Η Ανάκαμψη είναι Δεδομένη;

Παραδοσιακά ο Σεπτέμβριος είναι ο μήνας κατά τον οποίο οι κορυφαίοι διαχειριστές κεφαλαίων επιστρέφουν ανανεωμένοι από την παραλία, ανακαλύπτουν τι έπραξαν οι ενθουσιώδεις υφιστάμενοί τους, και πουλάνε. Από τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο ο δείκτης S&P 500 υποχωρεί κατά μέσο όρο κατά 0,5%, καταγράφοντας τη χειρότερη επίδοση σε σχέση με κάθε μήνα (μόνον ο Φεβρουάριος έπεται).
Του John Authers
Πεμ, 27 Αυγούστου 2009 - 15:28

Παραδοσιακά ο Σεπτέμβριος είναι ο μήνας κατά τον οποίο οι κορυφαίοι διαχειριστές κεφαλαίων επιστρέφουν ανανεωμένοι από την παραλία, ανακαλύπτουν τι έπραξαν οι ενθουσιώδεις υφιστάμενοί τους, και πουλάνε.

Από τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο ο δείκτης S&P 500 υποχωρεί κατά μέσο όρο κατά 0,5%, καταγράφοντας τη χειρότερη επίδοση σε σχέση με κάθε μήνα (μόνον ο Φεβρουάριος έπεται). Κατά τα προηγούμενα έτη τον μήνα Σεπτέμβριο, ωστόσο, δεν είχαν προηγηθεί άλματα της τάξεως του 50% στην αμερικανική αγορά στο διάστημα ενός μόνον εξαμήνου.

Έρευνα της Oppenheimer δείχνει πως από το 1994, ο Ιούλιος, ο Αύγουστος και ο Σεπτέμβριος υπήρξαν κατά μέσο όρο άσχημοι μήνες για τους επενδυτές. Αλλά αυτά τα χρόνια, κατά τα οποία καταγράφηκαν θερινά ράλι, ο ενθουσιασμός συνεχιζόταν και μέχρι τα Χριστούγεννα. Φυσικά, οι επενδυτές φαίνονται ολοένα και πιο αισιόδοξοι για τη δυναμική της παγκόσμιας ανάκαμψης, και ετοιμάζονται να αναθεωρήσουν τις εκτιμήσεις τους για τομείς που προηγουμένως θεωρούνταν ότι έπρεπε να αποφευχθούν.

Το τελευταίο κύμα του ράλι που ξεκίνησε στις 22 Ιουλίου πυροδοτήθηκε από μια νέα στροφή προς τις μετοχές του χρηματοοικονομικού τομέα και του τομέα καταναλωτικών αγαθών. Αλλά ένας άλλος μακροπρόθεσμος μέσος όρος εγείρει ανησυχίες. Τον Μάρτιο ο κυκλικός λόγος P/E, υπολογισμένος από τη Smithers & Co., υποδήλωνε πως η αμερικανική αγορά είναι υποτιμημένη για πρώτη φορά από το 1988. Τώρα, ωστόσο, βάσει των μέσων κερδών της δεκαετίας, ο δείκτης S&P 500 είναι υπερτιμημένος κατά 23%.

Στο μεταξύ, οι αγορές δείχνουν όλο και λιγότερο τον ενθουσιασμό τους απέναντι στα νέα στοιχεία που φανερώνουν βελτίωση της οικονομίας. Χθες, το άλμα στις πωλήσεις κατοικιών τον Ιούλιο στις ΗΠΑ -η μεγαλύτερη μηνιαία αύξηση της δεκαετίας- δεν έφερε τον ίδιο ενθουσιασμό με αυτόν που είχαν προκαλέσει οι αρχικές ενδείξεις σταθεροποίησης. Εάν η ανάκαμψη θεωρείται τώρα δεδομένη, οι επενδυτές σύντομα θα ελπίζουν να επέστρεφαν στις παραλίες.

(Από την εφημερίδα ΗΜΕΡΗΣΙΑ, 27/08/2009)