Δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα τα προσωρινά αριθμητικά στοιχεία για το έτος 2008 του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος, (ΕΟΠ) πού δείχνουν, ότι οι εκπομπές αερίων θερμοκηπίου στην ΕΕ σημείωσαν νέα πτώση, για τέταρτο συνεχές έτος
Δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα  τα προσωρινά αριθμητικά στοιχεία για το έτος 2008 του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος, (ΕΟΠ) πού δείχνουν, ότι οι εκπομπές αερίων θερμοκηπίου στην ΕΕ σημείωσαν νέα πτώση, για τέταρτο συνεχές έτος.

Η νέα μείωση των εκπομπών αερίου Θερμοκηπίου, η οποία σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης των 27 κρατών μελών φθάνει το 1,5%, δηλαδή αυτές είναι κατά 13,6% χαμηλότερες από το επίπεδό τους κατά το έτος αναφοράς. (το 1990 στις περισσότερες περιπτώσεις), έγινε δεκτή με ικανοποίηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, και σύμφωνα με δηλώσεις του Επιτρόπου Περιβάλλοντος Σταύρου Δήμα οφείλεται κατά ένα μέρος στην οικονομική ύφεση.

Οι εκτιμήσεις του ΕΟΠ για την ΕΕ των 15 κρατών μελών 

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος εκτιμά ότι οι εκπομπές από τα 15 παλαιότερα κράτη μέλη της ΕΕ ( τα μέλη της ΕΕ έως το 2004) μειώθηκαν κατά 1,3% το 2008 σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2007, φθάνοντας έτσι σε ποσοστό 6,2% κατώτερο από τα επίπεδά τους κατά το έτος αναφοράς (το 1990 στις περισσότερες περιπτώσεις). 

Αυτό αντιπροσωπεύει ένα ακόμη σημαντικό βήμα της ΕΕ των 15 στην πορεία επίτευξης του στόχου της βάσει του Πρωτοκόλλου του Κιότο, δηλαδή τη μείωση των εκπομπών στο διάστημα 2008-2012 κατά 8% κάτω από το επίπεδο του έτους αναφοράς. 

Διευκρινίζεται, ότι τα προσωρινά αριθμητικά στοιχεία του 2008 βασίζονται σε σειρά πηγών έκδοσης οικονομικών δεδομένων που δημοσιεύονται σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, συμπεριλαμβανομένων των εξακριβωμένων εκπομπών από επιχειρήσεις οι οποίες συμμετέχουν στο σύστημα εμπορίας δικαιωμάτων εκπομπών της ΕΕ (ΣΕΔΕ ΕΕ), εκπομπές, οι οποίες σημείωσαν πτώση κατά 3% το 2008.

Είναι η πρώτη φορά, επισημαίνεται σε ανακοίνωση της Επιτροπής, που τα προσωρινά αριθμητικά στοιχεία προκύπτουν από επίσημη εκτίμηση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου της ΕΕ, διενεργηθείσα το προηγούμενο έτος.

Στο παρελθόν, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος περίμενε πρώτα να του αποστείλουν τα κράτη μέλη πλήρη αποτίμηση των εκπομπών και τότε δημοσίευε αποτελέσματα για ολόκληρη την ΕΕ, περίπου 18 μήνες μετά το τέλος του έτους για το οποίο ίσχυαν τα στοιχεία.

Δηλώσεις Δήμα 

Τις θετικές εξελίξεις, σχολίασε ο Έλληνας Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης κ Δήμας, ως ακολούθως:

«Τα διαθέσιμα προσωρινά αριθμητικά στοιχεία επιβεβαιώνουν άλλη μια φορά ότι η ΕΕ βρίσκεται στη σωστή πορεία επίτευξης του στόχου της του Κιότο, μολονότι πρέπει να παραδεχθούμε ότι η μείωση των εκπομπών οφείλεται εν μέρει στην οικονομική ύφεση. 

Η ΕΕ έχει ήδη δείξει ότι μπορεί να σπάσει με επιτυχία τον δεσμό μεταξύ των εκπομπών της και της οικονομικής μεγέθυνσης. Η ταχεία υλοποίηση της ευρωπαϊκής δέσμης μέτρων για την ενέργεια και το κλίμα αναμένεται να δώσει νέα ώθηση στην πορεία αυτή. Έτσι θα σταλεί επίκαιρο μήνυμα στις υπόλοιπες χώρες του κόσμου εν όψει της Διάσκεψης της Κοπεγχάγης με αντικείμενο το κλίμα, τον Δεκέμβριο».