Ένα νέο αιολικό πάρκο πρόκειται σύντομα να ξεκινήσει η λειτουργία του στη Γερμανία, το οποίο θα ωθήσει τις τεχνολογικές δυνατότητες του συγκεκριμένου κλάδου στα άκρα, καθώς οι ανεμογεννήτριες θα βρίσκονται 45 χμ. από τις ακτές, δηλαδή σε απόσταση πολύ μεγαλύτερη από το συνηθισμένο. Μέχρι τώρα, παρόμοια έργα κατασκευάζονταν σε μια μέση απόσταση μέχρι 20 χμ. από την ξηρά.
undefined undefinedΈνα νέο αιολικό πάρκο πρόκειται σύντομα να ξεκινήσει η λειτουργία του στη Γερμανία, το οποίο θα ωθήσει τις τεχνολογικές δυνατότητες του συγκεκριμένου κλάδου στα άκρα, καθώς οι ανεμογεννήτριες θα βρίσκονται 45 χμ. από τις ακτές, δηλαδή σε απόσταση πολύ μεγαλύτερη από το συνηθισμένο. Μέχρι τώρα, παρόμοια έργα κατασκευάζονταν σε μια μέση απόσταση μέχρι 20 χμ. από την ξηρά.

Το αιολικό πάρκο Alpha Ventus ξεκίνησε να λειτουργεί αυτόν τον μήνα και σύμφωνα με τον Θόρστεν Χέρνταν, διευθυντή της VDMA Power Systems, «κινούμαστε σε άγνωστα νερά και θα διαπιστώσουμε τα προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίσουν τα αιολικά έργα στον θαλάσσιο χώρο».

«Αν μπορούμε να παράγουμε επιτυχώς εξοπλισμό που να λειτουργεί σε τόσο σκληρές συνθήκες, μακριά στην Βόρεια Θάλασσα, τότε έχουμε πολλές ελπίδες να ηγηθούμε στους τομείς των υλικών και των επιχειρήσεων» πρόσθεσε ο κ. Χέρνταν.

Το σχέδιο Alpha Ventus πάντως, αναγκάστηκε να πραγματοποιηθεί σε τόσο μεγάλη απόσταση λόγω της γερμανικής περιβαλλοντικής νομοθεσίας προκειμένου να προστατευτούν οι ακτές της περιοχής. Το έργο τοποθετείται κοντά στα σύνορα με την Ολλανδία και η πρώτη φάση κοστίζει 250 εκατ. ευρώ. Αποτελείται από 12 ανεμογεννήτριες των 5MW, τρεις από τις οποίες ξεκίνησαν ήδη να λειτουργούν, ενώ οι υπόλοιπες θα ξεκινήσουν μέχρι τα τέλη του έτους.

Όπως αναφέρει το πρακτορείο Reuters, ανάμεσα στις εταιρείες που συμμετέχουν είναι η γερμανικές EON και Repower, η σουηδική Vattenfall και η γαλλική Areva. Αναλυτές της αγοράς αιολικής ενέργειας θεωρούν ότι τα αιολικά έργα στον θαλάσσιο χώρο έχουν μεγάλες προοπτικές για το μέλλον. Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΙΕΑ) αναμένει ότι η παραγωγή τους θα πολλαπλασιαστεί εκατό φορές μέχρι το 2030.

Οι δεσμεύσεις των ευρωπαϊκών κρατών για μείωση των εκπομπών διοξειδίου, οδηγούν τις κυβερνήσεις ολοένα και περισσότερο προς την κατεύθυνση των ΑΠΕ. Η Γερμανία, όντας ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός αιολικής ενέργειας παγκοσμίως έχει παράσχει σημαντικά κίνητρα για έργα offshore, στα πλαίσια του στόχου για την κάλυψη του 12% των ενεργειακών αναγκών από αιολικές εγκαταστάσεις μέχρι το 2020.

Η Βρετανία φιλοδοξεί επίσης να αυξήσει την παραγωγή της στα 33-40GW μέχρι το 2002, ενώ και η Ισπανία και η Σουηδία επενδύουν ήδη στην offshore παραγωγή.

Υπάρχουν όμως και εκείνοι που θεωρούν πως η ανάπτυξη του συγκεκριμένου κλάδου θα είναι αργή και πολλές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στις ΑΠΕ διστάζουν να επενδύσουν σημαντικά στις offshore εγκαταστάσεις. Ακόμα και ο κ. Χερντάν της VDMAθεωρεί πως «μέχρι τώρα υπάρχουν ερωτήματα σχετικά με την κατασκευή κατάλληλων δικτύων εγκαίρως για τη μεταφορά της ηλεκτρικής ενέργειας από τις εγκαταστάσεις».