αν αυτές είναι οι ρεαλιστικές προοπτικές, γιατί πληθαίνουν οι ενδείξεις ότι η κυβέρνηση προετοιμάζεται για εκλογές το Φθινόπωρο; Γράφω για την κυβέρνηση, αλλά εννοώ τον κ. Καραμανλή. Διότι μόνον αυτός μπορεί να ζητήσει την πρόωρη προσφυγή σε εκλογές. Αλλά γιατί θα το κάνει; Για να χάσει βέβαια, λένε πολλοί, αλλά να χάσει με μικρότερη διαφορά από εκείνη που θα χάσει αν καθυστερήσει.

Γιατί λένε ότι θα χάσει με μεγαλύτερη διαφορά αν καθυστερήσει; Διότι προεξοφλούν ότι δεν μπορεί λάβει τις τολμηρές αποφάσεις που χρειάζονται. Δεν μπορεί να κυβερνήσει. Στην πραγματικότητα με τις εκλογές –χωρίς να το ομολογεί– παραιτείται. Δεν το λέει ο ίδιος, αλλά αναθέτει στον λαό να το πει. Έστω και αν έτσι οδηγεί την Ελλάδα σε μια περιπέτεια διαρκείας τουλάχιστον 6 μηνών. Την αντέχουμε; οικονομικά; κοινωνικά; Δύσκολα.

Αν όμως θέλει να παραιτηθεί, γιατί δεν το κάνει; Η κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ θα αναδείξει τον διάδοχό του στην πρωθυπουργία και –αν είμαστε τυχεροί– θα επιλέξει κάποιον ικανό να κυβερνήσει αποτελεσματικά για τουλάχιστον ένα εξάμηνο. Μετά το εξάμηνο το ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να αποφασίσει αν θα αξιοποιήσει κομματικά την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας για να προκαλέσει εκλογές.

Αποτελεσματική διακυβέρνηση σημαίνει πρώτα αντιμετώπιση της δημοσιονομικής κατάρρευσης που στην απόληξή της θα οδηγήσει σε κοινωνική αναταραχή. Άμεσες και γενναίες περικοπές δαπανών. Απλοποίηση και εξορθολογισμό του φορολογικού συστήματος. Αποτελεσματικό περιορισμό της φοροδιαφυγής. Περιορισμό μέχρι και εξαφάνιση των προνομίων που έχει μοιράσει το κομματικό κράτος (κλειστά επαγγέλματα, αργομισθίες, κλπ).

Αποτελεσματική διακυβέρνηση σημαίνει επίσης την άμεση αντιμετώπιση του καρκινώματος της πολιτικής διαφθοράς. Καταδίκη της Siemens. Νέο εκλογικό νόμο με σπάσιμο των περιφερειών σε μονοεδρικές ώστε να «φθηνύνουν» οι εκλογές.

Είναι τέλος σημαντικό να επανεξεταστεί σε βάθος και με σοβαρότητα η στάση μας απέναντι στη Τουρκία και τα εκκρεμή ζητήματα με την Κύπρο και άλλους γείτονες μας.

Ένας φρέσκος πρωθυπουργός, αν καταπιαστεί με τα παραπάνω, μπορεί σε 6 μήνες να αλλάξει το πολιτικό σκηνικό.

O κ. Στέφανος Μάνος είναι Μέλος της Δ.Ε. της Δράσης

(Από την εφημερίδα Η ΕΣΤΙΑ, 25/08/2009)