Συνάντηση μεταξύ του επικεφαλής της Gazprom Αλεξέι Μίλερ και του προέδρου της Νaftogaz Όλεγκ Ντούμπινα πραγματοποιήθηκε εχθές στην Αγία Πετρούπολη, σύμφωνα με ανακοίνωση του ρωσικού ενεργειακού κολοσσού. Όπως αναφέρει σε ανακοίνωση του ο ρωσικός ενεργειακός γίγαντας η ουκρανική εταιρεία φυσικού αερίου Νaftogaz αποθηκεύει ρωσικό φυσικό αέριο στις δεξαμενές της ενόψει του χειμώνα ώστε να αποφευχθεί μία νέα κρίση ανάμεσα στο Κίεβο και την Μόσχα

Συνάντηση μεταξύ του επικεφαλής της Gazprom Αλεξέι Μίλερ και του προέδρου της Νaftogaz Όλεγκ Ντούμπινα πραγματοποιήθηκε εχθές στην Αγία Πετρούπολη, σύμφωνα με ανακοίνωση του ρωσικού ενεργειακού κολοσσού.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωση του ο ρωσικός ενεργειακός γίγαντας η ουκρανική εταιρεία φυσικού αερίου Νaftogaz αποθηκεύει ρωσικό φυσικό αέριο στις δεξαμενές της ενόψει του χειμώνα ώστε να αποφευχθεί μία νέα κρίση ανάμεσα στο Κίεβο και την Μόσχα.

«Επιπλέον, ο κ. Ντούμπινα δεσμεύθηκε ότι το αντίτιμο για τις προμήθειες φυσικού αερίου που παραδίδoνται από την ρωσική εταιρεία Gazprom στην Νaftogaz τον Αύγουστο θα καταβληθεί στην ώρα του, πριν από την καταληκτική ημερομηνία 7 Σεπτεμβρίου», ανέφερε η ανακοίνωση.

«Η έγχυση αερίου στις υπόγειες δεξαμενές πραγματοποιείται βάσει χρονοδιαγράμματος και σε επαρκή όγκο για την αξιόπιστη λειτουργία του συστήματος μεταφοράς φυσικού αερίου της Ουκρανίας τον χειμώνα προς τους Ουκρανούς καταναλωτές καθώς και για να εξασφαλιστεί η μεταφορά αερίου και προς τους ευρωπαίους καταναλωτές», αναφέρεται στην ανακοίνωση της Gazprom.

Η Gazprom έχει από καιρό εκδηλώσει την ανησυχία της για τα χαμηλά επίπεδα αποθήκευσης φυσικού αερίου της Ουκρανίας, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει σε επανάληψη της κρίσης του Ιανουαρίου, όταν σημειώθηκε απότομη διακοπή της ροής του ρωσικού φυσικού αερίου προς πολλά ευρωπαϊκά κράτη εξαιτίας της διαφοράς ανάμεσα στη Μόσχα και στο Κίεβο.

Η Gazprom έχει επίσης δηλώσει ότι φοβάται ότι η δυσχερής οικονομική κατάσταση της Ουκρανίας μπορεί να οδηγήσει σε καθυστερήσεις στις πληρωμές για παραδόσεις φυσικού αερίου προς την ίδια τη χώρα, αλλά το Κίεβο έχει κατ 'επανάληψη καταφέρει να βρει τα χρήματα πριν από τις προθεσμίες.

Οι ανωτέρω ανησυχίες έχουν χαλαρώσει έπειτα από τη συμφωνία μεταξύ Κιέβου και Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, όπου ουσιαστικά επετράπη στην Ουκρανία να χρησιμοποιήσει τους πόρους του ΔΝΤ για να πληρώσει για την προμήθεια και την αποθήκευση φυσικού αερίου.