Την επόμενη ημέρα σκέφτεται ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Πεέρ Στάινμπρουκ, ο οποίος, σε επιστολή προς τους ομολόγους του της G20, απευθύνει έκκληση για περιορισμό των δημοσιονομικών μέτρων που υιοθετήθηκαν για να αντιμετωπιστεί η παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση, και μάλιστα το συντομότερο δυνατό.

Την επόμενη ημέρα σκέφτεται ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Πεέρ Στάινμπρουκ, ο οποίος, σε επιστολή προς τους ομολόγους του της G20, απευθύνει έκκληση για περιορισμό των δημοσιονομικών μέτρων που υιοθετήθηκαν για να αντιμετωπιστεί η παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση, και μάλιστα το συντομότερο δυνατό.

Σε σημείωμά του, ενόψει της συνόδου υπουργών Οικονομικών της G20 στα τέλη της εβδομάδας στο Λονδίνο, ο κ. Στάινμπρουκ χαρακτηρίζει τις πολιτικές που υιοθετήθηκαν επιτυχημένες καθώς υπήρξε σταθεροποίηση των χρηματοοικονομικών αγορών και της παγκόσμιας οικονομίας. Και προσθέτει πως είναι «κρίσιμης σημασίας» να αναπτυχθούν διεθνώς συντονισμένες στρατηγικές «εξόδου» από τις χαλαρές πιστωτικές και δημοσιονομικές πολιτικές.

Στο ίδιο κείμενο επισημαίνει, μάλιστα, την ανάγκη να υπάρξει «μια αξιόπιστη ανακοίνωση πως οι νομισματικές αρχές θα αντιδράσουν σε ενδεχόμενες πληθωριστικές πιέσεις αυξάνοντας τα επιτόκια».

Οι τιμές

Στην Ευρωζώνη, πάντως, οι τιμές καταναλωτή υποχώρησαν επί τρίτο συνεχή μήνα σε ετήσια βάση τον Αύγουστο, και σε συνδυασμό με τις προσδοκίες για χαμηλό πληθωρισμό, θα κάνουν την ΕΚΤ να διατηρήσει αμετάβλητο το βασικό επιτόκιο του ευρώ, παρά την ανάκαμψη (η οποία δεν παύει ούτως ή άλλως να παραμένει εύθραυστη).

Στη συνεδρίαση της ΕΚΤ, την επόμενη Πέμπτη, η τράπεζα δεν προβλέπεται να μεταβάλει τα επιτόκιά της και σύμφωνα με την πλειονότητα των αναλυτών θα παραμείνουν στο παρόν επίπεδο και έως το 2010.

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή στην Ευρωζώνη μειώθηκε κατά 0,2% τον Αύγουστο, ύστερα από πτώση 0,7% τον Ιούλιο. Οι αναλυτές είχαν προβλέψει μεγαλύτερη υποχώρηση, κατά 0,3%, αλλά υπήρξαν και ορισμένοι που είχαν μιλήσει για μικρότερη υποχώρηση ύστερα από τα ισχυρότερα στοιχεία από τη Γερμανία, την προηγούμενη εβδομάδα.

Πρόκληση

Το θέμα του πληθωρισμού αλλά και ο κίνδυνος του αποπληθωρισμού σε ένα οικονομικό περιβάλλον που χαρακτηρίζεται ακόμη «εύθραυστο» είναι οι προκλήσεις που καλούνται να αντιμετωπίσουν κυβερνήσεις και κεντρικές τράπεζες. Εάν ανακαλέσουν πολύ γρήγορα τα μέτρα τόνωσης, ενδεχομένως να δουν τις οικονομίες να «βυθίζονται» και πάλι σε ύφεση. Οι οικονομολόγοι θεωρούν πιθανή μια ανάκαμψη τύπου «W» στις ΗΠΑ (ύφεσης που θα την ακολουθήσει ανάκαμψη, για να βουλιάξει η οικονομία και πάλι σε ύφεση πριν έρθει η ανάκαμψη).

Από την άλλη πλευρά, εάν αφήσουν τα χαλαρά μέτρα νομισματικής και πιστωτικής πολιτικής για πολύ καιρό κινδυνεύουν να προκαλέσουν πληθωριστικές πιέσεις και να δημιουργήσουν νέες φούσκες που κάποια στιγμή θα σκάσουν και πάλι, για να οδηγηθούμε σε νέα ύφεση. Παράλληλα, μάλιστα, τα δημοσιονομικά ελλείμματα εκτινάσσονται στα ύψη, με τη χάραξη ενός σχεδίου για δημοσιονομική πειθαρχία να θεωρείται επιβεβλημένη.

Στη Βρετανία, όπου φαίνεται πως η ύφεση είναι πιο «επίμονη» -με ασθενή στοιχεία που παραπέμπουν σε αβέβαιη ανάκαμψη- η κυβέρνηση ανακοίνωσε χθες πως ενδεχομένως να εξαγγείλει νέα μέτρα στην έκθεσή της πριν από την κατάρτιση του νέου προϋπολογισμού, το φθινόπωρο.

Παράλληλα και ενόψει της G20, η βρετανική πλευρά ετοιμάζεται να προσφέρει επιπλέον κεφάλαια 11 δισ. δολαρίων στο ΔΝΤ στην προσπάθεια ανάληψης συντονισμένης δράσης για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Mέρκελ: Mέτρα για τις τράπεζες

Tην τοποθέτηση της καγκελαρίου Aγκελα Mέρκελ στο ότι «κάτι πρέπει να γίνει ούτως ώστε να μην είναι σε θέση οι τράπεζες να εκβιάζουν κυβερνήσεις», υιοθετεί στην επιστολή του προς τους ομολόγους του ο υπουργός Oικονομικών της Γερμανίας, Πεέρ Στάινμπρουκ. Kαι καλεί τα μέλη της G20 να συμφωνήσουν σε «διεθνείς κανόνες που διευκολύνουν την πτώχευση και ρευστοποίηση τραπεζών με διεθνή εμβέλεια». Στόχος είναι να μη δημιουργούνται πλέον κολοσσοί, που θα κρίνονται «πολύ σημαντικοί για να αφεθούν να καταρρεύσουν».

(Από την εφημερίδα ΗΜΕΡΗΣΙΑ, 01/09/2009)