Σύμφωνα με το πρακτορείο Ιταρ-Τας, ο Βλαντιμίρ Πούτιν και η Γιούλια Τιμοσένκο συμφώνησαν την Τρίτη (1/9) ότι η Ουκρανία θα πληρώσει μόνο για την ακριβή ποσότητα φυσικού αερίου την οποία κατανάλωσε, δίνοντας έτσι τέλος στην ενεργειακή ένταση μεταξύ των δύο χωρών.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Ιταρ-Τας, ο Βλαντιμίρ Πούτιν και η Γιούλια Τιμοσένκο συμφώνησαν την Τρίτη (1/9) ότι η Ουκρανία θα πληρώσει μόνο για την ακριβή ποσότητα φυσικού αερίου την οποία κατανάλωσε, δίνοντας έτσι τέλος στην ενεργειακή ένταση μεταξύ των δύο χωρών. Οι δύο ηγέτες ανέφεραν επίσης ότι θα δώσουν εντολή στις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες και οργανισμούς να καταλήξουν στο τελικό κείμενο της συμφωνίας.

«Πιστεύουμε ότι οι τρέχουσες συνθήκες της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, η οποία επηρεάζει τις εθνικές οικονομίες, πρέπει να ληφθούν υπόψη στις συμφωνίες και τις παραγγελίες φυσικού αερίου», δήλωσε ο κ. Πούτιν και πρόσθεσε πως:

«Θα δώσουμε την εντολή στις αρμόδιες οικονομικές υπηρεσίες να λάβουν υπόψη την κατάσταση αυτή. Αναγνωρίζουμε ότι η ουκρανική οικονομία καταναλώνει όσους φυσικούς πόρους χρειάζεται και θα προχωρήσουμε πάνω σε αυτή τη βάση».

Η κα Τιμοσένκο σχολίασε σχετικά:

«Η επικοινωνία μας όσον αφορά την αγορά και μεταφορά ρωσικού φυσικού αερίου ήταν ιδιαίτερα επιτυχημένη μέχρι τώρα και υπήρξε προβλέψιμη από τη στιγμή που υπογράφηκε η συμφωνία. Διαπιστώνουμε ότι η κρίση έληξε και ο σημερινός διάλογος σχετικά με την κατανάλωση ρωσικού αερίου στην Ουκρανία είναι ιδιαίτερα σημαντικός».