Ο πρωθυπουργός της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν θα συναντηθεί με το Βούλγαρο ομόλογό του Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ, στο Γκντάνσκ της Πολωνίας στο πλαίσιο εκδηλώσεων για τα 70 χρόνια από την αρχή του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου. Η ατζέντα της συνάντησης περιλαμβάνει κυρίως ενεργειακά θέματα όπως την κατασκευή του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη και του αγωγού φυσικού αερίου South Stream, καθώς και τον πυρηνικός σταθμός στο Μπέλενε

Ο πρωθυπουργός της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν θα συναντηθεί με το Βούλγαρο ομόλογό του Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ,  στο Γκντάνσκ της Πολωνίας στο πλαίσιο εκδηλώσεων για τα 70 χρόνια από την αρχή του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου. Η ατζέντα της συνάντησης περιλαμβάνει κυρίως ενεργειακά θέματα όπως την κατασκευή του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη και του αγωγού φυσικού αερίου South Stream, καθώς και τον πυρηνικός σταθμός στο Μπέλενε, όπως μετέδωσε το κρατικό ραδιόφωνο της Βουλγαρίας, επικαλούμενο δηλώσεις του αρμοδίου εκπροσώπου της κυβέρνησης της Ρωσικής Ομοσπονδίας Γιούρι Ουσακόφ.

Οι πρωθυπουργοί Βουλγαρίας και Ρωσίας θα συνεχίσουν τον διάλογο για τα κοινά ενεργειακά σχέδια "στο ίδιο εποικοδομητικό πνεύμα, που χαρακτήρισε τη πρόσφατη τηλεφωνική επικοινωνία τους", σύμφωνα με τα λόγια του Ρώσου αξιωματούχου, τα οποία μετέδωσε από τη Μόσχα ο ανταποκριτής του βουλγάρικου ραδιοφώνου Βάσκο Μιχάηλοφ.

"Λεπτομερέστατη και πολύ ακριβή", χαρακτήρισε την πρόσφατη τηλεφωνική συνδιάλεξη με τον κ. Πούτιν ο Βούλγαρος πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ.

Σε τηλεοπτική συνέντευξή του στο κανάλι "Νόβα Τελεβίζια" (Νέα Τηλεόραση) με αφορμή τη συμπλήρωση τριάντα ημερών από την εκλογή της κυβέρνησης του, ο κ. Μπορίσοφ ανήγγειλε ότι στο Γκντάνσκ αναμένεται να συζητήσει τα διεθνή ενεργειακά σχέδια που αφορούν τη Βουλγαρία όχι μόνο με τον κ. Πούτιν αλλά και με άλλους Ευρωπαίους κυβερνητικούς παράγοντες.

Ανάμεσα σε αυτούς αναμένεται να είναι κι η καγκελάριος της Γερμανίας Αγγέλα Μέρκελ, επειδή στο σταθμό "Μπέλενε" συμμετέχει και η γερμανική εταιρία RWE, όπως υπενθύμισε ο κ. Μπορίσοφ.

Αναφερόμενος στην τηλεφωνική συζήτηση για τον πετρελαιαγωγό Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολης με τον κ. Πούτιν στα τέλη Αυγούστου, ο Βούλγαρος πρωθυπουργός επανέλαβε τη διαβεβαίωση του Ρώσου ομόλογου του ότι στην κατασκευή του στρατηγικού έργου θα εφαρμοστούν προηγμένες τεχνολογίες, οι οποίες εγγυώνται την προστασία του περιβάλλοντος στο μέγιστο δυνατό βαθμό.

Σύμφωνα με τον Βούλγαρο πρωθυπουργό, η οριστική απόφαση για τον πετρελαιαγωγό όπως και για τα υπόλοιπα μεγάλα σχέδια πιθανώς θα ληφθεί τον ερχόμενο Νοέμβριο σε συνάντηση αρμοδίων υπουργών των δύο χωρών στη Σόφια. Στη συνάντηση αναμένεται να λάβουν μέρος ο Βούλγαρος πρωθυπουργός και ο Ρώσος ομόλογος του Βλαντιμίρ Πούτιν, σύμφωνα με τον κ. Μπορίσοφ.

Μέχρι τότε η Σόφια έχει ζητήσει "πίστωση χρόνου" από τη Μόσχα, ώστε να είναι σε θέση τα αρμόδια μέλη του υπουργικού συμβουλίου να σχηματίσουν τεκμηριωμένη άποψη για την πολιτική της Βουλγαρίας στα μεγάλα αυτά έργα, κάτι που είναι σημαντικό με τις οικονομικές δυσκολίες που παρουσιάστηκαν με την παγκόσμια κρίση, όπως τόνισε ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας.