Την ικανοποίησή της για τα προσωρινά αριθμητικά στοιχεία που δείχνουν ότι το 2008 οι εκπομπές αερίων θερμοκηπίου της ΕΕ σημείωσαν νέα μείωση για τέταρτη συνεχή χρονιά εξέφρασε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ειδικότερα, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος εκτιμά ότι οι εκπομπές από τα 15 παλαιότερα κράτη μέλη της ΕΕ μειώθηκαν κατά 1,3% το 2008 σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2007, φτάνοντας έτσι σε ποσοστό 6,2% κατώτερο από τα επίπεδά τους κατά το έτος αναφοράς (το 1990 στις περισσότερες περιπτώσεις).

Την ικανοποίησή της για τα προσωρινά αριθμητικά στοιχεία που δείχνουν ότι το 2008 οι εκπομπές αερίων θερμοκηπίου της ΕΕ σημείωσαν νέα μείωση για τέταρτη συνεχή χρονιά εξέφρασε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ειδικότερα, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος εκτιμά ότι οι εκπομπές από τα 15 παλαιότερα κράτη μέλη της ΕΕ μειώθηκαν κατά 1,3% το 2008 σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2007, φτάνοντας έτσι σε ποσοστό 6,2% κατώτερο από τα επίπεδά τους κατά το έτος αναφοράς (το 1990 στις περισσότερες περιπτώσεις).

Σύμφωνα με την Επιτροπή, η εξέλιξη αυτή αντιπροσωπεύει ένα ακόμη σημαντικό βήμα της "ΕΕ των 15" στην πορεία επίτευξης του στόχου βάσει του Πρωτοκόλλου του Κιότο, δηλαδή τη μείωση των εκπομπών στο διάστημα 2008-2012 κατά 8% κάτω από το επίπεδο του έτους αναφοράς.

Εκτιμάται ότι το 2008 οι εκπομπές της "EΕ των 27" μειώθηκαν κατά 1,5% και είναι είναι 13,6% χαμηλότερες από το επίπεδό τους κατά το έτος αναφοράς.

Ο αρμόδιος για το Περιβάλλον, κ. Σταύρος Δήμας δήλωσε: «Τα διαθέσιμα προσωρινά αριθμητικά στοιχεία επιβεβαιώνουν άλλη μια φορά ότι η ΕΕ βρίσκεται στη σωστή πορεία επίτευξης του στόχου της του Κιότο, μολονότι πρέπει να παραδεχθούμε ότι η μείωση των εκπομπών οφείλεται εν μέρει στην οικονομική ύφεση.

Η ΕΕ έχει ήδη δείξει ότι μπορεί να σπάσει με επιτυχία τον δεσμό μεταξύ των εκπομπών της και της οικονομικής μεγέθυνσης.

Η ταχεία υλοποίηση της ευρωπαϊκής δέσμης μέτρων για την ενέργεια και το κλίμα αναμένεται να δώσει νέα ώθηση στην πορεία αυτή.

Έτσι θα σταλεί επίκαιρο μήνυμα στις υπόλοιπες χώρες του κόσμου εν όψει της Διάσκεψης της Κοπεγχάγης με αντικείμενο το κλίμα, τον Δεκέμβριο».

Σημειώνεται ότι τα προσωρινά αριθμητικά στοιχεία του 2008 βασίζονται σε σειρά πηγών έκδοσης οικονομικών δεδομένων που δημοσιεύονται σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, συμπεριλαμβανομένων των εξακριβωμένων εκπομπών από επιχειρήσεις οι οποίες συμμετέχουν στο σύστημα εμπορίας δικαιωμάτων εκπομπών της ΕΕ, οι οποίες σημείωσαν μείωση κατά 3% το 2008.