Ενισχύθηκε ο δείκτης οικονομικής εμπιστοσύνης στην ευρωζώνη, γεγονός που σηματοδοτεί, κατά τις εκτιμήσεις των αναλυτών, ότι η ευρωπαϊκή οικονομία έχει αρχίσει να ανακάμπτη από την χειρότερη ύφεση των έξι τελευταίων δεκαετιών. Μάλιστα ο δείκτης βρέθηκε σε υψηλότερο από το προβλεπόμενο επίπεδο.

Ενισχύθηκε ο δείκτης οικονομικής εμπιστοσύνης στην ευρωζώνη, γεγονός που σηματοδοτεί, κατά τις εκτιμήσεις των αναλυτών, ότι η ευρωπαϊκή οικονομία έχει αρχίσει να ανακάμπτη από την χειρότερη ύφεση των έξι τελευταίων δεκαετιών. Μάλιστα ο δείκτης  βρέθηκε σε υψηλότερο από το προβλεπόμενο επίπεδο.

Αναλυτικώτερα, ο δείκτης καταναλωτικής και επιχειρηματικής εμπιστοσύνης που καταρτίζει η Κομμισσιόν αυξήθηκε στις 80,6 μονάδες, από 76 που ήταν τον περασμένο Ιούλιο. Οι αναλυτές, σύμφωνα με το Bloomberg, προέβλεπαν άνοδο στις 78 μονάδες.

«Η ύφεσις τελείωσε και αυτό συνέβη ταχύτερα απ' ό,τι όλοι σκεπτόμασταν. Την ίδια ώρα, η ανάκαμψη είναι εύθραυστη και δεν πρέπει να είμαστε υπεραισιόδοξοι», ανέφερε ο οικονομολόγος της ING Groep στις Βρυξέλλες, Κάρστεν Μπριζέσκι. 

Σύμφωνα με όσα δείχνουν τα στοιχεία της Κομμισσιόν, οι καταναλωτές περιμένουν περαιτέρω μειώσεις τιμών από τις επιχειρήσεις το 2010, αν και οι πτώσεις αυτές σταδιακά περιορίζονται. Ο δείκτης προσδοκιών των καταναλωτών για το επόμενο 12μηνο υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο από το 1990.

Πτώσις στην Βρεταννία

Εν τω μεταξύ, στην Βρεταννία, η οποία είναι εκτός ευρωζώνης, υψηλότερη πτώση από το 1955 σημείωσε το ΑΕΠ κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2009, σύμφωνα με τα αναθεωρημένα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες η στατιστική υπηρεσία της χώρας. Συγκεκριμένα, ο αναπτυξιακός ρυθμός υποχώρησε κατά 5,5% έναντι 5,6% όπως είχε ανακοινωθή αρχικά. Από το δεύτερο τρίμηνο του 2008, εντός του οποία άρχισε η ύφεσις, το βρετανικό ΑΕΠ έχει υποχωρήσει κατά 5,5%.

Σε τριμηνιαία βάση, το ποσοστό άλλαξε σε 0,7% από 0,8% αρχικά.

Επισημαίνεται ότι οι κεφαλαιουχικές δαπάνες μειώθηκαν κατά 15,2%. Οι δε καταναλωτικές δαπάνες κατά 0,7% και οι επενδύσεις κατά 4,5%. Οι κυβερνητικές δαπάνες αυξήθηκαν κατά 0,7%.

Σημειωτέον ότι η ύφεσις της βρετανικής οικονομίας είναι χειρότερη απ' ό,τι προβλεπόταν και εκτιμάται ότι για να ομαλοποιηθή η οικονομική κατάστασις θα χρειασθούν τουλάχιστον ακόμη δύο έτη.

Την ίδια ώρα, το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου επιβεβαίωσε ότι η μείωσις του ΑΕΠ των ΗΠΑ περιορίσθηκε σημαντικά το δεύτερο τρίμηνο. Συγκεκριμένα έφθασε στο 1,0/% ετησίως, σε σχέση με το 6,4% το προηγούμενο τρίμηνο.
Κατά 0,2% αυξήθηκε τον Ιούλιο η καταναλωτική δαπάνη στις ΗΠΑ, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις, για ανάκαμψη.
Η αύξησις οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο κυβερνητικό πρόγραμμα για την απόσυρση παλαιών αυτοκινήτων, - το «Cash for Clunkers» («Σακαράκες για χρήματα») – και, ως εκ τούτου, η ανάκαμψις δύσκολα μπορεί να χαρακτηρισθή ως διατηρήσιμη.

Μισθοί και κατανάλωσις

Επίσης, για τους αναλυτές, παράγων ανησυχίας στις ΗΠΑ αποτελεί η σταθερότης των μισθών, οι οποίοι (αν και δεν μειώνονται) αναμένεται να αποθαρρύνουν τους καταναλωτές στο άμεσο μέλλον. Πάντως, οι εμπειρογνώμονες ήλπιζαν ότι και οι μισθοί θα αυξάνονταν κατά 0,2%. Μόνον εξ' αιτίας δε και των κυβερνητικών «πακέτων» στηρίξεως, οι μισθοί είχαν ανεβή κατά 1,4% το Μάιο και κατά 1,1% τον Ιούνιο.

Αλλο στοιχείο που ανησυχεί για την πορεία της καταναλώσεως είναι ο ρυθμός της αποταμιεύσεως, ο οποίος τον Ιούλιο ήταν 4,2% (μειωμένος, πάντως, ελαφρώς σε σχέση με το 4,5% του Ιουνίου), ενώ την ίδια περίοδο, το 2008, έφθανε το 2,6%.

Τέλος, στην Ιαπωνία η κυβέρνησις ανακοίνωσε ότι τον Ιούλιο αυξήθηκε κατά 0,3% το ποσοστό της ανεργίας, φθάνοντας το 5,7%, που είναι το υψηλότερο ποσοστό μετά τον πόλεμο. Ο αριθμός των ανέργων αυξήθηκε από το 1,03 εκ. πριν από 12 μήνες, στα 3,59 εκ, .σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία. Χαρακτηριστικό δε στην αγορά εργασίας της Ιαπωνίας είναι ότι για κάθε 100 ανθρώπους που αναζητούν εργασία, προσφέρονται μόλις 42 θέσεις.