Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο δεν βλέπει «σταθερή ανάκαμψη» της ευρωπαϊκής οικονομίας, σημειώνοντας ότι οι επιπτώσεις της κρίσης είναι ακόμα απτές και ότι μένουν να γίνουν πολλά, ιδιαίτερα για τη βοήθεια των πλέον δοκιμαζόμενων χωρών, όπως η Λιθουανία.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο δεν βλέπει «σταθερή ανάκαμψη» της ευρωπαϊκής οικονομίας, σημειώνοντας ότι οι επιπτώσεις της κρίσης είναι ακόμα απτές και ότι μένουν να γίνουν πολλά, ιδιαίτερα για τη βοήθεια των πλέον δοκιμαζόμενων χωρών, όπως η Λιθουανία. «Ο αντίκτυπος της χρηματιστηριακής και οικονομικής κρίσης είναι ακόμα ορατός στην Ευρώπη, και έχουμε πολλά ακόμα να κάνουμε. Αρκετές ευρωπαϊκές οικονομίες έχουν δει ενθαρρυντικά σημάδια ανάκαμψης, αλλά η σταθερή ανάκαμψη δεν είναι ακόμα εδώ», τόνισε από τις Βρυξέλλες ο κ. Μπαρόζο, σε συνέντευξή Τύπου με την πρόεδρο της Λιθουανίας (και μέχρι πρότινος μέλος της Επιτροπής Μπαρόζο) κ. Ντάλια Γκριμπάουσκαϊτε.

Παρά το γεγονός ότι η οικονομία της Ευρωζώνης ενδέχεται να επεκταθεί και πάλι μετά από πέντε τρίμηνα συρρίκνωσης, οι οικονομολόγοι υποστηρίζουν ότι υπάρχει μεγάλος βαθμός εξάρτησης από τη στήριξη των κρατικών μέτρων τόνωσης. Επιπλέον, τονίζουν ότι απειλείται από το υψηλότερο επίπεδο ανεργίας της δεκαετίας και τον ασθενέστερο τραπεζικό δανεισμό της ιστορίας. Το σύνολο των χωρών της Ευρωζώνης παραμένουν ουσιαστικά σε ύφεση εξαιτίας της υποχώρησης του ρυθμού ανάπτυξης της οικονομίας με το οριακό 0,1%, υψηλότερα πάντως από την πτώση-ρεκόρ του 2,5% που σημειώθηκε το πρώτο τρίμηνο του έτους.

Πρόσφατα οικονομικά στοιχεία παρέχουν ενδείξεις ότι η Γαλλία και Γερμανία ίσως και να έχουν ήδη μπει στον δρόμο της ανάκαμψης, καθώς επέστρεψαν σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης το δεύτερο τρίμηνο του έτους. Οι κυβερνητικές δαπάνες, συμπεριλαμβανομένων των επιδοτήσεων για την απόσυρση παλαιών αυτοκινήτων για την αγορά νέων, κατάφεραν να ανασύρουν τη γερμανική οικονομία από τη χειρότερη ύφεση από την εποχή του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Μέλη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας υποδέχτηκαν τις αυξανόμενες ενδείξεις της ανάκαμψης με επιφυλακτικότητα, υπονοώντας με αυτόν τον τρόπο ότι δεν θα βιαστούν να αποσύρουν τα μέτρα στήριξης εκτάκτου ανάγκης. «Βλέπουμε κάποια σημάδια που επιβεβαιώνουν ότι η πραγματική οικονομία έχει ξεκινήσει να βγαίνει από την περίοδο της ελεύθερης πτώσης», τόνισε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Ζαν-Κλοντ Τρισέ. «Αυτό, ωστόσο, δεν σημαίνει καθόλου ότι ο δρόμος μπροστά μας δεν θα είναι ανώμαλος», συμπλήρωσε, τονίζοντας ότι τα «πράσινα βλαστάρια» δεν είναι αρκετά για να θεωρηθεί η ανάκαμψη διατηρήσιμη. Την ίδια στιγμή, πάντως, ο κ. Τρισέ τόνισε ότι «όταν χρειασθεί», η ΕΚΤ θα εφαρμόσει μια «αξιόπιστη στρατηγική εξόδου» από τις πολιτικές αντιμετώπισης της κρίσης που ακολουθεί.

Από την πλευρά του, ο κ. Μπαρόζο τόνισε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα διατηρήσει «πολύ αυστηρό έλεγχο» της οικονομικής κατάστασης. «Θα πρέπει να αποφύγουμε κάθε είδους εφησυχασμό. Η κατάσταση είναι πολύ ασταθής, δεν είναι μόνο η Λιθουανία», τόνισε ο πρόεδρος της Επιτροπής. Η Λιθουανία βρίσκεται στη βαθύτερη ύφεση μεταξύ των χωρών της Ε.Ε., ύστερα από τη συρρίκνωση 22,4% του ΑΕΠ της το β΄ τρίμηνο σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι.

Η κυβέρνηση του Βίλνιους μέχρι στιγμής δεν έχει δεχθεί κάποιο διεθνές πακέτο σωτηρίας, σε αντίθεση με τη γειτονική Λεττονία, και σκοπεύει να χρηματοδοτήσει το έλλειμμα του προϋπολογισμού μέσα από πωλήσεις ομολόγων. «Η λιθουανική οικονομία εξακολουθεί να υποφέρει και αναγκάστηκε να λάβει πολύ αυστηρά οικονομικά μέτρα. Είμαστε έτοιμοι να στηρίξουμε τη Λιθουανία με όποιο τρόπο χρειαστεί», υπογράμμισε ο κ. Μπαρόζο. Αν και υπογράμμισε την ανάγκη συνεργασίας με την Επιτροπή, η πρόεδρος της χώρας κ. Γκριμπάουσκαϊτε υποστήριξε ότι η λιθουανική κυβέρνηση «είναι από μόνη της ικανή να διαχειριστεί την κατάσταση».

(Από την εφημερίδα Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 26/08/2009)