Επιβεβαιώνει τις φήμες περί επικείμενης διάλυσης του κρατικού βουλγαρικού κολοσσού Bulgarian Energy Holding (BEH) η νέα κεντροδεξιά κυβέρνηση της χώρας διά στόματος του Υπουργού Οικονομικών Simeon Djankov
Επιβεβαιώνει τις φήμες περί επικείμενης διάλυσης του κρατικού βουλγαρικού κολοσσού Bulgarian Energy Holding (BEH) η νέα κεντροδεξιά κυβέρνηση της χώρας διά στόματος του Υπουργού Οικονομικών Simeon Djankov. 

Αναφερόμενος στην BEH, στην οποία ανήκουν όλες οι μεγάλες δημόσιες εταιρείες ενέργειας της Βουλγαρίας, ο κ. Djankov δήλωσε σε πρωινή εκπομπή του καναλιού bTV ότι η κυβέρνηση θα προβεί στην διάλυσή της, «ενώ ένα μερίδιο της τάξης του 15% από την κρατική εταιρεία ηλεκτρισμού ΝΕΚ καθώς και από την Bulgargaz, τον κύριο προμηθευτή φυσικού αερίου της χώρας, θα διατεθούν μέσω του βουλγαρικού χρηματιστηρίου».

Υπενθυμίζεται ότι η Bulgarian Energy Holding προέβη την περασμένη εβδομάδα στην αποπομπή δύο γενικών διευθυντών Lubomir Velkov και Mardik Papazian της NEK, εξαιτίας της αποτυχίας τους να μειώσουν τις απώλειες της εταιρείας, ενώ οι θέσεις γενικών διευθυντών περιεκόπησαν από πέντε σε τρεις.

Η ΒΕΗ δημιουργήθηκε το 2008 μετά την συγχώνευση πέντε κρατικών εταιρειών (της ΝΕΚ, της Bulgargaz, των μεταλλείων Maritza Iztok, του θερμικού σταθμού Maritza Iztok 2 και του πυρηνικού σταθμού του Κοζλοντούι) σε έναν ενεργειακό γίγαντα αξίας 4 δις ευρώ, αποκλειστικής ιδιοκτησίας του βουλγαρικού δημοσίου.