Μεγάλη Απόκλιση στις ΗΠΑ Μεταξύ των Τιμών του Πετρελαίου και του Φυσικού Αερίου

Μεγάλη Απόκλιση στις ΗΠΑ Μεταξύ των Τιμών του Πετρελαίου και του Φυσικού Αερίου
energia.gr
Τετ, 26 Αυγούστου 2009 - 18:35
Την Δευτέρα παρατηρήθηκε η μεγαλύτερη απόκλιση μεταξύ της τιμής του πετρελαίου και αυτής του φυσικού αερίου από τις αρχές της δεκαετίας του 1990. Στον δείκτη Nymex, το West Texas Intermediate για παραδόσεις Οκτωβρίου κυμάνθηκε στα 74,81 δολάρια το βαρέλι, ενώ το φυσικό αέριο για παραδόσεις Σεπτεμβρίου ανήλθε στα 2.727 δολάρια ανά εκατομμύριο θερμίδες (btu).

Την Δευτέρα παρατηρήθηκε η μεγαλύτερη απόκλιση μεταξύ της τιμής του πετρελαίου και αυτής του φυσικού αερίου από τις αρχές της δεκαετίας του 1990. Στον δείκτη Nymex, το West Texas Intermediate για παραδόσεις Οκτωβρίου κυμάνθηκε στα 74,81 δολάρια το βαρέλι, ενώ το φυσικό αέριο για παραδόσεις Σεπτεμβρίου ανήλθε στα 2.727 δολάρια ανά εκατομμύριο θερμίδες ( btu).

 

Η απόκλιση αυτή βρίσκεται στα επίπεδα του 26,8 προς 1, ενώ στη διάρκεια του 2008 ήταν μόλις 12,8 προς 1 σύμφωνα με την Bloomberg. Οι αναλυτές της αγοράς εμφανίζονται σκεπτικοί σχετικά με το κατά πόσο θα επανέλθει η ισορροπία σε προηγούμενα επίπεδα, καθώς ο OPEC έχει μειώσει την παραγωγή του, η Κίνα έχει αυξήσει τη ζήτηση πετρελαίου και στις ΗΠΑ παρατηρείται υπερπροσφορά φυσικού αερίου.

 

Οι τιμές στα χρηματιστήρια επιβεβαιώνουν τις εκτιμήσεις αυτές, καθώς το WTI στον Nymex ανέβηκε στα 74,59 δολάρια ενώ το Brent στα 74,48 δολάρια, κάνοντας έτσι φανερή την συνεχιζόμενη ανοδική πορεία των τιμών του πετρελαίου τη φετινή χρονιά.

 

Σύμφωνα με στέλεχος της MF Global, «μπορούμε τώρα εύκολα να φτάσουμε τα επίπεδα των 80 δολαρίων ανά βαρέλι, καθώς θα επικρατήσει ενθουσιασμός για την ανάκαμψη της οικονομίας. Μια προοπτική που φαντάζει ελκυστική είναι η στροφή προς το φυσικό αέριο, διότι έχει υποτιμηθεί πολύ».

 

Σήμερα το απόγευμα στις 18.30 ώρα Ελλάδας η ποικιλία Brent για παραδόσεις Οκτωβρίου διαπραγμετευόταν στα 70,8 δολάρια το βαρέλι στο ICE του Λονδίνου, και αυτή του WTI στα 71,0 δολάρια, επίσης στο ICE.