Eρώτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σχετικά με τη λήψη μέτρων πρόληψης και αντιμετώπισης των πυρκαγιών στη Νότια Ευρώπη υπέβαλε ο Ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Θεόδωρος Σκυλακάκης, με την ιδιότητα τους μέλους της Επιτροπής Περιβάλλοντος του Ευρωκοινοβουλίου και με αφορμή τις πρόσφατες καταστροφικές πυρκαγιές
Eρώτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σχετικά με τη λήψη μέτρων πρόληψης και αντιμετώπισης των πυρκαγιών στη Νότια Ευρώπη υπέβαλε ο Ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Θεόδωρος Σκυλακάκης, με την ιδιότητα τους μέλους της Επιτροπής Περιβάλλοντος του Ευρωκοινοβουλίου και με αφορμή τις πρόσφατες καταστροφικές πυρκαγιές.

Συγκεκριμένα, ο κ. Σκυλακάκης αναφέρει στο σχετικό κείμενο:

«Τα τελευταία χρόνια, η Νότια Ευρώπη πλήττεται από μεγάλο αριθμό πυρκαγιών, με ετήσιες καταστροφές άνω των 4 εκ. στρεμμάτων. Tα δάση δεν μπορούν να αναπαραχθούν με το ρυθμό που καίγονται  με σοβαρές οικολογικές επιπτώσεις , οι οποίες έχουν επίσης και οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες.

Το 2007 οι ασυνήθιστες καιρικές συνθήκες δημιούργησαν το φαινόμενο των υπερ-πυρκαγιών (mega fires) , που είναι πιθανό να εμφανιστεί πολύ συχνότερα στα επόμενα χρόνια, καθώς είναι δεδομένο ότι για τα επόμενα τουλάχιστον 30 χρόνια  θα υπάρξει αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας με ιδιαίτερες επιπτώσεις στη Νότια Ευρώπη, που αποτελεί κατ’ εξοχήν ευάλωτη κλιματικά περιοχή. 

Η Επιτροπή έχει ξεκινήσει τη συζήτηση για την υιοθέτηση μιας ευρωπαϊκής πολιτικής προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή, με προοπτική να αρχίσει να υλοποιεί μια συνολική ευρωπαϊκή στρατηγική προσαρμογής μετά το 2013.

Ταυτόχρονα, η Επιτροπή επιδιώκει να διαμορφώσει μια (ελλείπουσα ακόμα)  στρατηγική προσέγγιση για την πρόληψη των φυσικών και ανθρωπογενών καταστροφών και εκτιμά ότι «η προσαρμογή θα απαιτήσει αλληλεγγύη μεταξύ των Κρατών Μελών» . 

Εν όψει των ανωτέρω, ποια είναι η άποψη της Επιτροπής για το ενδεχόμενο να προταχθεί -στο ευρωπαϊκό πλαίσιο δράσης για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή ως πιλοτική πολιτική- η πρόληψη και αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών στην περιοχή της Νότιας Ευρώπης»