Ποιόν Ευνοούν οι Πρόωρες Εκλογές

Από τις 7 Ιουνίου, όταν το ΠΑΣΟΚ κέρδισε τις ευρωεκλογές με διαφορά 4,3 μονάδων από την Νέα Δημοκρατία, ο κ. Παπανδρέου ζητεί μετ’ επιτάσεως την προσφυγή στις κάλπες. Μάλιστα κάποια στελέχη του ΠΑΣΟΚ προέβλεπαν ότι ο κ. Καραμανλής θα αναγκαζόταν τελικώς να πάη σε εκλογές το φθινόπωρο. Παραδόξως λοιπόν, ο Πρωθυπουργός απεφάσισε να προσφέρη στο ΠΑΣΟΚ αυτό που ζητούσε.
Energia.gr
Τρι, 8 Σεπτεμβρίου 2009 - 11:53

Από τις 7 Ιουνίου, όταν το ΠΑΣΟΚ κέρδισε τις ευρωεκλογές με διαφορά 4,3 μονάδων από την Νέα Δημοκρατία, ο κ. Παπανδρέου ζητεί μετ’ επιτάσεως την προσφυγή στις κάλπες. Μάλιστα κάποια στελέχη του ΠΑΣΟΚ προέβλεπαν ότι ο κ. Καραμανλής θα αναγκαζόταν τελικώς να πάη σε εκλογές το φθινόπωρο. Παραδόξως λοιπόν, ο Πρωθυπουργός απεφάσισε να προσφέρη στο ΠΑΣΟΚ αυτό που ζητούσε. Οι πρόωρες εκλογές της 4ης Οκτωβρίου είναι δώρο προς το ΠΑΣΟΚ. Το οποίο πιθανώτατα θα επανέλθη στην εξουσία.

Δραματικό ηθικό

Κάποιοι θεωρούν ότι η Νέα Δημοκρατία έχει ελπίδες να μειώση την διαφορά της από το ΠΑΣΟΚ, ώστε το τελευταίο να μην εξασφαλίση την αυτοδυναμία. Όμως με την δυναμική που φαίνεται να αναπτύσσεται, δεν αποκλείεται το ΠΑΣΟΚ να εξασφαλίση τελικά την αυτοδυναμία.

- Πρώτον, διότι όπως εξελίχθηκαν τα πράγματα, το ΠΑΣΟΚ θα κατέλθη στις εκλογές με τον αέρα του νικητού.

- Δεύτερον, διότι ο εξ αριστερών κύριος αντίπαλος του ΠΑΣΟΚ (ο ΣΥΡΙΖΑ) παρουσιάζεται ιδιαίτερα αποδυναμωμένος.

- Τρίτον, διότι ο τρόπος με τον οποίο απεφάσισε να κατέλθη στις εκλογές η Νέα Δημοκρατία, υποδηλώνει ηττοπάθεια.

Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα του ΠΑΣΟΚ αυτό θα είναι. Το δραματικό ηθικό στους κόλπους της Νέας Δημοκρατίας. Αυτό που συνέβη τις τελευταίες ημέρες ήταν πρωτοφανές. Η συντριπτική πλειονότης των βουλευτών του κόμματος, αλλά και των μελών του Υπουργικού Συμβουλίου, ήταν κατά της διενεργείας προώρων εκλογών. Οι περισσότεροι το εδήλωναν ανοικτά. Αλλά ο Πρωθυπουργός δεν τους άκουσε και ανεκοίνωσε την διενέργεια εκλογών. Άραγε με τί ηθικό θα δώσουν τώρα όλοι αυτοί την εκλογική μάχη; Πώς θα αντιστρέψουν το βαρύ κλίμα μέσα στο προσεχές 30ήμερο;

Αλλά ακόμη και αν δεν εξασφαλίση το ΠΑΣΟΚ την αυτοδυναμία, πάλι θα είναι ο κερδισμένος της χθεσινής εξαγγελίας. Διότι εκτός από τις πρόωρες εκλογές, η Νέα Δημοκρατία έχει φροντίσει να του προσφέρη και ένα άλλο μεγάλο δώρο: Τον νέο εκλογικό νόμο που αυξάνει το πρίμ του πρώτου κόμματος από 40 σε 50 έδρες. Έτσι, σε περίπτωση που το ΠΑΣΟΚ δεν κατορθώση να εξασφαλίση 151 έδρες στις 4 Οκτωβρίου, το πιθανώτερο είναι ότι θα ακολουθήσουν νέες εκλογές κατά τις οποίες θα ισχύση ο εκλογικός νόμος της Νέας Δημοκρατίας. Και έτσι το ΠΑΣΟΚ μάλλον θα εξασφαλίση άνετη κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Η λαϊκή εντολή

Κατά το χθεσινό μήνυμά του προς τον ελληνικό λαό, ο Πρωθυπουργός εχαρακτήρισε την απόφασή του ως «στάση ευθύνης». Είπε ότι η χώρα βρίσκεται σε «κρίσιμο σταυροδρόμι», ότι είναι «ώρα αποφάσεων» και ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα γιά την οικονομία τα οποία δεν είναι ευχάριστα. Και ότι η Κυβέρνησις που θα τα λάβη πρέπει να διαθέτη νωπή λαϊκή εντολή. Επέρριψε δε την ευθύνη γιά την απόφασή του να προσφύγη στις κάλπες στο ΠΑΣΟΚ. Το οποίο, όπως είπε, έχει δημιουργήσει τέτοιο πολιτικό κλίμα, ώστε είναι αδύνατη η λήψις των μέτρων που απαιτούνται γιά την έξοδο της οικονομίας από την κρίση.

Τα ανωτέρω ασφαλώς ευσταθούν. Πράγματι η στάσις του ΠΑΣΟΚ κατά τους τελευταίους αυτούς μήνες -και όχι μόνον- υπήρξε άκρως δημαγωγική. Ομως η απάντησις σε αυτήν δεν έπρεπε να είναι η διενέργεια εκλογών. Ο Πρωθυπουργός όφειλε να συνεχίση τον αγώνα από την θέση στην οποία τον ανέδειξε ο ελληνικός λαός το 2004 και το 2007. Η εντολή δεν ήταν διετούς διαρκείας. Πολλώ μάλλον αφού όλα δείχνουν ότι οι πιθανότητες τρίτης νίκης της Νέας Δημοκρατίας είναι ελάχιστες.

Λυπούμεθα που τα γράφουμε αυτά, αλλά πρέπει να είμαστε ρεαλιστές. Ουδέποτε κυβέρνησις προσφεύγει σε εκλογές όταν γνωρίζη ότι μάλλον θα τις χάση. Ακόμη και όταν λειτουργή υπό προθεσμίαν, αγωνίζεται γιά να αναστρέψη τα πράγματα. Και προσφεύγει σε εκλογές όταν έχη πιθανότητες να τις κερδίση. Ομολογουμένως δύσκολα κατανοεί κανείς γιατί απεφάσισε ο Πρωθυπουργός να προσφέρη τέτοιο δώρο στο ΠΑΣΟΚ.

(Από την εφημερίδα ΕΣΤΙΑ, 03/09/2009)